Експерт розповів, яким має бути обладнання водопідготовки на сучасному виробництві

Нині все більше представників агробізнесу все частіше звертаються за обладнанням для очищення води. Зокрема серед таких, ті які працюють у сфері виробництва продуктів харчування.

Таку думку генеральний директор EUROWATER Олександр Садчиков в матеріалі «Води без домішок не існує. Що? Розбираємось, як працює водоочищення в агрокомпаніях» на Latifundist.com.

На прикладі заводу з виробництва заморожених ягід, фруктів та овочів, який виробляє продукцію під брендом Tevitta і входить до структури LNZ Group, експерт розповів, як відбувається очищення води.

«Дедалі більше виробництв прагнуть покращити якість свого продукту шляхом покращення якості води, щоб мати можливість експортувати свої продукти до країн ЄС. Для цього технологічне обладнання, яке застосовується при виробництві, має бути також європейської якості, і особливо обладнання для водопідготовки», — каже Олександр Садчиков.

За його словами, станції очищення води можуть бути незамінними для тих, хто користується крапельним поливом. Адже таким чином можна уникнути засміченості крапельної стрічки та інших елементів обладнання частинками глини, піску, іржі. Фільтровану воду використовують й на тваринницьких фермах, молочних господарствах, виробництва з переробки культур — для поливу, промивання, замочування, охолодження та інших процесів.

«Інвестиція у водоочищення — це насамперед інвестиція у здоров'я своїх співробітників, у здоров'я та нормальний розвиток тварин і рослин, а також у якість виробленої продукції», — акцентує експерт.

Олександр Садчиков каже, що коли обладнання для підготовки води встановлено і система працює — вода з джерела водопостачання потрапляє у напірні фільтри, де відбувається видалення механічних забруднень, заліза та марганцю. Цей етап виконується на напірних фільтрах типу FTFB. За допомогою аерації та фільтрації вони видаляють залізо та марганець.

«У фільтр подається стиснене повітря для окислення заліза. У результаті залізо окислюється і затримується на матеріалі, що фільтрує. Далі регенерація фільтрів виконується за допомогою повітря та води, внаслідок чого залізо вимивається та потрапляє у каналізацію. Таким чином цей етап проходить абсолютно екологічним шляхом без використання будь-яких хімічних реагентів», — додає головний інженер EUROWATER Ігор Кузьмич.

Він додає, що на другому етапі очищення з води видаляють розчинені солі. Цей етап проходить на станції зворотного осмосу типу С3, яка оснащена мембранами, що дозволяють забрати солі на 99,5%. Концентрат скидається в каналізацію, а очищена вода накопичується в резервуарах.

За словами Ігоря Кузьмича, в них (резервуарах) відбувається третій етап — доведення показників води до необхідних норм технологічним обладнанням підприємства. Для цього в резервуарах роблять купажування води — змішування відфільтрованої та знесоленої води в необхідних пропорціях. Надалі вода за допомогою насосної станції подається на завод. Установки зворотного осмосу працюють паралельно. Пропускна здатність однієї установки — 10 м³/год.

Він каже, що переваги цього обладнання в тому, що станція працює в автоматичному режимі. Нема потреби обладнувати операторську та наймати фахівців, які цілодобово стежитимуть за обладнанням. Автоматичний режим станції підтримується за допомогою панелей керування.

Нагадаємо, компанія LNZ Group відкрила ягідний кооператив для агровиробників всієї України.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus