Кернел втратив майже 15% землі через російське вторгнення

У «Кернел» повідомили, що через вторгнення рф на територію України, у цьому році врожай зернових та олійних культур скоротиться на 35-40%.

Про це найбільший агрохолдинг попередив інвесторів у фінансовому звіті (станом на 31 грудня 2021) за пів року, пише Forbes.

Зазначається, що через війну площі, придатні для весняної посівної, скоротилися на 39% до 4,7 млн га. Попри на фінансову підтримку держави фермерам не вистачатиме насіння та добрив, а це означає, що урожайність з га знизиться і світові ціни на продукти харчування зростуть, попереджають в компанії. Адже, за даними минулого року, Україна забезпечувала 14% світового ринку кукурудзи, соняшникової олії та ін.

«Війна істотно змінила бізнес-процеси в «Кернел». З 11 областей, де розташовується земельний банк агрохолдингу, 4 частково тимчасово окуповані російськими військовими (Харківська, Миколаївська, Чернігівська та Сумська). Всі важливі активи компанія застрахувала від ризику війни, але лише на 28% від їхньої балансової вартості», — йдеться в повідомленні.

Додається, що в «Кернел» 72 тис. га окуповані або знаходяться в прифронтовій зоні (14,5% від усього земельного банку компанії).

«Ситуація постійно змінюється. Якісь території звільняються, якісь навпаки», — коментують в компанії.

У компанії повідомляють, що жоден із важливих інфраструктурних об'єктів сильно не постраждав. Було знищено активи на $0,6 млн (які саме у звітності не уточнюється). На тимчасово непідконтрольних територіях знаходяться два із семи олійноекстракційних заводів «Приколотнянський ОЕЗ» та «Вовчанський ОЕЗ» (Харківська область) та елеватори вартістю $49 млн. Там також залишилося приблизно 15% запасів урожаю компанії та ТМЗ(товарно-матеріальні запаси), серед яких техніка, паливо, ЗЗР, насіння тощо на суму $182 млн.

Зазначається, що попри це «Кернел» планує провести весняну посівну на 422 тис. га із загального земельного банку в 494 тис. га. З них на 88 тис. га вже ведуться польові роботи. Агрохолдинг значною мірою забезпечені паливом, насінням та добривами.

Повідомляється, що керівництво холдингу прогнозує результати діяльності компанії «з огляду на невизначеність, що панує в Україні через російське вторгнення».

Нагадаємо, в «Астарта-Київ» розпочали посівну кампанію-2022. Першими стартували аграрії у Хмельницькій та Вінницькій областях, приступивши до посіву цукрового буряку.

 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus