Комітет з корпоративного управління ВФБ: Кернел порушив принципи, на основі яких функціонує ринок капіталу

Ціна випуску акцій «Кернела» у серпні 2023 року була значно нижчою за ринкову ціну акцій компанії на той час, емісія служила інтересам конкретних акціонерів.

Про це йдеться у заяві Незалежного Комітету з корпоративного управління Варшавської фондової біржі.

У серпні 2023 року «Кернел» випустив 216 млн акцій, а ціна випуску була встановлена ​​на рівні $0,2777 (1,15 злотого). Комітет зазначає, що встановлена ​​ціна випуску була значно нижчою від ціни акцій компанії безпосередньо перед оголошенням про намір випустити акції.

Крім того, ця ціна залишилася в неринковому співвідношенні з ціною за акцію компанії, визначеною в тендерній пропозиції, оголошеній Namsen Limited у березні 2023 року, тобто до ціни 18,5 злотих.

Комітет зазначає, що у вступі до глави 4 Good Practices of WSE Listed Companies 2021 наголошується, що при прийнятті рішень акціонерні товариства мають передусім враховувати повагу до «законних інтересів окремих груп інвесторів». Водночас, на думку Комітету, порушивши це правило, компанія порушила принципи, на основі яких функціонує ринок капіталу, у цьому конкретному випадку щодо відносин між усіма акціонерами, порушуючи основні права акціонерів компанії, включаючи право на рівне ставлення.

«Здійснена «Кернел Холдинг» емісія інструментально служила конкретним цілям одного з акціонерів, таким чином заперечуючи сутність публічної компанії як спільності інтересів окремих груп її власників, включаючи міноритарних акціонерів та фінансових акціонерів, які розпоряджаються довіреними коштами. Така практика компаній, що котируються на ВФБ, викликає рішучий опір Комітету і за жодних обставин не може бути прийнята Комітетом», — йдеться в заяві.

На початку березня 2023 року стало відомо, що «Кернел» планує піти з Варшавської фондової біржі, оскільки вихід на біржу у 2007 році не приніс агрохолдингу очікуваних вигод.

Читайте також: Не пущу! Акціонери Кернела знову хочуть заблокувати вихід холдингу з Варшавської фондової біржі

Пізніше між міноритаріями та Радою директорів «Кернела» виник конфлікт з приводу делістингу компанії.

Згодом акціонери «Кернела» об’єдналися, щоб протидіяти викупу Андрієм Веревським акцій компанії.

У серпні агрохолдинг вирішив розмістити акції, щоб залучити до $60 млн від акціонерів. Йшлося про додаткову емісію 216 млн акцій. В компанії пояснили, що це робиться для скорочення заборгованості і залучення додаткового капіталу.

У відповідь міноритарні акціонери «Кернела» заявили, що таким чином компанія намагається розмити їх частку та об’єдналися, щоб протидіяти цьому.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus