Понад 10 країн ЄС розкритикували заборону Єврокомісії щодо імпорту українського зерна

Міністри сільського господарства 12 країн ЄС висловили «серйозну стурбованість» щодо нещодавнього компромісу, досягнутого Брюсселем і п’ятьма східними членами блоку щодо обмеження імпорту української сільськогосподарської продукції.

Про це пише Politico.

Щойно угода була укладена, як вона почала руйнуватися. Польща закликала розподілити надлишок зерна у вигляді гуманітарної допомоги, але чиновники відповіли, що воно непридатне для споживання.

У жорстко сформульованому листі, надісланому до Європейської комісії, 12 міністрів сільського господарства заявили, що угода «підриває цілісність внутрішнього ринку ЄС».

Читайте також: Країни Східної Європи вважають, що часткове обмеження Єврокомісією українського імпорту може бути неефективним

Міністри з Франції, Німеччини, Нідерландів, Ірландії, Греції, Австрії, Бельгії, Хорватії, Люксембургу, Естонії, Данії та Словенії закликали до термінового «роз’яснення» угоди, яку, за їх словами, Комісія уклала «без консультацій з державами-членами».

«Як і в усіх аспектах нашої підтримки, вкрай важливо переконатися, що Європейський Союз є єдиним і що наші розбіжності не грають на руку росії, особливо в цьому конкретному питанні, де росія погрожує не продовжувати Чорноморську зернову ініціативу. Ми закликаємо Комісію повернутися до прозорої процедури відповідно до встановлених правил у рамках функціонування ЄС та його держав-членів», — йдеться в листі міністрів.

Нагадаємо, Європейська комісія 2 травня ухвалила тимчасові запобіжні заходи щодо імпорту окремих сільськогосподарських товарів із України.

Заборона на імпорт стосується української пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику. Вона спрямована на усунення логістичних проблем, пов'язаних із цими товарами в Болгарії, Угорщині, Польщі, Румунії та Словаччині.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus