Стали відомі результати перговорів між Туреччиною та рф: Анкара заявила про «‎плідну» зустріч‎

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив у середу, 8 червня, що план Організації Об'єднаних Націй щодо пом'якшення наслідків глобальної продовольчої кризи шляхом відновлення експорту українського зерна морським коридором є «розумним» і вимагає додаткових переговорів з Москвою та Києвом для забезпечення безпеки судів.

Мевлют Чавушоглу сказав, що їхня зустріч в Анкарі була плідною, включаючи ймовірне бажання повернутися до переговорів між Москвою та Києвом про можливе припинення вогню.

Домовленості між Україною, Туреччиною та рф щодо розблокування українських портів наразі відсутні, повідомляється на сайті МЗС України. Рішення з цього питання мають ухвалюватися за участю усіх причетних сторін, будь-які домовленості, що не враховуватимуть інтереси України, будуть відкинуті. 

Зазначається що, Україна докладає максимальних зусиль задля розблокування українських морських портів з метою запобігання світовій продовольчій кризі. Зокрема, спільно з ООН та іншими партнерами опрацьовується можливість створення гуманітарного коридору для експорту української аграрної продукції.

«Враховуючи нещодавній ракетний удар рф по зерновому терміналу в Миколаєві, не можемо виключати планів росії скористатися таким коридором для нападу на Одесу та південь України. Саме тому необхідними є дієві гарантії безпеки для відновлення судноплавства. Такі гарантії мають бути надані шляхом постачання Україні відповідної зброї для захисту узбережжя від загроз з моря і шляхом залучення військово-морських сил третіх країн для патрулювання відповідної частини акваторії Чорного моря», — говориться у повідомленні.

Читайте також: «‎Коридор для зерна з українських портів, або Чергова пастка росіян»

В МЗС закликали усіх зацікавлених партнерів разом з Україною зосередити зусилля на пошуку збалансованого рішення, яке зніме російську блокаду з портів і при цьому передбачатиме чіткі безпекові гарантії для українського чорноморського узбережжя та відповідних гуманітарних коридорів.

 

Нагадаємо,  що росія навмисно блокує українські порти та морські шляхи у Чорному морі для вивозу зерна з України, а також перешкоджає вивезенню залізницею, завдаючи ракетних ударів по елеваторах та залізничній інфраструктурі. Кремль прагне спровокувати голод в африканських країнах, який призведе до хвилі міграції в Європу, сподіваючись чинити таким чином тиск на ЄС. Кремлівські високопосадовці вимагали

 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus