В Молдові заявили, що втратили свої зернові ринки через Україну

Міністр сільського господарства та харчової промисловості Молдови Володимир Боля заявив, що через «зернову угоду» країна втратила значну частину своїх ринків.

Про це пише видання mybusiness.md.

За словами міністра, восени 2022 року в Молдові обвалилися ціни на зернові культури через потік українського зерна за демпінговими розцінками. У січні 2023 року ситуація стала ще гіршою через «зернову угоду».

Читайте також: У Молдові аграрії анонсували протести: просять обмежити імпорт зерна з України

Молдова є країною-експортером зернових. У Румунію республіка постачає до 30% зерна, решту зерно відправляли до 23 країн, зараз відправляють лише до 14 країн, повідомив міністр.

«Туреччина і Румунія — це були наші лідируючі країни, куди ми постачали дуже багато зернових, але з нового року... ми втратили цей ринок, до Туреччини нуль імпорту», — сказав Боля.

Він додав, що Молдова збільшила експорт до Румунії, але продає зерно за дуже низькими цінами, через це країна опинилася у дуже складному становищі.

Нагадаємо, 6 травня Володимир Боля повідомив українському міністру агрополітики Миколі Сольському про намір Кишинева заборонити імпорт зерна з України. У відповідь на обмеження Молдовою українського імпорту, в Києві почали готувати постанову про заборону молдовського імпорту. 11 травня стало відомо, що Молдова вирішила не забороняти імпорт зерна з України.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus