Експорт зерна з північних областей ускладнений через дорогу логістику — думка

На сьогодні південні та центральні регіони України практично завершили експорт своєї сільськогосподарської продукції, але поки що залишається не реалізованою продукція з північних областей, що зумовлено високою вартістю логістики.

Про це Latifundist.com розповів генеральний директор «Біоенерджі-Вінниця» Кирило Злочевський.

«Зараз доводиться докладати дійсно дуже значних зусиль, щоб дати можливість фермерам з північних областей експортувати їх продукцію. Ситуація ускладнюється через зниження попиту та цін на зернові, що робить вітчизняне зерно надто дорогим для переробників, що працюють в Єгипті, Туреччині та ЄС. Привести попит та пропозицію «до спільного знаменника» можливо лише за умови дуже детального планування логістики (автомобільні та залізничні перевезення, фрахт) та оптимізації кожного долара витрат», — розповідає Злочевський.

Незважаючи на такі складнощі, «Біоенерджі-Вінниця» починаючи з жовтня 2022 року і до сьогодні відвантажила понад 30 суден і барж продукції на ринки Середземномор’я.

«Загальний обсяг нашого експорту через порти Дунаю перевищив 50 тис. т зернових (пшениця, кукурудза, ячмінь), а загальний експорт з початку агресії 205 тис. т», — додав Злочевський.

Нагадаємо, за 37-й тиждень роботи «зернового коридору» з 10 по 16 квітня 2023 року через морські порти Одеської області на експорт відправили 702,3 тис. т агропромислової продукції. Це на 7% більше, ніж тижнем раніше. 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus