Індекс продовольчих цін за рік знизився на понад 20% — FАО

У березні 2023 року середнє значення Індексу продовольчих цін ФАО (ІСЦФ) становило 126,9 пункта, що на 2,8 пункта (2,1%) нижче за показник лютого.

Про це йдеться у квітневому звіті «Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН‎»‎ (FАО).

«Таке падіння триває вже дванадцятий місяць після того, як він (індекс продовольчих цін — прим. ред.) досяг свого максимуму рік тому. За 12 місяців, що минули з березня 2022 року, значення Індексу впало на цілих 32,8 пункта (20,5 %). Основним фактором, що визначає зниження Індексу в березні, було падіння цін на зернові, рослинні олії та молочну продукцію, при цьому зросли ціни на цукор та м'ясо», — йдеться у звіті.

За даними аналітиків, у березні середнє значення Індексу цін на зернові ФАО склало 138,6 пункта, що на 8,2 пункта (5,6%) нижче за лютневий показник і на 31,6 пункта (18,6 %) нижче за показник березня минулого року. Найбільше  на 7,1 %  впали ціни на пшеницю, що було зумовлено значними запасами у світі та гострою конкуренцією між експортерами.

«Зниженню цін також сприяло продовження дії Чорноморської зернової ініціативи, що дозволило Україні продовжити експортні постачання із чорноморських портів. Додатковим фактором, що визначає перспективи поставок на світові ринки, стало підвищення прогнозів виробництва у Австралії, а також поліпшення стану культур у Європейському союзі», — зазначають аналітики.

Читайте також: 60 замість 120 днів. Розбираємось, чому росія ламає «зерновий коридор» і що буде з цінами на зерно

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus