Відвантаження агропродукції «зерновим коридором» зменшилися майже на 80% — УКАБ

За 6 днів з моменту продовження роботи «зернового коридору» інспекцію на вхід пройшло лише 11 суден, що є дуже низьким показником, враховуючи значну чергу суден на вхід. Показники відвантажень минулого тижня були критично низькими. 

Про це повідомляє Український клуб агробізнесу (УКАБ).

«За 42-й тиждень роботи «зернового коридору» з 15 по 21 травня 2023 року через морські порти Одеської області було експортовано 118,3 тис. т агропродукції, що на 78% менше відвантажень цим каналом, ніж тиждень тому. Кількість кораблів, що були завантажені за цей тиждень, становила лише 4 одиниці, що на 9 суден менше попереднього тижня.  Ці судна завантажені, але вони ще не пройшли необхідну інспекцію для продовження руху далі до клієнтів та очікують її. Це найнижчий показник цього року», — йдеться у повідомленні.

Найбільші обсяги експорту протягом 42-го тижня роботи «зернового коридору» становили:

  •  кукурудза (78% експорту за цей період);
  •  макуха соняшникова (17%);
  •  пшениця (6%).

Читайте також: Зернова угода: росія почала інспектувати судна, робота Південного зупинена

 Українська продукція була відправлена до Азії (Саудівська Аравія, Туреччина), Африки (Марокко) та Європи (Італія). 

Всього з початку роботи «зернового коридору» з 1 серпня 2022 року по 21 травня 2023 року Україні вдалося експортувати 30,3 млн т продукції АПК.

Нагадаємо, 19 травня стало відомо, що росія погодилася відновити вхідні інспекції в рамках «зернової угоди» до двох українських портів.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus