Попри ріст показників відвантаженнь «зерновим коридором» його робота залишається малоефективною — УКАБ

З 29 травня по 4 червня «зерновим коридором» через морські порти Одеської області було експортовано 395,6 тис. т агропромислової продукції. Це на 78% більше відвантажень цим каналом, ніж тижнем раніше.

Про це повідомляє Український клуб агробізнесу (УКАБ).

Кількість кораблів, що були завантажені за 44-й тиждень роботи  «зернового коридору», становила 7 одиниць, що на 3 одиниці більше попереднього тижня. Ці судна завантажені, але вони ще не пройшли необхідну інспекцію для продовження руху далі до клієнтів та очікують її.

Читайте також: Україна готова експортувати зерно Чорним морем і без участі росії в зерновій угоді — Сольський

«Хоча показники відвантажень «зерновим коридором» і зростають, однак вони продовжують залишатись дуже низькими. російська сторона весь час змінює принципи відбору суден, які проходять інспекцію на вхід в одеські порти, штучно затримуючи його роботу. За минулий тиждень інспекцію на вхід пройшло лише 6 суден», — повідомляють в УКАБ.

Найбільші обсяги експорту протягом 44-го тижня роботи «зернового коридору» становили:

  • кукурудза (60% експорту за цей період);
  • пшениця (25%);
  • макуха соняшникова (15%).

 Українська продукція була відправлена лише до Китаю та Іспанії.

Всього з початку роботи «зернового коридору» з 1 серпня 2022 року по 4 червня 2023 року вдалося експортувати 31 млн т продукції АПК.

Нагадаємо, ООН хоче провести переговори щодо розширення «зернової угоди», щоб включити до неї більше українських портів та інших вантажів.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus