Заборона транзиту: Україна у квітні-травні має відправити через Польщу близько 450 тис. т законтрактованого зерна — Горбачьов

Заступник міністра сільського господарства Польщі Міхал Колодзейчак повідомив, що на міжвідомчих переговорах у Варшаві 27-28 березня йшлося про заборону транзиту українського зерна через Польщу на два місяці, щоб місцеві фермери могли вивезти свої запаси зерна. При цьому він додав, що українці обманюють сусідів. Начебто українська сторона спочатку погодилась, що транзит має бути нульовим, натомість згодом попросила про 200-250 тис. т, які потрібно вивезти через Польщу. 

Про це йдеться в матеріалі на Latifundist.com «Польща обіцяла закрити транзит української агропродукції з 1 квітня. Так що там, зерно їде?».

Голова УКАБ Олег Хоменко в інтерв'ю Latifundust.com пояснив, що йшлося про певний обсяг законтрактованого ще з минулого року зерна, і його треба транзитом перевезти через Польщу, «там все пораховано в тоннах, в контрактах, хто везе, які компанії».

Президент «Української зернової асоціації» (УЗА) Микола Горбачьов підтверджує, що Україна попросила транзит на вже підписані контракти. 

«За нашими даними, це близько 250 тис. т на квітень і 200 тис. т на травень. Згоди ми не отримали, але і підкресленої відмови також. Сподіваюсь, що проїдемо», — сказав він.

При цьому додав, що транзит через Польщу менш конкурентний, ніж експорт через українські порти. Відповідно не очікується скорочення обсягів загального експорту. 

Читайте також: Будівництво широкої колії від кордону з Україною до Гданська та Клайпеди дозволить Польщі заробляти на транзиті — Сольський 

Що ж до тези начебто Україна погоджувалась на заборону транзиту, Горбачьов каже, що це нісенітниця. 

Але, якщо в асоціаціях рахують запаси, які треба вивезти протягом двох місяців, сценарій заборони чи обмежень таки розглядається. Президент УЗА каже, що «ми озвучили найбільш вірогідну гіпотезу, що це буде невигідно, тому і не поїде більше». 

Як повідомлялося раніше, Україні та Польщі не вдалося вирішити питання транзиту на переговорах у Варшаві 27-28 березня.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus