БЕБ викрило масштабну схему ухилення від сплати податків при експорті зерна

Детективи Бюро економічної безпеки викрили масштабну схему легалізації і незаконного вивезення сільськогосподарської продукції без сплати податків та неповернення валютної виручки.

Про це повідомляє пресслужба відомства.

«Слідством встановлено ланцюг постачання зернових від виробника до покупця-нерезидента. Службові особи низки підприємств купували сільськогосподарську продукцію за готівку. Такі операції вони не відображали в податковій звітності. У подальшому продукція зберігалася на елеваторі в Одеській області. Елеватор, відповідно до зовнішньоекономічного контракту, надавав послуги з перевалки та зберігання продукції компанії-нерезиденту», — йдеться у повідомленні.

Згадані юридичні особи пов’язані між собою засновником та кінцевим бенефіціарним власником.

При експорті зерна експедитор, який також є пов’язаною особою, подавав вантажно-митні декларації та доручення на завантаження суден використовуючи реквізити підприємства з ознаками «ризиковості». Це підприємство не є платником ПДВ, на ньому зареєстрована одна особа  директор.

Читайте також: СБУ арештувала посадовців Держпродспоживслужби, які вимагали гроші в експортерів зерна

Такі дії суб’єктів господарської діяльності призвели до ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах.

Детективи БЕБ встановили, що підприємство з ознаками «ризиковості» в період лише за 2 місяці поточного року здійснило експорт сільськогосподарської продукції на загальну суму понад 2,3 млрд грн в адресу компанії-нерезидента.

З метою отримання додаткових доказів детективи БЕБ провели обшуки на згаданому елеваторі в Одеській області.

«Під час обшуків встановлено, що елеватор отримав для перевалки аграрну продукцію від неіснуючого підприємства, яка у подальшому мала йти на експорт. Також були відсутні документи, які б підтверджували походження зернових. Окрім того, детективи виявили та вилучили понад 400 товаро-транспортних накладних (ТТН), за якими на елеватор поступила сільськогосподарська продукція від неіснуючого підприємства у кількості близько 9 тис. т, її арештували», — зазначають у БЕБ.

Орієнтовна вартість легалізації товару складає 65 млн грн. Наразі вирішується питання про його передачу в управління АРМА.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 205-1, ч. 3 ст. 212 КК України (фіктивне підприємництво, ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах) здійснюють детективи Територіального управління БЕБ у м. Києві спільно з співробітниками Департаменту захисту національної державності Служби безпеки України за процесуального керівництва Київської міської прокуратури.

Нагадаємо, Печерський районний суд наклав арешт на частину зерна, що зберігається на елеваторі «Транссервіс 2008»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus