Завтра нападе росія. Що писали напередодні вторгнення у соцмережах Косюк, Ставніцер, Кожемяко та інші лідери ринку

Редакція Latifundist.com вирішила згадати, якими були настрої лідерів агроринку в соцмережах в останній місяць перед російською навалою. Більшість відчували тривогу, яка панувала у суспільстві. Але водночас переконували, що готові до будь-яких сценаріїв розвитку подій. Хтось був на відпочинку, хтось будував нові заводи і заключав контракти на мільйони гривень, а хтось — інспектував свої активи, щоб заспокоїти робітників і показати, що керівництво не тікає з країни.

Залишалося тільки чекати…

24 лютого прямо з «лиж» вирушив в Україну засновник та генеральний директор ГК «АГРОТРЕЙД» Всеволод Кожемяко. Він згадує, що 23 лютого відпочивав з сім’єю в Австрійських Альпах. «Погода була чудова, але настрій «був вже «ніякий». Дітям цього намагався не показувати, хотілось насолодитись цим сонячним днем в горах…Щодо майбутніх дій кацапів, було зрозуміло і залишалося чекати на початок великого вторгнення».

І додає, що це був «один з дуже рідких випадків, коли увімкнув звук повідомлень на своєму телефоні на ніч».

Що було далі — вже відомо. Через декілька днів, дібравшись до Харкова, Всеволод Кожемяко організував і очолив добровольне формування територіальних громад (ДФТГ) «Хартія», до якого, до речі, приєдналися і більше десятка працівників ГК «АГРОТРЕЙД». Наразі він продовжує боронити своє рідне місто.

«Це честь для мене, стати пліч о пліч з найкращими, тими, хто на різних напрямках боронить Україну від кацапського кодла. Не знаю коли, але впевнений, що ми , українці, обов’язково переможемо і продовжимо жити своїм життям! Вільним життям в СВОЇЙ вільній країні! Слава Україні!», — написав на своїй сторінці в Instagram Всеволод Кожемяко.

 

Бізнес відчував наближення невідворотніх подій. Щоб його заспокоїти Офіс Президента організував ввечері 23 лютого зустріч ТОП-50 українського бізнесу з президентом Володимиром Зеленським. Були серед запрошених і представники агробізнесу. Зокрема, засновник компаній «ТІС» та «М.В. Карго» Андрій Ставніцер по результатам зустрічі написав: «всі учасники відчули, що міцніше стоять на ногах».

Місяцем раніше під час одного із виступів він заявляв, що у компанії є план на випадок вторгнення росії: перетворити всі об’єкти інфраструктури на груди металобрухту, а співробітникам роздати зброю та оборонятися з кожного вікна.

Двома днями раніше, 21 лютого, президент росії володимир путін оголосив про визнання самопроголошених «ДНР» и «ЛНР» на Донбасі. У відповідь на цю подію народний депутат, власник «Епіцентр Агро» Олександр Герега написав: «Українські кордони непорушні! Ми оборонятимемо до останнього кожен клаптик рідної землі».

Аналогічні настрої були у народного депутата, члена Комітету ВРУ з питань аграрної політики та земельних відносин Сергія Лабазюка. «Без паніки! Україна переможе!», — написав він. 23 лютого вранці у Верховній Раді саме готувалася до введення надзвичайного стану на всій території України.

Відставити паніку

У січні-лютому 2022 року в суспільстві відчувалася напруга. Не могло це все відбитися і на настроях працівників агропідприємств. Щоб їх підтримати керівництво агрохолдингів залишило всі свої поточні справи і поїхало спілкуватися з персоналом на місцях.

У середині лютого голова правління МХП Юрій Косюк відвідав «Миронівську птахофабрику» і запевнив працівників, що компанія працює у штатному режимі (а заодно показав, що залишається на місці — в країні). Тоді він написав у Фейсбуці, що працівник не панікують та критично аналізують ситуацію та заяви в медіа.

Виконавчий директор «Agricom Group» Петро Мельник теж опублікував надихаючий пост про те, що компанія, яка бере свій початок ще у Луганській області і знає не з чуток, як це, коли твої активи окуповані, не зупиняє роботу, а ще й розширює потужності у Чернігівській області.

Вже через тиждень завод буде захоплений російськими військами і частково розграбований. Після звільнення регіону до 20% полів компанії будуть заміновані, а техніка та склади пошкоджені.

Про те, що немає часу на паніку, писав у середині лютого і генеральний директор компанії «AgroGeneration» Сергій Булавін. Навесні 2022 року активи компанії у Харківській області були захоплені і тільки у вересні звільнені.

Генеральный директор «ОТП Лізинг» Андрій Павлушин ділився новиною про новий лізинговий договір з агрохолдингом HarvEast на 100 млн грн. На жаль, через окупацію у 2022 році HarvEast втратить 95 тис. га землі, насіннєвий завод під Маріуполем, більше 2 тис. сільгосптехніки та системи зрошення.

Генеральний директор HarvEast Дмитро Скорняков у середині лютого повідомляв, що він знаходиться у Києві.

Менш ніж за місяць до повномасштабного вторгнення директор Придніпровського кластеру «Кернел» Михайло Петров розповідав про здобутки своєї команди.

Як бачимо, агробізнес працював у штатному режимі і навіть будував плани на новий сезон.

#ТримайсяЗемлі

У лютому видання Latifundist Media запустили флешмоб #ТримайсяЗемлі, де закликали готуватися до плану «А», і до «Б», але сіяти кукурудзу, а не паніку. 

До флешмобу приєдналися Юрій Косюк, засновник ГК «Прометей» Рафаель Гороян, тодішній міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко, директор по маркетингу у Східній Європі AGCO Антон Костирко, засновник «Агропродсервіс» Іван Чайківський, генеральний директор «Кусто Агро» Алішер Тяжин та багато інших аграріїв, постачальників агрохімії, насіння та сільгоспзапчастин.

«Багато бізнесменів, у тому числі моїх знайомих масово виїзджають з країни…Рішення тікати — коротке та невірне. Ми повинні не тільки брати від української землі, ми маємо захищати та боронити її в тяжкий час. Я та моя сім'я перебуваємо в Україні та не збираємося її полишати… Закликаємо готувати зерносховища до нового врожаю та триматися землі », — розповідав Рафаель Гороян за три дні до вторгнення.

Завершити хотілося б постом покійного Олексія Вадатурського за 5 грудня 2021 року. Це був останній його допис у Фейсбуці, де він вітав компанію «НІБУЛОН» з 30-річчям і пишався тим, що з першого дня її роботи залишається генеральним директором. Скільки планів по розвитку компанії у нього було на наступний рік…

ВСЕ БУДЕ УКРАЇНА!

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus