Високі ціни на кукурудзу залишаться актуальними і в новому сезоні — прогноз

Висока ціна на кукурудзу збережеться і в новому сезоні. Основними тенденціями є ріст нафти та всіх похідних, збільшення витрат на вирощування зернових та олійних культур, їх сушіння, переробку та логістику.

Таку думку висловив директор аграрного напрямку «УДГ Трейдинг» Михайло Тимощук в матеріалі «Від поля до порту: кукурудза. Як вирощувати, зберігати й вигідно продавати» на Latifundist.com.

«‎Також в 2022 р. на ціну буде впливати загальний глобальний тренд до зростання всіх коммодітіз, перенасичення ринку ковідними грішми, напруга зі сторони Росії», — спрогнозував експерт.

Михайло Тимощук акцентував, що останні два роки кукурудза тільки зростала в ціні. Цей тренд був започаткований у 2019 р., коли починали торги зі $150-155, а вже в січні-лютому ціни на кукурудзу підвищили до рекордних на той час $174-176 CPT Panamax порти України.

«Після цього цінова напруга спала, та не надовго. Безсніжна зима та суха весна спричинили великі втрати врожаю через засуху. Цей фактор і суттєве невиконання форвардних контрактів спричинили стрімке зростання ціни, яка в жовтні 2020 р. сягнула позначки $200 за т на базисі CPT Panamax», — наголосив він.

Також додається, що свого ж піку в 2020 р. ціна досягла на початку грудня, коли трейдери платили вже $226-230 CPT. На початку 2021 р. цінове ралі продовжилось. У лютому цариця полів коштувала вже $255, а в листопаді-грудні — $268-270. І тренд до зростання зберігається навіть на фоні ризику ескалації зі сторони Росії.

Нагадаємо, що Latifundist.com запустив новий проєкт — «Від поля до порту» про те, як вирощувати, зберігати й вигідно продавати українські зернові та олійні культури.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus