Страховики, банки та брокери не поспішають брати участь в експорті українського зерна морем — Bloomberg

Всупереч підписанню Стамбульської зернової угоди страховики, банки та брокери не поспішають укладати договори, через небезпеку, яку несуть заміновані акваторії українських портів та російські ракетні обстріли.  

Про це пише Bloomberg.

«‎Наразі фінансування не існує, якщо ми не говоримо про великих трейдерів, які фінансуються коштом своїх балансів. На цей час вам потрібно використовувати власний капітал, якщо ви хочете купити зернові вантажі»‎, — розповів директор з інвестицій та фінансів Barens Group Ілля Медведенко.

Відмічається, що кредит є життєво необхідним для торгівлі товарами, де продавці зазвичай покладаються на банківські кредити на фінансування купівлі фізичних вантажів. Як правило, банки та інші фінансисти не надсилатимуть кошти, якщо товари не будуть повністю застраховані.

Читайте також: «‎Хазем Сакер: Ми маємо перетворити в кошмар життя росіян, що крадуть зерно»‎ 

«Ми поговорили з кількома фондами фінансування торгівлі сировинними товарами, і вони можуть почати доглядати вантажі, коли вони прибудуть у нейтральні води та на безпечну територію. Але фермерам потрібна оплата на місці, на умовах самовивезення, на елеваторі чи складі — дефіцит фінансування», — сказав Медведенко.

Та додав, що головне на цю мить це знайти страховку або підприємливого судновласника, який у будь-якому випадку готовий іти до місця призначення.

Нагадаємо, що фрахт в Україні коливався приблизно в діапазоні $18-20 за тонну до того, як росіяни обстріляли Одеський порт, але тепер з'являться додаткові військові ризики зі страховими компаніями, і це додасться до ціни фрахту.

 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus