Україна втратила близько 20% посівних площ з початку повномасштабної війни — дослідження

Понад 5 млн га орних земель в Україні не використовуються через війну. Загалом від 24 лютого 2022 року Україна втратила 19,3% посівних площ.

Про це йдеться в дослідженні Міжнародного центру української перемоги та Мережі захисту національних інтересів АНТС про вплив російської агресії на світову продовольчу безпеку, пише Економічна правда.

«Наразі Україна є найбільш замінованою країною у світі. Орні поля заповнені нерозірваними снарядами та мінами. Найбільша площа замінованих земель на Півдні й Сході — це Дніпропетровська, Миколаївська, Сумська, Харківська, Запорізька, Херсонська області», — повідомляється в дослідженні.

В Херсонській області треба обстежити понад 208 тис га, у Харківській області — майже 160 тис га, а в Миколаївській — понад 85 тис. га.

Читайте також: Деградація ґрунтів. Як долають проблему в агрокомпаніях та які є варіанти відновлення здоров’я ґрунтів на територіях, що постраждали внаслідок воєнних дій? 

За даними Світового банку, тільки пріоритетне розмінування сільгоспземель коштуватиме близько $1,5 млрд. 

Як зазначається в дослідженні, загалом через війну 188 тис кв. км українських ґрунтів під ризиком пошкодження та забруднення. Станом на липень 2023 року у зоні бойових дій зафіксовано 298 тис. га лісових та 1 438 тис. га трав'яних пожеж. За попередніми підрахунками, 5,5 млн т забруднюючих речовин було викинуто у повітря внаслідок бойових дій в Україні.

Як повідомлялося раніше, згідно оновленого плану першочергового обстеження та в разі необхідності, очищенню та розмінуванню підлягають понад 512 тис. га сільгоспугідь.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus