Угода про вільну торгівлю з Туреччиною — шанс для річкових портів України — думка

Завдяки Угоді перевалка в річкових портах може зрости на 1 млн т упродовж наступних 5 років, а перевезення судами класу «річка-море» — подвоїться.

Про це йдеться у повідомленні пресслужби «Річкового Форуму».

Зазначається, що вже сьогодні понад 80% перевалки річкових портів України судами класу «річка-море» складають вантажі, що відправляються в Туреччину, або походять звідти. В окремих портах «турецька» перевалка складає всі 100%.

«Експерти прогнозують, що після підписання угоди про «Зону Вільної Торгівлі» стрімко зросте торгівля металом, зерном, міндобривами та будматеріалами. Тобто, якраз тими товарами, що вже сьогодні успішно перевалюються нашими річковими портами», — каже співзасновник «Річкового Форуму» Ігор Гошовський.

Повідомляється, що 3 лютого під час візиту президента Туреччини до Києва було підписано Угоду «Про Вільну торгівлю». Завдяки цьому на понад 10 тис. вітчизняних товарних позицій встановлюється 0% турецьке мито. Важливо, що таке скасування мит стосується і зерна. Турецькі товари на українському ринку також стануть більш доступними.

«Урядовці прогнозують, що завдяки цьому Україна зможе збільшувати експорт своїх товарів в регіон Pan-Euro-Med (Середземного моря) на 20% щороку упродовж 5 років», — каже Ігор Гошовський.

За словами експерта, специфіка зазначеного регіону дозволяє відправляти вантажі безпосередньо з річкових портів, оминаючи морські гавані. Судна класу «річка-море» здатні заходити безпосередньо в порти Запоріжжя і підійматися навіть до міста Дніпро.

Ігор Гошовський додає, що не враховуючи каботаж, українські річкові порти працюють в основному під обробку «турецьких» вантажів та регіону Середземного моря (Італія, Болгарія). Щоправда, Туреччина і як експортер, і як імпортер домінує.

У розрізі даних, у 2021 році суди під іноземним прапором здійснили перевалку вантажів в річкових портах України:

  • річковий термінал «Акварель» (м.Дніпро) 100% вантажів відправив в Туреччину і 100% вантажів з Туреччини.
  • Запорізький річковий порт — майже 65% вантажів (51 тис. т) та 100% отриманих вантажів (52 тис. т) прибуло з Туреччини.
  • Миколаївський річковий порт — 85% вантажів (металобрухт), 70% вантажів з Туреччини (металопрокат, міндобрива);
  • Дніпропетровський річковий порт — 60% вантажів (54 тис. т) прибуло з Туреччини. Натомість понад 90% вантажів (88 тис. т) відправлено до .

Експерт додає, що більшість вантажів, які перевалено у річкових портах — це метал, соняшниковий шрот та імпортовані міндобрива.

«Якщо розрахунки урядовців правильні та товарооборот між Україною та Туреччиною зростатиме на 20% щороку упродовж 5 років, то на цю ж величину зростатиме і перевалка в річкових портах. Адже саме річкові порти, наразі, є ключовою ланкою логістики між нашими країнами. Таким чином ми побачимо подвоєння обсягів перевалки вантажів судами класу «річка-море», що дасть додатковий мільйон вантажів річковим портам», — підсумував Ігор Гошовський.

Нагадаємо, компанія «НІБУЛОН» у 2021р. спрямувала діяльність на розвиток внутрішніх водних шляхів. Компанія працює над відродженням Дніпра та Південного Бугу як транспортних артерій. Для цього компанія розбудовує річкову та елеваторну інфраструктуру, а також відновлює судноплавні можливості обмілівших річок.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus