Кількість спорів за невчасно поставлену агропродукцію суттєво зросла — думка

В реєстрі судових рішень суттєво збільшилась кількість спорів, предметом розгляду яких стає невчасна поставка агропродукції.

Про це розповів compliance officer «‎Hard Skills Consulting»‎ Віктор Шульга, в матеріалі «‎Як аграрію зберегти свій бізнес»‎ на LIGA ZAKON.

За словами фахівця, крім тиску агресора щодо вивезення зерна, по прикрій традиції до блокування долучаються внутрішні силові органи. 

«‎Зовсім недавня історія про те, як у порту СБУ спільно з БЕБ проводили перевірки зернотрейдерів на предмет закупки зерна за готівку — черговий тому приклад. Як наслідок — відбулося тижневе блокування суден, в тому числі вже завантажених зерном»‎, — розповів Віктор Шульга.  

Відзначається, що офіційна причина таких інцидентів — виконання митної політики держави та низькі об'єми валюти, яка заходить в державу від експорту зерна. Адже саме за рахунок великої різниці між офіційним і ринковим курсом, говорить фахівець, майже все зерно купується за готівку.

«Чи можна було мінімізувати ризик зупинки і обійтись без перевитрат за простій? Так. Адже силовики запитували документи на товар. Нічого нового, це звичайна їхня практика. Чому це стало несподіванкою для трейдерів чи аграріїв ? Інша справа, що не всі готові були їх надати‎», — відмітив ‎експерт. 

Читайте також: «‎Зернова угода +120 днів. Що захочуть взамін росіяни та чи чекати зростання внутрішніх цін»‎ 

Нагадаємо, що БЕБ підозрює зернотрейдерів у неповерненні валютної виручки в Україну на суму у $1,8 млрд.

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus