Як не втратити $2 трлн, а навпаки заробити на глибокій агропереробці? Практичні поради від АБ АГРО ПРОДЖЕКТ ГРУП

Як не втратити $2 трлн, а навпаки заробити на глибокій агропереробці? Практичні поради від АБ АГРО ПРОДЖЕКТ ГРУП
Завод з глибокої переробки в Європі

«Починати відновлювати Україну необхідно вже зараз, незважаючи на те, що війна ще вирує. Потрібно думати про те, якою може бути передова, самодостатня, «стійка» Україна. Це може бути Україна, яка є великим виробником «зеленої» енергії, постачальником промислової та сільськогосподарської продукції з високою доданою вартістю, передова країна у сфері цифрових технологій, член ЄС із відповідною інфраструктурою та законодавчою базою».

Саме такий вислів пролунав у виступі Федерального канцлера Німеччини Олафа Шольца на відкритті Міжнародної конференції країн «Великої сімки» та Європейського Союзу з питань відновлення України після вторгнення росії (Берлін, 25 жовтня 2022 року).

Як відбудовували агросектор після війни Німеччина, Італія та Велика Британія
Читати також

З цієї цитати зараз доречно розпочинати будь-яку статтю присвячену майбутньому відновленню та облаштуванню нашої країни.

У попередніх публікаціях я неодноразово наголошував, що наявність у країні переробних галузей промисловості з максимально можливим рівнем переробки сировини є основним чинником стійкості економіки та запорукою високого рівня життя населення. Для України з її можливостями у сільському господарстві особливо привабливо виглядає створення галузі промислової біопереробки агрокультур (глибокої переробки). 

Тому я намагаюся докладніше розкрити для українського суспільства та бізнесу суть промислових біотехнологій, їх переробні можливості, характеристики продуктової лінійки, проєктні рішення. 

Наголошу на декількох важливих питаннях. Без їх ефективного вирішення розвиток нової галузі виробництва в Україні неможливий.

Йдеться про проєктний менеджмент. Досвід нашої команди показує, що у загальному контексті саме питання «хто і як здійснює реалізацію проєктів біопереробки» є одним із найактуальніших.

Згідно з експертними оцінками, більшість проєктів українських компаній невдалі і лише третина досягає своєї мети. Натомість кількість проєктів, які були виконані у встановлені терміни з необхідною якістю та у рамках запланованого бюджету поодинока. Основні проблеми криються не в об'єктивних обставинах, на які так люблять у нас посилатися, а у власному невмінні працювати з проєктом.

Велика агропереробка
Читати також

На жаль, серед власників та керівників українських компаній є нерозуміння того факту, що керування проєктом є спеціальним видом діяльності, який потребує знання та досвіду управління таким середовищем та процесами. Тим більше, це стосується проєктів промислових біотехнологій, що мають особливу специфіку.

Олександр Бататін, автор блогу та проєкту «Велика агропереробка»

Ще з довоєнних часів існує помилкова думка, що з реалізацією проєктів впорається будь-хто. Часто не враховується, що керування новим планом кардинально відрізняється від регулярного менеджменту. Трапляється так, що компанії зі значними фінансовими, організаційними, кадровими ресурсами та з хорошими результатами у поточній операційній діяльності мають серйозні проблеми з реалізацією технічно складних проєктів. 

Амбітність і хибна впевненість керівників у тому, що досвід управління щоденними процесами в компанії прирівнюється до ведення проєкту, часто є серйозною перешкодою для досягнення поставлених цілей.

Будь-який проєкт унікальний і несе велику міру невизначеності. Застосування методів операційної діяльності не працює при їх реалізації.

Реалізація проєктів традиційними методами часто призводить до серйозних невдач. Наприклад, консалтингова компанія McKinsey кілька років тому провела аналіз понад 5000 проєктів і виявила, що 56% з них не виправдали очікувань щодо прибутковості, 45% перевищили запланований бюджет, а 17% були настільки грандіозними, що загрожували самому існуванню компанії. 

Дослідження Pulse of the Profession 2018 року, проведене Інститутом управління проєктами (PMI), показує, що організації у всьому світі витрачають даремно близько $1 млн кожні 20 секунд через неефективну практику управління проєктами. У перерахунку на рік це становить майже $2 трлн, що приблизно відповідає валовому внутрішньому продукту Бразилії.

Світова практика доводить, що для реалізації технічно складних і дорогих проєктів доцільно залучати спеціалізовані компанії. Адже це організації, які здатні забезпечити управління висококваліфікованими фахівцями, з яких ключовими фігурами є менеджери проєктів.

Яким критеріям повинні відповідати спеціалісти з управління проєкту? На що звернути увагу ініціаторам проєкту при виборі компанії з його управління?

Підсумовуючи наявний досвід, слід виділити три основні компетенції, якими повинен володіти керівник проєкту, а саме:

  • вміння організувати процес;
  • знання галузевої області проєкту;
  • вміння працювати з людьми та вибудовувати систему комунікацій.

Організація процесу це те, що досить добре описано в методиках управління проєктом від PMBoK до Agile та SCRUM. Це навички пов'язані з умінням визначати цілі, пріоритети, ресурси, вміння розробляти календарні графіки тощо. Тобто все, що пов'язане з адмініструванням проєкту. Загалом ці навички напрацьовуються відносно легко, так як вони достатньо формалізовані. Маємо велику кількість підручників, курсів, тренінгів, також можна підготуватися та отримати відповідний сертифікат. Уміння адмініструвати дозволяє цілком грамотно організувати процес, але цього абсолютно недостатньо, щоб керувати процесом реалізації проєкту.

Вирішили займатися глибокою агропереробкою? Розповідаємо з чого почати
Читати також

По-перше, необхідне глибоке розуміння сфери застосування проєкту, а в нашому випадку це промислові біотехнології, що дозволяє кваліфіковано визначати специфіку та необхідний набір інструментів реалізації. Безперечно, існують універсальні методи, але вони не працюють без предметної адаптації. Керуючий проєктом має бути в курсі технологічних та бізнес тенденцій на ринку, знати та розуміти сутність продукту запланованого для виробництва.

По-друге, потрібні знання предметної галузі, які дозволять менеджеру проєкту мислити системно та застосовувати саме системний підхід при реалізації завдання. Якщо для будівельника цільова система проєкту з будівництва заводу є побудований об'єкт, то для менеджера проєкту — продукція цього заводу. Такий підхід передбачає завершення проєкту не на стадії здачі об'єкта в експлуатацію та урочистого перерізання червоної стрічки, а на стадії ефективно функціонуючого виробництва, коли всі виробничі процеси налагоджені, завод укомплектований кваліфікованим персоналом, забезпечені випуск і реалізація продукту відповідно до планових обсягів і якості. Основа для успішного вирішення цих завдань закладається на ранніх етапах прєекту.

По-третє, знання предметної області полегшує керівнику проєкту виконання функції комунікатора, коли йому доводиться синхронізувати між собою людей із різними знаннями, поглядами та досвідом. А це один із ключових факторів при виробленні та реалізації спільних рішень.

Нарешті, ключова та центральна компетенція — уміння працювати з людьми. У цій справі керівнику не вийде звалити роботу з людьми на HR-менеджерів, як це часто буває в регулярному менеджменті. Вміння підібрати команду, вибудувати відносини в команді, згуртувати команду для виконання завдання, вирішувати конфлікти, вести численні переговори, розставляти пріоритети тощо. Все те, що разом називається — мистецтво управління людьми.

Слід звернути увагу до вміння менеджера правильно оцінити соціальну значимість проєкту, особливо в його локалізації. Це дозволить успішно вирішити питання комунікацій з місцевою владою та мешканцями району, де розташоване підприємство.

Якщо компанія управління проєктами має у своєму складі фахівців з високим рівнем усіх вищеназваних компетенцій, то ваш проєкт, поза всяким сумнівом, чекає щаслива доля.

Саме тому ми з колегами зібрали професійну команду та заснували першу в Україні, на мій погляд, компанію, яка повністю відповідає вищезазначеним критеріям. 

Це нещодавно заснована AB AgroProject Group. Компанія цілеспрямовано створювалася під завдання Проєктного Сервісу.

Сфера діяльності компанії — біопереробка агропродукції: глибока переробка зернових культур, конверсія бурякової меляси, олійних культур, фруктів.

Наша продуктова лінійка: 

  • глюкоза та глюкознофруктозні сиропи; 
  • фруктоза; 
  • карбонові кислоти (лимонна, молочна, оцтова та інші); 
  • амінокислоти; 
  • дріжджі та екстракт дріжджів; 
  • протеїн; 
  • кормові добавки; 
  • рідкі біопалива (біоетанол та біодизель).

Наші компетенції — промислові біотехнології та проєктний менеджмент.

Мета компанії забезпечити до 2030 року створення в Україні на базі промислових біотехнологій виробничих потужностей, достатніх для глибокої переробки не менше 50% зерна кукурудзи та пшениці, що експортується Україною.

Компанія AB Agro Project Group є одною із засновників Української Асоціації промислових біотехнологій — UkrBiotechno.

Незважаючи на короткі терміни, нам вдалося зібрати команду професіоналів та налагодити співпрацю з найкращими технологічними компаніями Європи. У нашому випадку вік компанії не такий важливий. Аналіз рейтингу 10 найкращих компаній США в галузі управління проєктами, складеного компанією OCM Solution (колишня AGS), показав, що успішність цих компаній обумовлена не їх юридичним віком, а досвідом і знаннями фахівців помноженими на інноваційні підходи в роботі із Замовниками.

Головне, що є вже конкретний результат. У грудні підписано першу угоду на розробку концептуального проєкту з українською компанією «Газтранзит». Проєкт передбачає будівництво заводу з переробки пшениці на паливний етанол. Старт будівництва планується 4-й квартал 2023 року-початок 2024 року. Подробиці проєкту будуть представлені громадськості пізніше. 

У першому кварталі 2023 року планується початок проєктування ще 3-х заводів з біопереробки агросировини (глибокої переробки) в різних регіонах країни.

Напевно, комусь уже доводилося чути від некомпетентних людей, що мода на управління проєктами пройшла. Це все одно, що заявити про вихід із моди таких фундаментальних інженерних дисциплін як опір матеріалів або термодинаміка.

Краще ще раз згадаємо найпопулярніший у німецьких проєктних менеджерів афоризм — «Проєктне управління коштує грошей, відсутність проєктного управління коштує великих грошей». Це повинно стати основним інвестиційним кредо майбутніх українських проєктів. 

Олександр Бататін, власник та CEO компанії «АБ АГРО ПРОДЖЕКТ ГРУП»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus