Розрив контрактів і перекладання витрат на фермерів у ситуації з ТІС є вимушеним кроком — трейдер

Топ-менеджер однієї з компаній, яка розірвала контракти з фермерами, чиє зерно мали відвантажити з терміналів ТІС-Зерно та ТІС-Міндобрива говорить, що ця міра є вимушеним кроком. Пов'язаний він з непоступливістю згаданих терміналів в плані пом'якшення ставок за зберігання та перевалку. Тобто термінал не враховує форс-мажорність ситуації, пов’язаної з «зерновим коридором» та неможливістю експортувати продукцію морем.

Про це йдеться в матеріалі «Трейдери, ТІС і фермери. Битва за зерно продовжується» на Latifundist.com.

«У ТІСа нема реалістичного підходу, їх політика «дайте всі гроші світу, а коридор-не коридор — це мене не стосується». У них підхід такий: пройшов місяць, виставили рахунок $1 млн зберігання, пройшов ще один — виставили ще мільйон. І це при тому, що вони не враховують гроші, які трейдери внесли як передоплату за завантаження на судно. Ми кажемо, що внесіть ці гроші за зберігання. Вони у відповідь: ні, це інші гроші, не наша вина, що на судно не відбулось завантаження», — розповідає трейдер.

Для порівняння, за його словами, інші термінали в порту Південний пішли назустріч і там знайшли компроміс. Простими словами, термінали знизили апетити, а відповідно і прайси на зберігання та відвантаження.

На противагу, ТІС-Зерно та ТІС-Міндобрива просять вже згадані $0,4–0,5 за добу зберігання та «спочатку $30, а потім $35 за відвантаження з терміналу», каже співрозмовник.

«Треба домовиться про нормальну ставку завантаження вантажівок і покрити розумний період зберігання, а не по 40 центів в день — це грабіж», — нарікає трейдер.

На двох терміналах величезні обсяги зерна. Лише в «Агропросперіс», з нашими даними, на терміналах зберігається більше 180 тис. т зерна.

Читайте також: Трейдери переводять свої проблеми на нас — працівник терміналу ТІС про повернення зерна фермерам

Трейдер каже, що пропонували альтернативи — відправити на термінал на Дунаї, яким вони оперують. Але при цьому розділивши затрати.

«Були компанії, які пішли відразу назустріч. Багато, хто сказав «ми почекаємо, подивимось». Хтось непохитний, просить платити ринкову різницю, витрати на зберігання і відвантаження», — пояснює він.

Опитані нами аграрії заперечують, що отримували подібні пропозиції від трейдерів.

У розмові трейдер неодноразово повторював, що «постачальники мали експортувати товар».

«Ми кажемо постачальникам: ви мали експортувати товар, ви цього не зробили, чому ми маємо за це заплатити?», — додав трейдер.

Нагадаємо, два українські підприємства постраждали через недобросовісну поведінку зернотрейдерів і терміналу.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus