Стало відомо, якою часткою бізнесу володіє син Порошенка

Активи Петра Порошенка скоротилися з 95 компаній до 26. Бізнес поступово переходить до Олексія Порошенка, зокрема компанії Roshen та «УКРПРОМІНВЕСТ-АГРО».

Про це пише Forbes.

Зазначається, що у 2019 році Петро Порошенко формально перестав бути власником ключових активів своєї бізнес-імперії. Відтак, корпорація Roshen перейшла старшому синові Олексію Порошенку. З компаній, що залишилися у власності Петра Порошенка, успішними можна назвати Міжнародний інвестиційний банк (де Порошенку належить майже 60%), та фітнес-клуб «Пʼятий елемент». Інші активи або збиткові, або знаходяться на стадії ліквідації.

«Якщо 2018 р. Петро Порошенко був бенефіціаром у 95 компаніях, то вже 2020 р. офіційно володів лише 26 компаніями, за даними Єдиного держреєстру декларацій. На початку 2022 р. у Порошенка залишилося лише 18 компаній, свідчать дані Opendata bot. Декларацію за 2021 р. Порошенко ще не подавав», — йдеться в матеріалі.

Повідомляється, що Олексій Порошенко також став основним власником холдингової агропромислової компанії «УКРПРОМІНВЕСТ-АГРО» із земельним банком близько 120 тис. га. До цього аграрним бізнесом керував батько пʼятого президента — Олексій Порошенко, який помер у 2020 році.

«Олексій Порошенко зараз володіє 39 українськими компаніями, за даними Opendata bot. Це юридичні особи Roshen та «УКРПРОМІНВЕСТ-АГРО», логістична та зернова трейдерська компанії, компанії у сфері нерухомості та кілька виробників крохмалю», — йдеться в матеріалі.

Читати по темі: АМКУ оштрафував компанії, які пов'язані з Roshen, на 284 млн грн за зловживання монополією на ринку

Додається, що діяльність останніх потрапила під розслідування Антимонопольного Комітету України. У грудні 2021 р. АМКУ оштрафував компанії крохмального бізнесу «Інтерстарч Україна», «Дніпровський КПК» та «Інтеркорн» на 283,6 млн грн. Їх звинуватили у монопольній змові на ринку кукурудзяної патоки та глюкозних сиропів у 2018–2020 роках.

Нагадаємо, «Кернел» скоротив обсяги продажів рослинної олії та переробку соняшнику. Компанія «Кернел», основним бенефіціаром якої є Андрій Веревський, у другому кварталі 2022 фінансового року (жовтень-грудень) знизила обсяг продажів харчової олії на 6% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus