Україна задовольнить одну з ключових претензій польських страйкарів, щоб розблокувати ПП Ягодин—Дорогуськ

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури вирішило тимчасово призупинити вимогу щодо наявності дозволів для польських перевізників, які здійснюють перевезення до України з будь-якої країни Європейського Союзу.

Про це заявив віцепрем'єр-міністр з відновлення України — міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков, пише пресслужба міністерства.

Цей крок допоможе вирішити ситуацію із блокуванням пункту пропуску «Ягодин-Дорогуськ» з боку польських перевізників і задовольнити одну з ключових претензій страйкарів — накладання штрафів за відсутність дозволів для перевезень до України з третіх країн ЄС.

«Наша позиція однозначна: такі перевезення не підпадають під Угоду між Україною та ЄС про вантажні перевезення та не є двосторонніми, а відповідно потребують наявності дозволів. Наразі ми надіслали лист до Єврокомісії щодо надання роз’ясненням та на цей час призупиняємо накладення штрафів. Окремо підкреслю: з початку цього року Укртрансбезпека склала лише 4 таких постанови на польських перевізників», зазначив Кубраков.

Читайте також: Східна Європа проти українського зерна. Що відбувається на західних кордонах

З 8 травня польські перевізники зможуть виконувати перевезення з будь-якої країни Євросоюзу до України без відповідних дозволів та вимог щодо екологічних стандартів транспортних засобів.

Зараз понад 5 тисяч вантажівок не можуть перетнути пункт пропуску «Ягодин-Дорогуськ».

«Розподілити вантажопотік в умовах обмеженої пропускної здатності та блокади морських портів неможливо. Ми вдячні нашим польським друзям за постійну підтримку у протистоянні із агресором та розраховуємо на подальший діалог для розблокування кордону. Ми зробили перший крок, чекаємо на крок назустріч»,  додав заступник міністра Сергій Деркач.

Нагадаємо, з 12 години 4 травня представники польських перевізників розпочали страйк перед пунктом пропуску «Дорогуськ». За попередньою інформацією страйк погоджено з правоохоронними органами Польщі до 3 червня. Основною причиною проведення акції протесту є скасування рішення про відміну дозвільної системи щодо українських перевізників.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus