НІБУЛОН: На Миколаївщині наш соняшник в стресі, а на Черкащині — кукурудза. На Вінниччині і Житомирщині — все в нормі

На Миколаївщині посіви соняшнику «НІБУЛОНа» через високі температурні режими перебувають в стресі, схожа ситуація з кукурудзою на Черкащині. Посіви на Житомирщині, Вінничині і Хмельниччині — в нормальному стані. 

Про це в коментарі Latifundist.com розповів Олег Веселов, директор з агровиробництва холдингу. 

Читати по темі: «Все горить». Опитуємо аграріїв, як спека вдарила по посівах кукурудзи, соняшнику та сої (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

Ранні посіви соняшнику компанії через посуху на півдні відцвіли, відбувається налив зерна. Запилення пройшло оптимально, але немає вологи для наливу. 

За словами Олега Веселова, останні дощі у кластері на Миколаївщині пройшли рівно місяць тому. Наприклад, на філії Прибужанська протягом 13-15 червня сумарно випало 14 мм. З того часу “вдарила” спека і не було опадів. На соняшнику нижні листки сохнуть, верхні звисають. 

На Черкащині кукурудза також перебуває стресовому стані. 

«Відцвіла, запилилась. Так, качан є, іде налив, але вологи нема. Де піщані грунти — там особливо погано: сохне нижнє листя, 3-4 листки вже захосли. Вдень верхні листки вʼянуть, за ніч трохи відходять, але за день зневоднюються. На Черкащині соняшник тримається, виглядає не так і погано, може бути врожай», — додає він. 

На Вінниччині, Житомирщині і Хмельниччині ситуація з посівами нормальна, адже пройшли дощі. Високі температури на території діяльності холдингу в цих областях зайшли пізніше.

«Наприклад, на Вінниччині за червень випало майже 90 мм опадів. У липні не було, але рослини тримаються за червневі дощі. За кілька днів обіцяють знову дощі. Тобто і Черкаси, і Вінниця — це центр, але ситуація відрізняється кардинально», — розповідає директор з виробництва НІБУЛОН. 

На питання, чи буде на півдні і в центрі повторення 2020 року, він відповів, що тоді умови були гірші,  адже на кукурудзі взагалі не завʼязався початок. 

«Зараз же він є і навіть запилений. Інше питання, що може вийти неповноцінний качан і щупле зерно. Ця засуха своє слово сказала, недобір врожаю ми точно побачимо. Загадувати важко, скільки буде врожай — 3,4 чи 5 тонн по кукурудзі. Але і цього мало, у нас поріг рентабельності, починаючи з 6 тонн. Це точка беззбитковості. Збитки будуть, питання у масштабах», — резюмував Олег Веселов. 

Виконано за допомогоюDisqus