Два українські підприємства постраждали через недобросовісну поведінку зернотрейдерів і терміналу

Однією з постраждалих компаній внаслідок розірвання «Агропросперісом» контрактів через закриття «зернового коридору», стала агропромислова корпорація «Успіх».

Про це Latifundist.com розповів управляючий партнер та співвласник компанії Андрій Шишацький.

«У березні цього року одне з наших підприємств — «Віскар Агро» — уклало контракт з «Агропросперіс» на поставку 2 тис. т кукурудзи по ціні $202/т. Поставка відбувалася на термінал ТІС у березні. В результаті 560 т відправлено, а 1,4 тис. т «зависли» на терміналі. Хоча на той час «зерновий коридор» працював. Чому зерно не відправляли — невідомо. Можливо, чекали судна. Хоча ми знаємо, що «Агропросперіс» вивозила зерно упродовж березня-червня. Як компанія обирала, яке саме зерно вивозити — не знаємо», — каже Шишацький.

У липні, коли «зерновий коридор» майже не працював, «Агропросперіс» надіслав листа, в якому повідомив, що у зв’язку з форс-мажорними обставинами не може виконати контракт і запропонував або забрати зерно з терміналу, або укласти з ТІС-Зерно угоду про зберігання. 

Пізніше «Агропросперіс» запропонував «Віскар Агро» купити це зерно по 7,2 тис. грн/т ($195/т). Агропідприємство погодилось і уклало новий контракт вже з українською компанією «Агропросперіс», хоча по прибутку і виходили в нуль.

«Уклали контракт, відправили вантажівки на термінал, щоб забрати зерно. А нас ніхто не пускає туди. Вантажівки стоять тиждень на завантаження. Другий. І це не тільки нас не пускають. Інші компанії теж стоять і чекають. Зерно нікому не віддають. Ми звернулися за поясненнями до «Агропросперіс», і вони відповіли, що дійсно ТІС не пропускає на завантаження», — розповідає Шишацький.

Потім «Агропросперіс» виставила «Віскар Агро» рахунок за зберігання за липень — $18 тис./т (в день 0,50 центів/т). 

Читайте також: Фермер втратив половину вартості зерна, підписавши контракт с агрохолдингом

«Цього тижня частину все ж вдалося вивезти — орієнтовно 800 т, але зерно нам віддали поганої якості. Зерно потребує додаткової доочистки, тощо. Ми поставляли чисту кукурудзу експортної якості, а отримали з домішками інших культур. Плюс багато битого зерна», — зазначив співвласник компанії.

Ще одне підприємство, яке входить в групу компаній «Успіх» — ПСП «Укр Агро Клас» — уклало контракт на поставку 3,5 тис. т зерна зі швейцарським зернотрейдером Sierentz.

«Зерно ми поставили у лютому цього року на їх термінал, теж на «ТІС-Зерно». І воно там пролежало до червня. А далі ми отримали аналогічний лист від Sierentz: «Зерновий коридор» не працює. Ми не можемо вивезти зерно, тому вважаємо контракт призупиненим», — додав Шишацький.

Поки що його компанії не вдалося повернути зерно з цього контракту.

Більш детальну історію читайте за посиланням.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus