Ukravit: Ключовий елемент для врожайності озимини — фосфор

Ключовий елемент для врожайності озимих культур — фосфор. Понад 5-річні дослідження Ukravit Institute показують, що валових його форм у ґрунтах багато, проте доступних рослинам із них — 5-7%, повідомив керівник сервісно-технологічного відділу Ukravit Сергій Сальніков.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

За його словами, навіть доступні форми фосфору будуть поглинатися рослиною на рівні 10-15%. Решта потреби закривається ґрунтовим та листковим внесенням добрив.

«Наші фахівці мають великий досвід у вивченні цього питання і можуть надати рекомендації, як перевести фосфор у форми, доступні рослинам, а також, які добрива застосувати з огляду на рН: якщо у вас рН кислий, то доцільніше застосувати фосфор у формі, що розчиняється в слабких кислотах, якщо ж лужний, як-от в південних регіонах, — краще спрацює добриво, що містить водорозчинний фосфор», — говорить фахівець.

Для забезпечення культур на ранніх етапах доступним фосфором та іншими основними елементами Ukravit цього року започаткував новий напрям — виробництво високотехнологічних рідких комплексних добрив (РКД). Вони мають низький сольовий індекс, тож не чинять негативного впливу на молоді рослини, і містять доступні форми живлення, які культура може відразу використовувати.

Залежно від можливостей господарства, РКД можуть вноситися або безпосередньо в рядок при сівбі, або ж паралельно із ним. Індекс споживання таких добрив набагато вищий, порівняно із сухими гранульованими, оскільки для їх використання культурою необхідна мінімальна кількість ґрунтової вологи.

Читайте також: Посівна озимих — 2024. Чому варто перевірити ґрунт на залишки пестицидів, і як це вплине на врожайність та заощадить кошти?

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.

Виконано за допомогоюDisqus