Наші герої: Аграрії, які пішли захищати Україну в лави ЗСУ і тероборони

На захисті України: аграрії та агрожурналісти, які вступили в тероборону і ЗСУ
На захисті України: аграрії та агрожурналісти, які вступили в тероборону і ЗСУ
Джерело фото: Latifundist.com

Війна, без перебільшення, об'єднала всіх аграріїв. Дивлячись на пости у Facebook, переглядаючи сайти компаній та спілкуючись з фермерами у регіонах — здається, що в Україні не залишилося жодної людини з агробізнесу, яка б не допомагала ЗСУ, теробороні, переселенцям та звичайним мешканцям країни з ліками, їжею, бронежилетами, безпілотниками… і цей список можна продовжувати.

А ще багато хто з них вивіз сім’ї на Західну Україну та повернувся до своїх міст і містечок, щоб приєднатися до лав тероборони чи добровільно вступити в ЗСУ. Ми промоніторили соцмережі та знайшли цих героїв.

Одним із них є директор підприємства «Придніпровський край» компанії «Кернел» Михайло Петров. В одному зі своїх постів він написав, що щоденно підприємство передає 10 т ковбас до Чернігова, 100 т пшениці до Києва, виготовляє 1 тис. банок тушонки. А ще щодня евакуює людей, налагодило виробництво бронежилетів, закуповує євробляхи для ЗСУ та передає свою техніку й обладнання для армії. Незважаючи на такі клопоти, команда «Придніпровського краю» ще й встигає планувати посівну кампанію. А нещодавно, у День добровольця, який святкують 15 березня, її керівник Михайло Петров прийняв присягу батальйону поліції.

Допомагає підсилювати оборону Харкова засновник і генеральний директор групи компаній «АГРОТРЕЙД» Всеволод Кожемяко. У той час, як багато бізнесменів і депутатів тікають з України за кордон, він звідти повернувся. Початок війни застав його в австрійських Альпах.

«Я приїхав до Харкова на третій день війни, вже не пам’ятаю точної дати, час тут дуже швидко летить. Готовність Харкова до оборони в перші дні й те, що відбувається зараз, — це небо і земля. Зараз неможливо взяти місто. Вмотивованих людей дуже багато, набагато більше, ніж очікувалося з того боку», розказав в інтерв’ю виданню НВ Всеволод Кожемяко.

Всеволод Кожемяко, засновник і генеральний директор групи компаній «АГРОТРЕЙД»

Бере участь в обороні країни від російського агресора і бізнес-менеджер компанії «Суффле Агро Україна» Дмитро Гірін. В одному з постів у Facebook він написав, що зовсім не такою уявляв собі весну. Також зазначив, що після закінчення війни, буде і далі займатися насінням кукурудзи.

Дмитро Гірін, бізнес-менеджер компанії «Суффле Агро Україна»

На захисті столиці стоїть засновник, директор компаній SmartFarming та «Агрітек Партнерз» Артем Бєлєнков з друзями, які в мирний час впроваджували інновації в агробізнес.

Артем Бєлєнков, засновник, директор компаній SmartFarming та «Агрітек Партнерз»

В одному з постів Артем Бєлєнков написав, що їхній добровольчий взвод росте щодня завдяки раднику голови правління МХП Дмитру Зозулі та всій команді.  

«Я відправив дитину на Західну Україну і тепер зі спокійною головою збираю інформацію, як у найефективніший спосіб приєднатися до оборони країни. Чого точно не робитиму не буду на голому патріотизмі без бойового досвіду лізти у вир подій. І нікому не раджу так робити. Вб'ють. Я почекаю своїх друзів, і разом ми підемо в сили тероборони чи в іншу організовану військову групу, щоб єдиним фронтом захищати нашу землю. Слава Україні!», у своєму зверненні від 25 лютого на Facebook повідомив Дмитро Зозуля.

Дмитро Зозуля, радник голови правління МХП, перший зліва

Пішов у тероборону і співзасновник, генеральний директор Digital Farming Technologies Олександр Хижняк. В одному з постів він виклав фото путіна з тиру для стрільбищ і написав: «Це мрія кожного українця. З величезним задоволенням стріляю у нього щодня!».

Олександр Хижняк, співзасновник, генеральний директор Digital Farming Technologies

Просто не міг не піти в батальон тероборони Києва Олександр Посітко, начальник відділу екології та охорони праці агропромхолдингу «Астарта-Київ». Ось що про нього написав журналіст видання «День» Nick Tymchenko на свій сторінці у Facebook: «В 2003 закінчив Державну академію прикордонної служби. Після того відслужив 5 років на західному кордоні, після закінчення контракту звільнився зі служби. В 2014 році, з початком війни, у другу хвилю мобілізації поїхав на Донбас. Був у складі 12 батальйону територіальної оборони міста Києва, відбув 13 місяців, повернувся до мирного життя».

І от знову довелося стати на захист держави.

Олександр Посітко, начальник відділу екології та охорони праці агропромхолдингу «Астарта-Київ»

Співзасновник, генеральний директор «‎Спайк Брокерс» Олександр Соловей, схоже, теж приєднався до лав тероборони. Крім цього, на своїй сторінці у Facebook він викладає багато аналітичної інформації про війну та можливості для економіки, які вона відкриває (хоч якби це фантастично не звучало).

Олександр Соловей, cпівзасновник, генеральний директор «‎Спайк Брокерс» пише у Facebook

Ярослав Мовчун, керівник ягідної ферми «Озеряна», теж у лавах тероборони. В інтерв’ю європейському виданню він сказав: «Немає нічого небезпечнішого за українських фермерів. Це нашу країну вони хочуть взяти, а ми боремося дзьобами й пазурами. Але всі українці, вочевидь, розлючені». І додав, що його сім’я наразі знаходиться на Західній Україні, а за господарством поки доглядає батько. До речі, на своїй сторінці у Facebook він публікує цікаві, часом кумедні замальовки з воєнного життя.

Ярослав Мовчун, керівник ягідної ферми «Озеряна» пише на своїй сторінці у Facebook

А ще ми пишаємося нашими колегами — агрожурналістами, які також пішли захищати країну. Вступив у лави столичної тероборони головний редактор Latifundist.com Костянтин Ткаченко.

Костянтин Ткаченко, головний редактор Latifundist.com

Головний редактор Kurkul.com Микола Сирота теж стоїть на захисті України. Навіть під час війни він не забуває про невеликі «радощі» життя.

«Бій за матеріальне і бій за духовне ідуть разом. Дякую тобі, незнайомий волонтере, який не забув покласти до коробки з різним добром ще й цю книгу. Якраз збирався до війни її прочитати», написав він у Facebook.

Микола Сирота, головний редактор Kurkul.com пише у Facebook

Переживаємо і водночас пишаємося нашим колегою — оператором і фотографом LatifundistMedia Артемом Расторгуєвим. Він — кримчанин, якого в 2014 р. війна змусила переїхати в Маріуполь, а потім у Київ. Ось яку світлину він виклав у себе на сторінці.

Facebook Артема Расторгуєва

У 2014 р. війна змусила покинути перспективну роботу в Луганську й переїхати в Суми SMM-директора Latifundist Media Іллю Єсіна. Тепер з перших днів війни він у теробороні. Ілля має гарне почуття гумору, тому ось так привітав жінок нашої компанії з 8 березня.

Привітання SMM-директора Latifundist Media Іллі Єсіна

Ілля Єсін, SMM-директор Latifundist Media

Душа компанії, журналіст Agropolit.com Віталій Хворостяний теж захищає нашу державу.

Віталій Хворостяний, журналіст Agropolit.com

Facebook журналіста Agropolit.com Віталія Хворостяного

Це не весь список людей, причетних до агробізнесу, які поповнили лави ЗСУ і тероборони. Якщо ви знаєте ще героїв і їхні історії, то напишіть нам. Ми залюбки опублікуємо їх. Україна повинна знати своїх героїв!

Наталія Челапко, Latifundist.com

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus