Цукор та сигари Че Гевари: 6 вражень про сільське господарство Куби

Олександра Воловик, заступниця директора «Технополь Агро»
Олександра Воловик, заступниця директора «Технополь Агро»
Джерело фото: із власного архіву Олександри Воловик / courtesy of Oleksandra Volovyk

На щастя, у нашій країні більше не знайдеш колгоспу ім. В.І. Леніна. А от на Кубі досі процвітає комунізм. Тому тут це цілком нормальне явище. 

Що ви знаєте про Кубу? Широкі пляжі, ретро автомобілі, портрети Гевари повсюди, і, звичайно, кубинські сигари, та ром. З цими стереотипними картинками все зрозуміло. 

Але, будучи на Острові Свободи, я не могла не поцікавитись, що ж відбувається в аграрному секторі і як вирощують цукрову тростину, з якої, власне, потім і роблять ром.

І ось декілька агрофактів про те, як працює аграрний сектор соціалістичної країни:

  1. На Кубі багато фермерів із земельним банком від 1,5 до 12 га.  Вони вирощують банани, кокоси, маніоку (солодка картопля), а також займаються тваринництвом. Здебільшого самі тяжко працюють на землі та використовують 1 або 2 кінські сили для обробітку землі та транспортування врожаю. Декому перепали старенькі МТЗ.
  2. За державою зберігається провідна роль у деяких сегментах рослинництва, наприклад, у вирощуванні грейпфрутів та апельсинів, а також в основних тваринницьких галузях: м'ясному скотарстві, свинарстві, птахівництві — де широко застосовуються індустріальні методи виробництва, впровадження яких поки дуже важко втілити без активної участі держави. Держава досі зберігає за собою право контролю над поставками техніки, добрив.
  3. Дуже цікавим фактом виявилось, що на Кубі досить поширене органічне землеробство. Але для них це не світовий агротренд. Фермери відмовились від хімічних добрив і пестицидів, бо на це просто не було коштів. 
  4. На Кубі розвинені кооперативи, переважно в тваринництві. Фермери об’єднуються для виробництва м’яса або вирощування фруктів і продають продукцію до готелів, навчальних закладів і т.д.  Це явище лише зараз набуває широкого розповсюдження. 
  5. Державні компанії, як та, що зображена на фото, вирощують картоплю (на зрошенні), цитруси, манго, цукрову тростину, боби, рис та маніоку. До речі, обсяг виробленого цукру досягає 3-х млн т на рік. Потрібно зауважити, що Куба посідає третє місце у світі з виробництва цукру. Продаж цукру забезпечує до 50% кубинського експорту.
  6. З обладнання в роботі можна часто зустріти  МТЗ, які завезли ще за програмою СРСР у 80-х роках. А також старенькі New Holland. Гід говорить, що держава закупила і нові трактори. КАМАЗ та ЗІЛ теж всюди використовується для господарських потреб. А взагалі, технічний парк «волає» про поновлення, але посилення кризи в зв’язку з пандемією відкидає цей процес на невизначений час. 

Читайте також: Товстий і тонкий. Чому Кернел, Астарта, A.G.R. Group вирішили кооперуватись з фермерами?

Якщо підсумувати, ситуація в аграрному секторі Куби — плачевна (як і загалом у всіх галузях економіки країни). Незважаючи на те, що держава намагається реформувати економіку та дозволяє працювати приватному бізнесу в більшості секторах. Зараз їх перелік розширено зі 127 до понад 2000. Санкції, ембарго та пандемія вносять свої корективи, тому Куба зараз перебуває у стані глибокої економічної кризи. 

Як наслідок, навіть продуктів для населення не вистачає, на острові спостерігаються величезні черги за продовольчими товарами, назріває криза нестачі базових товарів.

Куба — райський острів лише для туристів, з безмежним лазурним побережжям та яскравими фарбами природи. На жаль, через довготривалу політику соціалізму та романтичну ідеологію революції добробут місцевого населення залишився на рівні 30-річної давнини. Так само і сільське господарство. Хоча при залученні інвестицій та запуску працюючої ринкової економіки острів має, дійсно, потужний потенціал, але слідування ідеям Че та Фіделя ось вже більше 60-ти років продовжує вносити свої корективи.

Олександра Воловик для Latifundist.com

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus