Як аграрії стають колаборантами. Розібрали кейс ДП Асканійське

ДП ДГ «Асканійське»
ДП ДГ «Асканійське»
Джерело фото: askaniyskoe-ua.com

Продовжуємо публікувати матеріали на тему, що відбувається з агробізнесом на окупованих територіях. 

«Без змін. Працюємо. Прапор на місці», — таким постом у Facebook директор ДП ДГ «Асканійське» Віктор Найдьонов починав кожен ранок від початку окупації Херсонщини.

27 квітня він написав, що окупанти визвали його у «військову комендатуру» і запропонували співпрацю. Він відмовився. А вже на початку травня аграрій змушений був виїхати на підконтрольну Україну, бо почали надходити погрози йому та його родині.

На початку червня Віктор Найдьонов повідомив «Центру журналістських розслідувань», що новим «директором» ДП ДГ «Асканійське» окупанти призначили Станіслава Шеремета.

«Я дізнався про це 1 червня. В цей день на наше підприємство приїхали озброєні автоматами військові, які зібрали колектив і представили нового «керманича» — Шеремета Станіслава Сергійовича. Особисто я з ним не знайомий, хіба що бачились десь на семінарах», — розповів Віктор Найдьонов.

Віктор Найдьонов

Хто такий Шеремет? 

На своїй сторінці у Facebook він вказав, що закінчив Херсонський аграрно-економічний університет по спеціальності «агрономія». На момент призначення на «нову посаду» працював у компанії Syngenta Україна менеджером з продажу ЗЗР по Херсонській області.

Ще раніше — у компанії Alfa Smart Agro. В останній нам повідомили, що 22 травня 2019 р. трудові відносини з ним було припинено за угодою сторін. Надалі компанія стосунків зі Станіславом не підтримувала.

«Будь-які факти співробітництва із загарбниками обурюють! Ми впевнені, що всі окуповані території повернуться під контроль української влади і кожен такий випадок буде розглянуто українськими правоохоронцями», — прокоментували в ALFA Smart Agro.

Позиція Сингенти

Компанія Syngenta Україна офіційно підтвердила, що Станіслав Шеремет був їхнім працівником. І заявила, що до його призначення не мала жодного стосунку. Водночас, із заяви випливає, що компанія засуджує не вчинок свого працівника, а ситуацію, що склалася.

Що відбувається в «Асканійському»?

ДП ДГ «Асканійське» є базовим господарством Асканійської державної сільськогосподарської дослідної станції Інституту зрошуваного землеробства НААНУ. Знаходиться у Тавричанці Каховського району. Має зембанк близько 10 тис. га.

Тут вирощують зернові, технічні, олійні та кормові культури. Щороку виробляють 20-23 тис. т зерна. Господарство також спеціалізується на тваринництві, зокрема, має 3 тис. овець та 2 тис. голів ВРХ.

У коментарі нашому виданню Віктор Найдьонов розповів, що на складах господарства наразі немає пшениці, бо з початком війни її було вивезено на переробку. З виробленої муки випікали хліб і продавали або безкоштовно роздавали населенню прилеглих містечок і сіл.

Але на складах залишався стратегічний запас посівного матеріалу — насіння соняшника. Зараз, по інформації аграрія, «новий директор» його вивіз, але яку кількість — він не знає. У господарстві також були запаси кукурудзи і ячменю для тваринництва.

«Ми посіялися, але тепер я думаю, чи потрібно було. Якщо нас не звільнять до збирання врожаю, то ви розумієте, куди воно поїде. Нажаль, вже три дні немає зв’язку з рідними і я навіть не уявляю, що ще трапилося в у господарстві за цей час», — зауважив аграрій.

І додав, що окупанти також пригнали свою техніку в господарство.

Імідж — ніщо. Головне — гроші

Про те, що відбувається з агробізнесом на Херсонщині ми частково розповідали у матеріалі «Націоналізація земель, вивіз зерна та олії: як на тимчасово окупованих землях захоплюють агробізнес». Ось свіжа інформація від комерційного директора Variant Irrigation Іллі Жемелінського.

Ілля Жемелінський

комерційний директор

Variant Irrigation

 «За нашою інформацією, близько половини аграріїв на тимчасово окупованих територіях у Херсонській, а також у Миколаївській та Донецькій областях знайшли варіанти допустимого співіснування з росіянами та запустили зрошення. Вони розпочали посівну та домовилися про постачання води. Інша частина аграріїв намагається дистанціюватися від окупаційної влади. Вони працюють, але їхні власники та топменеджмент намагаються вести діяльність з території підконтрольній Україні. Були випадки, коли росіяни викрадали топменеджмент з метою викупу. Там працювати небезпечно».

Зрошення

Є на Херсонщині і так аграрії, які не бідкаються про свій імідж і навіть закликають співпрацювати з окупаційною владою. 

Знайомтесь, Едуард Репілевський, який з 2014 р. є генеральним директором підприємства «Агробізнес» (с. Мар'янівка Каховського району). Як повідомляв «Центр журналістських розслідувань», Репілевський є депутатом Херсонської обласної ради від ОПЗЖ та членом виконкому Новокаховської міської ради. Бізнес веде з дружиною та сином. Останній теж є є депутатом Херсонської облради від партії «Слуга народу».

Едуард Репілевський встиг дати інтерв’ю російському державному агентству «РИА Новости», в якому закликав херсонських аграріїв реєструвати бізнес в тимчасово окупованому Криму та відкривати там рахунки в банках.

«Дорога у нас на Крим відкрита. З цією метою «військово-цивільна адміністрація» провела певне навчання, що й куди реалізовувати, як співпрацювати з банком, який уже є в Красноперекопську та Джанкої і який готовий приймати нас, як платників, та готовий працювати з нами, щоб забезпечити нормальні взаємовідносини між нами і торговими представникам», — сказав він.

І похвалився, що його бізнес вже проходить реєстрацію в податковій інспекції та банку Красноперекопська.

Нещодавно стало відомо, що агітує до співробітництва з окупантами і капітан Бердянського морського порту Микола Єременко. Місцеві ЗМІ писали, що він був «любителем всього радянського та комуністичного», тому і зрадів приходу росіян. А «новим» директором порту призначено Володимира Стельмаченко. Він раніше працював у Службі морської безпеки порту.

Частина ж аграріїв, такі, як і Віктор Найдьонов, паплюжити свій імідж словом колаборант аж ніяк не хочуть. Вони змушені були покинути свої домівки. Та вірять, що ще зовсім трішки і їх землі будуть звільнені.

Костянтин Ткаченко, Наталія Родак, Latifundist.com

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus