Кернел інвестував понад $40 млн в інфраструктуру для перевалки олії

Агрохолдинг «Кернел» інвестував в потужності для перевалки рослинних олій $44,15 млн, придбавши за $19,4 млн складські потужності в порту Чорноморськ, та за $24,75 млн — термінал з перевалки соняшникової олії в порту Рені.

Про це йдеться в повідомленні компанії на Варшавській фондовій біржі.

Одночасне зберігання соняшникової олії в обсязі 105 тис. т надасть змогу «Кернелу» не зупиняти роботу переробних заводів у разі перебоїв у транспортуванні, як це було у 2022-2023 фінансових роках, і згладжувати логістику.

«Якщо українські чорноморські порти залишаться заблокованими, Група має намір використовувати такі активи як важливий складсько-перевантажувальний вузол для прийому соняшникової олії залізницею, накопичення її в сховищах, а потім перенаправлення соняшникової олії вантажівками до порту річки Дунай, таким чином знижуючи витрати на логістику альтернативного маршруту експорту», — йдеться у повідомленні.

У разі розблокування українських чорноморських портів будуть використані активи як основна глибоководна перевалочна база соняшникової олії, яку відправляють на експорт.

Читайте також: В Кернел розповіли про низку російських атак на інфраструктуру агрохолдингу

«Кернел» також уклав договір про придбання за $24,75 млн 100% корпоративних прав у ТОВ «Рені-Ойл» — терміналу з перевалки соняшникової олії з одночасним зберіганням 15 тис. т у порту Рені. Завершити угоду планують до 31 грудня 2023 року.

В агрохолдингу додали, що розширення інфраструктури з виробництва харчових олій має «життєво важливе значення» для агрохолдингу напередодні введення в експлуатацію «Старокостянтинівського олійноекстракційного заводу» в Хмельницькій області. Його запуск запланований на весну 2024 року.

Нагадаємо, агрохолдинг «Кернел» продав 312,72 тис. т олії в четвертому кварталі 2022/23 фінансового року (закінчився 30 червня), що означає п'ятикратне зростання в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus