Яким запам’ятається 2023 рік АГРОТРЕЙД, KSG Agro та Контінентал Фармерз Груп

Втрати і здобутки у 2023-му для АГРОТРЕЙД, KSG Agro та Контінентал Фармерз Груп

Джерело фото: Latifundist.com

Продовжуємо розповідати про втрати та здобутки агрохолдингів у 2023 році. Цього разу  своїми історіями діляться «Контінентал Фармерз Груп», Група АГРОТРЕЙД та KSG Agro

Група АГРОТРЕЙД

Для Групи АГРОТРЕЙД 2023 рік пройшов під знаком врожайності.

Зокрема, компанія отримала історичний рекорд урожайності озимого ріпаку на Сумщині. Виконання плану у регіоні сягнуло 132%. Загалом під озимий ріпак у 2023 році відвели найбільші у компанії площі — 15 тис. га у Сумській, Харківській та Чернігівській областях. 

Отримали надвисокі показники якості і для ярої пшениці — переважно зерно другого класу. 

Олена Ворона

генеральна директорка Групи АГРОТРЕЙД

«Незважаючи на складні обставини воєнного часу, у 2023 році ми вперше посіяли технічну коноплю. Під неї виділили 200 га на Чернігівщині. Загальний план зі збору культури вдалося виконати на 110%, чим у компанії надзвичайно задоволені. Тому наступного року посівні площі під технічними коноплями планується збільшити на 150% — до 500 га».

Збирання технічної коноплі. Фото: Facebook Agrotrade Group

Рекордні показники також по сої: результати її обмолоту склали майже 150% від запланованих. Всього під бобову у компанії виділили 4,7 тис. га.

Пишаються у компанії і жнивами наприкінці року. На тих площах, де встигли зібрати кукурудзу до початку снігопадів, результати обмолоту склали понад 131% від планових, що є дуже гарним показником. Найвища родючість культури поки на прикордонні Сумщини, де героїчні агрономи Групи АГРОТРЕЙД збирають понад 14,3 т/га, незважаючи на регулярні ворожі обстріли.

Яким був 2023 для агрохолдингів? Своїми здобутками діляться LNZ Group, НІБУЛОН, HarvEast і ТАС Агро
Читати також

У сезоні 2024 в сівозміні залишаться всі культури, з якими працювали раніше, каже Олена Ворона. Найбільші площі відведено під озиму пшеницю 15,6 тис. га. Але це зумовлено винятково агрономічним підходом сівозміною.

Щодо експорту, то Група від початку повномасштабного вторгнення переорієнтувалися на стовідсотковий експорт на умовах CIF, відвантаживши 88 суден різних розмірів з морських та річкових портів та використовуючи для перевалки усі можливі ємності.

Олена Ворона

генеральна директорка Групи АГРОТРЕЙД

«Аби забезпечити вивезення товару, ми почали кооперуватися з іншими холдингами, повністю змінивши структуру торгівлі. Це забезпечило нам фінансову стабільність. Загалом у маркетинговому році 2022-2023 «АГРОТРЕЙД» експортувала 354 тис. т зерна. Головними покупцями стали країни ЄС та Північної Африки. Зважаючи на умови, у яких працювали, минулий маркетинговий рік був успішним для експорту. Адже вдалося реалізувати значну частину агропродукції за доволі високими цінами».

Зараз для продажу своєї продукції використовують і чорноморські, і дунайські порти.

До речі, саме гарні врожаї та побудова логістичних ланцюжків для продажу агропродукції, які дозволяють торгувати з різних точок, компанія і назвала своїми найбільшими перемогами.

Олена Ворона

генеральна директорка Групи АГРОТРЕЙД

«Коли «глибока вода» стала недоступную, ми почали експортувати через порти Ізмаїла та Кілії. Тобто побудували модель, яка дозволяє нам успішно функціонувати в умовах нинішньої невизначеності. Це наше найбільше досягнення. Незважаючи на усі перепони, які виникали протягом року, що минає, у компанії знаходили шляхи для експорту та продажу продукції, а це наразі найскладніше питання».

Перевантаження зерна у порту

Інвестиції в довгі проєкти поки відклали. Кажуть, що у важкі часи — це неправильно робити. Натомість наразі роблять інвестиції, що окуповуються протягом одного року.

Одна з них — встановлення трьох нових пелетних котлів для сушарок на Коломацькому та Гадяцькому елеваторах. Як розповідає Олена Ворона, різниця у вартості газу та пелет зберігається незалежно від зміни ціни на газ, тому такий крок окупиться протягом одного року. 30% пелет для нових котлів виробляють з власної сировини — відходів соняшнику.

Також на підприємствах Групи були обладнані власні станції технічного обслуговування автотранспорту. Вони дозволяють компанії ремонтувати службовий автопарк своїми силами.

Контінентал Фармерз Груп

У сезоні-2023 «Контінентал Фармерз Груп» вдалося досягти вищих показників від планових майже в усіх культурах, і для більшості з них це найвищі значення за всю історію компанії.

Так, озимі пшеницю та ячмінь збирали з урожайністю 7,22 т/га та 6,39 т/га відповідно, озимий ріпак — 3,73 т/га. Високу продуктивність показали й пізні культури, зокрема отримано рекордну для компанії урожайність кукурудзи, показник якої сягнув 12,03 т/га.

Продовольчі культури — картоплю й цукровий буряк — також зібрано з хорошими показниками: врожайність різних типів картоплі в середньому на 6–8 т/га вища від прогнозованої, а цукровий буряк досягнув показника 59,1 т/га з цукристістю 17,18%.

Трохи нижчу врожайність отримано по нетиповій для «Контінентал» культурі — ярому ріпаку, який був доданий до структури вирощування цього року. За словами генерального директора Георга фон Нолкена, складні погодні умови, які супроводжували нинішню посівну кампанію, вплинули на реалізацію технології вирощування і знизили потенціал урожайності цієї культури, яка є доволі чутливою до термінів посіву.


Георг фон Нолкен

генеральний директор

«Контінентал Фармерз Груп»

«Нинішній сезон був продуктивним для компанії в плані урожайності, тож питання забезпечення доробки й зберігання урожаю в зібраних обсягах також доводилося активно вирішувати, що і було здійснено».

У сезоні-2024 посівна структура для «Контінентал» буде типовою: уже закладено врожай озимих ячменю, пшениці та ріпаку на площі майже 90 тис. га.

Серед ярих культур планують вирощувати традиційні для себе соняшник, сою, кукурудзу. У перспективах — трохи збільшити площі під цукровий буряк. Картопля також залишається серед культур, які вирощуватимуть в новому сезоні. Частка ярих у загальній площі вирощування є сталою.

Фото: Facebook «Контінентал Фармерз Груп»

Також цього року «Контінентал» багато робив для запровадження додаткових заходів, спрямованих на покращення ефективності виробництва й підвищення родючості ґрунтів.

Біопрепарати, деструктори та компост: Як в Кернел, Астарті, ТАС Агро та АСТ відновлюють ґрунти
Читати також

Зокрема, вдалося виконати річний план з внесення вапнування, збільшити частку використання органічних препаратів,  збільшити обсяги агрохімічного обстеження ґрунтів та посіву сидератів.

У компанії активно запрацювала мікробіологічна лабораторія, яка підсилила рух у напрямку підвищення ефективності виробничих агрооперацій.

Втілювали цього року й проєкти автоматизації процесів різних функцій. Зокрема, внутрішня команда IT-спеціалістів реалізувала проєкт «Планшет інженера». Триває робота над додатком для агрономів та механізаторів. Відновлено й інвестиції в модернізацію технічного парку.


Георг фон Нолкен

генеральний директор

«Контінентал Фармерз Груп»

«Найважливішою перемогою та досягненням 2023 року для нас стало, звичайно, збереження і продовження розвитку команди, виконання всіх узятих на себе зобов’язань перед пайовиками, партнерами, державою та громадами, а також повноцінна реалізація виробничої технології. А ось виклики, які цьогоріч долали більшість аграріїв країни, були схожими. Серед них основними проблемами були спроможності по логістиці і реалізації врожаю та вчасне постачання ресурсів для збереження безперервності виробничого процесу».

Команда «Контінентал Фармерз Груп». Фото: Facebook

KSG Agro

Для KSG Agro 2023 рік в цілому виявися успішним. Як говорить голова Ради директорів KSG Agro Сергій Касьянов, до будь-якої кризи, навіть до війни, в холдингу звикли відноситися не лише як до якогось «негаразду», а як до нових можливостей, які відкриваються.

Допомагало й те, що певний досвід компанія отримали ще в часи окупації росіянами Криму та Донбасу. Адже у 2014 році компанія втратила деякі свої активи, але вистояла, адаптувалася і продовжила розвиватися.  

На думку Сергія Касьянова, головний результат цього року полягає в тому, що український бізнес в цілому та АПК, зокрема, адаптувався до війни. Зрозуміло, що це вдалося далеко не всім.

Сергій Касьянов

голова Ради директорів

KSG Agro

«За даними European Business Association (Європейської Бізнес Асоціації), членом якої є наш агрохолдинг, у 2022-му понад 40% бізнесів згорнули свою діяльність, а понад 30% призупинили роботу. Зрозуміло, що це є величезним ударом по економіці країни, по компаніях та їх співробітниках. Ми увійшли до тих 13%, які ніколи не зупинялися і продовжили повноцінно працювати навіть під час найбільшої невизначеності та загроз».

У цьому році агрохолдинг оптимізував використання земельного банку у 21 тис. га, зосередившись на чіткому, зрозумілому та перевіреному асортименті сільгоспкультур. Мова йде про такі зернові, як пшениця, кукурудза та ячмінь, які постачаються до країн Азії та Африки, а також соняшник, який переробляється в соняшникову олію, основний ринок збуту якої — країни ЄС. 

Посівна

Директор з агровиробництва LNZ Group Роман Франчук: Від кукурудзи не відмовляємось і збільшуємо площі під соєю
Читати також

Враховуючи досвід першої посівної кампанії воєнного періоду, до другої посівної вже у 2023 році компанія підготувалася заздалегідь. Господарства, що входять до складу KSG Agro, за місяць до проведення весняної посівної кампанії були повністю забезпечені необхідними ресурсами та готові для її проведення. Були закуплені в повному обсязі всі ТМЦ, в тому числі дизельне паливо, мінеральні добрива, ЗЗР тощо.

А ось витрати на живлення вирішили дещо оптимізувати, зважаючи на обмежений експорт та складну ситуацію на агроринку. Наприклад, істотну частину добрив складав карбамід, оскільки азот у ньому дешевший, ніж в інших видах добрив.

Щодо збуту продукції, то тільки за перше півріччя 2023 року відправили на експорт, переважно до країн Азії та Африки, 4,2 тис. т сільгоспкультур. Традиційну для себе культуру — соняшник, почали переробляти в соняшникову олію. Основним ринком збуту стали країни Євросоюзу. 

Експортні поставки здійснювались, в тому числі й в рамках роботи «зернового коридору» через порти Великої Одеси, а олія спеціальними вантажними авто, обладнаними флексітанками — спеціальними контейнерами для перевезень рідини.


Сергій Касьянов

голова Ради директорів

KSG Agro

«Ми чудово розуміємо, що в нинішній важкий період від експортної діяльності українських аграріїв залежить продовольча безпека не лише України, а й багатьох країн. Отже експорт зернових культур став для нас не лише диверсифікацією продажів, а й внеском у світову продовольчу безпеку».

За перше півріччя 2023 р. KSG Agro, відправила на експорт, переважно до країн Азії та Африки, 4,2 тис. т зерна

 

Нова модель розвитку свинарства у KSG Agro

Також до великої війни KSG Agro утримувала на свинокомплексі у Дніпропетровській області одночасно 65 тис. голів свиней. Оскільки з початком війни свинарство різко стало прибутковішим за рослинництво, а компанія входить до ТОП-5 українських виробників свинини, тож вирішила зробити наголос саме на цьому бізнесі.  

Щоб відновити втрачене поголів’я у прифронтових регіонах, змінили бізнес-модель та почали активно співпрацювати у цьому напрямку з військовими  адміністраціями прифронтових областей. А також активно просувати новий тренд — виробництво товарних поросят для подальшого дорощування.

Разом з тим холдинг перейшов до «мережевої» моделі, зменшуючи поголів’я на основному майданчику на Дніпропетровщині та одночасно збільшуючи його на інших виробничих локаціях.

Першою такою локацією став комплекс у селі Новорайському Херсонської області. Вибір локації був не випадковий і дозволив KSG Agro перейти від виробництва та постачання свинини до системних інвестицій, у тому числі й соціальних.

Наразі свинокомплекс, є чи не єдиним у деокупованій Херсонській та сусідній із нею Миколаївській областях. Зараз там створено вже 95 нових робочих місць.


Сергій Касьянов

голова Ради директорів

KSG Agro

«Згодом ми почали розвивати «мережу» шляхом партнерства з іншими фермерами, яким KSG Agro надає на дорощування якісних поросят канадської генетики, яка перевершує європейські аналоги за приплодом, масою опоросу та якістю м’яса, корма власного виробництва та повний консалтинговий супровід. Своєю чергою фермери забезпечують вигодівлю та ветеринарний догляд».

 KSG Agro перейшов до «мережевої» моделі, зменшуючи поголів’я на основному майданчику та одночасно збільшуючи його на інших виробничих локаціях

 

Робота з Варшавською фондовою біржею продовжується

За ці два роки великої війни KSG Agro вдалося зберегти професійне ядро трудового колективу, відновити логістику, ланцюги постачання та збуту, забезпечити енергонезалежність та водопостачання виробництв. Врешті, як вже згадувалось, змінити свою стратегію на «мережецентричну». Як кажуть в компанії, її результатом стали позитивні показники діяльності за 9 місяців 2023 року.

Так, у період із січня по вересень 2023 року KSG Agro збільшила виторг від реалізації на 16% — до $11,9 млн. А показник EBITDA за три квартали поточного року зріс на 67% — до $4,5 млн. Крім того, компанія отримала $1,336 млн чистого прибутку — у 14 разів більше, ніж за аналогічний період минулого року, коли розпочалося повномасштабне вторгнення.


Сергій Касьянов

голова Ради директорів

KSG Agro

«Ми не мали змоги все передбачити, але ми розуміли як змінюватися, як у кризових умовах трансформувати бізнес-модель, управлінську та кадрову політику. Важливим досягненням стала постійна та якісна комунікація зі всіма стейкхолдерами — клієнтами, робітниками, постачальниками, фінансовими партнерами, місцевим самоуправлінням, військовими адміністраціями тощо. На жаль, ти ніяк не можеш зупинити війну, не можеш вплинути на форс-мажорні події. Але контролювати комунікацію і зробити її ефективною ти у змозі за будь-яких умов».

Для KSG Agro 2023 рік в цілому виявися успішним

За результатами першого півріччя 2023 року рейтингове агентство «Експерт-Рейтинг» на основі аналізу консолідованої звітності оновило кредитний рейтинг агрохолдингу на високому рівні — за національною шкалою на рівні uaA+ або ВВ за міжнародною шкалою.

У листопаді 2023 KSG Agro завершила приватне розміщення облігацій двох компаній, які входять до агрохолдингу, на суму $2,92 млн та 110 млн грн. Андеррайтером виступив її постійний фінансовий партнер — «ТАСкомбанк», який також цього року значно покращив кредитні умови для компанії.


Сергій Касьянов

голова Ради директорів

KSG Agro

«Знаєте, репутація значить для компанії не менш ніж фінансові показники. Тому навіть не зважаючи на ризики війни, які, впливають на стан акцій, ми плануємо і надалі співпрацювати зі своїми польськими акціонерами та Варшавською фондовою біржею. Військовий конфлікт рано чи пізно закінчиться, тому вже зараз ми плануємо нашу довгострокову присутність у польському бізнес-просторі. Хочу висловити подяку тим інвесторам, які на сьогодні працюють з нашими акціями. Впевнений, що в майбутньому, коли ситуація зміниться на краще, ми продовжимо працювати та заробляти разом»,

Наталія Родак, Latifundist.com

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus