Роботу «зернового коридору», після його блокування росією, вдалося поновити

Через саботаж росією інспекції суден в Босфорі, 6 квітня було обемежено роботу «зернового коридору». Сьогодні її вдалося поновити.

Про це повідомляє AgroPolit.com, посилаючись на власні джерела серед трейдерів.

«У російської сторони триває постійне обурення в частині роботи зернового коридору, бо коридор працює, а вони нічого не отримують. Думаю, що це розминка на предмет того, що буде, якщо роботу коридору припинять», пояснив співрозмовник.

Відповідно до даних Спільного координаційного центру (СКЦ) у Стамбулі, 6 квітня «зерновим коридором» на вихід з чорноморських портів пройшло 4 судна, натомість на вхід пропустили лише одне.

Він прогнозує, що 17 травня росіяни вийдуть із зернової угоди.

«Російські представники будуть виходити, бо вони дуже кричать про 60 днів дії угоди. Я дуже чекаю, що зімкнуться ряди наших міжнародних партнерів. Туреччина і ООН не дадуть рф це зробити. Має статися якийсь катарсис після чого коридор працюватиме або зупиниться. Не забуваймо також про те, що ще має бути контрнаступ», — додав трейдер.

В свою чергу міністр закордонних справ росії Сергій Лавров під час візиту до Туреччини заявив, що росія зможе експортувати зерно і без «зернової угоди». Про це повідомляють російські ЗМІ.

«Якщо (у Заходу — прим. ред.) не буде бажання по-чесному підійти до того, що запропонував і так наполегливо просував пан Гутерріш,  ну, нехай продовжують відвантажувати відповідну продукцію з України по землі, сухопутним шляхом, залізницею, річками  вони вже створили відповідну логістику, яка працює. А ми працюватимемо, якщо доведеться, і поза рамками цієї ініціативи, ми маємо можливість робити це з Туреччиною, з Катаром, президенти обговорювали відповідні плани», — заявив Лавров.

Нагадаємо, що через гальмування росією інспекції суден в Босфорі завантаженість українських портів впала до 30-35%, недоекспортовано майже 15 млн т продовольчих вантажів. Вантажовласники та українські аграрії зазнають значних збитків, а нужденні країни світу не отримують вчасно українське збіжжя.

Виконано за допомогоюDisqus