Експерти розповіли, як війна вплинула на прибутки агропідприємств

Показник EBITDA українських агрокомпаній знизився у 2022 році в порівнянні з 2021 більше, ніж у 4 рази. У 2021 році він складав 857$/га, то у 2022 знизився до рівня 207 $/га. 

Про це свідчать дані дослідження Agrohub.

Інший важливий показник ефективності бізнесу — рентабельність оборотного капіталу — знизився у 4,8 разів: 91% у 2021 році проти 19% у 2022.

Серед основних причин такого зменшення рентабельності в агросекторі аналітики виділяють здорожчання ресурсів і зниження цін на агропродукцію. Саме ці фактори разом зі складнощами логістики та збуту несуть найбільші фінансові ризики для аграріїв, і це продовжується в поточному році.

Крім того, суттєво зросли ціни на паливо. В сезоні 2022 вони на 70% вищі за ціни 2021 року. Також здорожчали ЗЗР  і запасні частини.

Аналітики зазначають, що через економію ресурсів аграрії суттєво знизили кількість техоперацій у полі, тобто кількість проходок техніки в полі, добрив, ЗЗР тощо, що не найкращим чином вплинуло на показники врожайності. 

«Окрім цього, за рік повномасштабної війни знизилися ціни на основні агрокультури, такі як пшениця, соняшник, кукурудза та соя. Ситуація ускладнюється суттєвим розривом між внутрішніми та світовими цінами, що змушує виробників нести додаткові витрати під час збуту. В цьому розрізі в подальшому багато залежить від дії «зернової угоди» та інших логістичних можливостей, адже попит на українську продукцію у світі залишається стабільно високим», — йдеться у дослідженні.

Також пізня весна, затяжні осінні дощі та теплий кінець року 2022, що змусив відтягувати збирання кукурудзи, не були сприятливими для прибутковості господарств. 

Нагадаємо, агрохолдинг «ІМК» розраховує збільшити виторг у 2023 році на 35% порівняно з минулорічним показником. Прибутку цьогоріч в компанії не очікують, але планують завершити рік без збитків.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus