Міноритарії, чиї позови розглядаються в Люксембурзі, не продавали Веревському свої акції і не відкликали претензії — акціонер

Акціонер «Кернел», який продав свої акції Namsen Limited за ринковою ціною та відкликав позови проти компанії, не входить до групи міноритарних акціонерів, які позиваються до компанії. Група з восьми акціонерів, чиї чотири позови зараз розглядаються в Люксембурзі, не відкликала жодних претензій і не продала свої акції.

Про це в інтервʼю польському виданню Parkiet розповів міноритарний акціонер «Кернела» Рафал Жешторський.

«Наскільки мені відомо, акціонер, якого описав Кернел, брав участь у серпневій емісії 2023 року, тому він купив акції за 1,15 злотих, а потім у листопаді 2023 року Namsen викупив ці акції  за 7,50 злотих. Я не здивуюся, якщо виявиться, що це якась фальшива організація, тому що я не зміг знайти жодних даних про цю компанію в публічних реєстрах», — сказав міноритарій.

Він зауважив, що твердження «Кернел» про те, що міноритарні акціонери, багато з яких купили акції перед війною за значно понад 18,50 злотих, є спекулянтами, «абсолютно несправедливі».

Читайте також: Осипов: Рішення про блокування делістингу Кернела було очікуваним

«Жодному з міноритарних акціонерів нашої групи не було дозволено випускати акції за 1,15 злотих, а потім продавати їх дорожче за 7 злотих, тому називати нас спекулянтами — це образа та спроба грубої маніпуляції», — додав Жешторський.

Контекст. На початку березня 2023 року стало відомо, що «Кернел» планує піти з Варшавської фондової біржі, оскільки вихід на біржу у 2007 році не приніс агрохолдингу очікуваних вигод.

Пізніше між міноритаріями та Радою директорів «Кернела» виник конфлікт з приводу делістингу компанії.

Згодом акціонери «Кернела» об’єдналися, щоб протидіяти викупу Андрієм Веревським акцій компанії.

У серпні агрохолдинг вирішив розмістити акції, щоб залучити до $60 млн від акціонерів. Йшлося про додаткову емісію 216 млн акцій. В компанії пояснили, що це робиться для скорочення заборгованості і залучення додаткового капіталу.

У відповідь міноритарні акціонери «Кернела» заявили, що таким чином компанія намагається розмити їх частку та об’єдналися, щоб протидіяти цьому.

20 лютого «Кернел» отримав дві судові повістки від групи з восьми акціонерів, які разом володіють 1,2 млн акцій, що становить 0,4% від загальної кількості випущених акцій компанії.

4 березня стало відомо, що «Кернел» отримав інформацію від Управління фінансового нагляду Польщі («PFSA») про призупинення адміністративного провадження щодо делістингу компанії з Варшавської фондової біржі.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus