В Україні починає квітнути ріпак. Як це вплине на майбутній врожай та як проходить посівна 2024 у світлі аномальної квітневої «спеки»


Джерело фото: Latifundist.com

У першій декаді квітня за вікном тривала аномальна «спека», як на другий місяць весни. Адже термометр вперто показував +24-25 ℃, Instagram настирливо пропонував купити новий купальник та й хрущі повилітали на місяць раніше належного. А що ж на полях? Як відреагували на аномальне тепло озимі, та кого завчасно вигнала в поле на посів соняшника та кукурудзи така теплінь, розказуємо далі.

Спеку змінять заморозки 

На сьогоднішній день критичної ситуації для озимих і ранніх ярих культур, які аграрії встигли висіяти в кінці березня — немає. За словами керівниці відділу агрометеорології Гідрометцентру України Тетяни Адаменко, озимина перебуває у гарному стані. Спекотний період тільки дав поштовх для її розвитку. У ґрунті достатньо вологи і її поповнять ще два циклони, які незабаром очікуються в Україні.


Тетяна Адаменко

керівниця відділу агрометеорології Гідрометцентру України

«Січень і березень були теплішими за кліматичну норму на півтора-два градуси. Лютий характеризувався аномально теплою погодою. Внаслідок цього за цей період накопичилася певна кількість ефективного тепла, яка потрібна для розвитку рослин. Зазвичай така кількість тепла накопичується на кінець квітня-початок травня в залежності від регіону. Тому ми зараз і спостерігаємо картину, коли у нас достатньо тепла, щоб все одночасно зацвіло».

Хоча такий погодний хаос, який спостерігається з початку 2024 року, рано чи пізно повинен змінитися традиційними для цієї пори температурами. За прогнозом погоди, найближчим часом очікується суттєве похолодання у північних та західних регіонах, особливо 19-20 квітня. Перед похолоданням і одночасно з ним у багатьох районах пройдуть сильні дощі, які принесуть два циклони. А ось південно-східні регіони будуть перебувати у теплому секторі, як і до цього часу.

Однак, як зауважує Тетяна Адаменко, такі температурні коливання не повинні сильно позначитися на агрокультурах. Заморозки в повітрі найбільш шкодочинні для сходів ранніх ярих. Проте за спостереженнями Гідрометцентру України, їх отримано ще дуже мало. Та і сходи ярого ячменю стійкі до короткочасних заморозків.


Тетяна Адаменко

керівниця відділу агрометеорології Гідрометцентру України

«Тобто, говорити наразі про якісь там втати внаслідок заморозків, не приходиться. Ще дуже рано, і якщо прогноз справдиться, то шкодочинних наслідків не повинно бути. Ранні ярі почали тільки сходити, і в тих регіонах, де заморозків не очікується. Що стосується північних та західних областей, де вже також є сходи, то заморозків на ґрунті не повинно бути за умови, якщо ґрунт буде вологим».

Озимі під палючим квітневим сонцем

Цього року озимі культури відновили весняну вегетацію раніше очікуваних термінів. За словами менеджера з розвитку агротехнологій Північно-Східного регіону LNZ Group Сергія Уварова, всі весняно-польові роботи змістилися в часі, що в підсумку призводить до деяких змін в запланованих агротехнологічних прийомах на озимих культурах. Зокрема, це стосується, як ранньовесняного підживлення, так і системи захисту від шкідників та хвороб.


Сергій Уваров

менеджер з розвитку агротехнологій Північно-Східного регіону LNZ Group

«Трапляються випадки, коли десь в обробітках відбуваються накладки, але в цілому все йде по раніше сформованому плану захисту посівів озимих культур. Лише можуть відрізнятися діючі речовини по контролю шкідників від раніше запланованих, якщо, наприклад, на перший обробіток планували внести звичайний піретроїд, то тепер багато хто додає ще й неонікотиноїд для покращення контролю шкідників та подовження захисного періоду».

Сергій Уваров говорить, що посіви озимої пшениці зараз перебувають в доброму стані, проте самі рослини знаходяться в різних фазах розвитку — від середини кущення до початку виходу в трубку. Це залежить від строків посіву та вологості ґрунту на момент посіву. Квітневе тепло більшою мірою зараз впливає на активне наростання вегетативної маси, що на майбутній врожай не має особливого впливу, оскільки все буде залежати від погодних умов впродовж подальшої вегетації озимої пшениці.

Весняно-польові роботи у «ТАС Агро»

Посівна 2024: на які культури роблять ставку LNZ Group, АГРОТРЕЙД, МХП, ТАС Агро, ПАЕК і Агрейн
Читати також

Посіви озимої пшениці на полях «ТАС Агро» на даний час знаходяться в хорошому стані. Закінчилась фаза кущення рослин, починають виходити в трубку, поки стан гарний. Вологи вистачає. В холдингу встигли провести підживлення азотом, а також боронування закриття вологи на посівах. Через занадто швидке потепління є ризик браку вологи та недосформованої густоти, оскільки рослини можуть скидати ослаблі пагони. Але поки такої ситуації не спостерігається.


Олег Заплетнюк

генеральний директор

«ТАС Агро»

«Незважаючи на аномальне тепло, усі планові заходи захисту культур проходять у звичному режимі, оскільки змінилися тільки строки проведення. Об’єми не змінюються».

У гарному стані і озимі у HarvEast. За словами генерального директора HarvEast Дмитра Скорнякова, на полях холдингу вже провели заходи по боротьбі зі шкідниками, бур’янами та хворобами.  


Дмитро Скорняков

генеральний директор

HarvEast

«HarvEast був готовий до обробок полів в той момент, коли це було б необхідно. Всі закупівлі були зроблені завчасно. Техніка була підготовлена. І ми вже активно працюємо в полях. По пшениці та ріпаку завершили частину робіт по боротьбі з шкідниками, бо раннє тепло та досить різке зростання температури повітря, дійсно, призвели до сильної активізації комах. Обробка озимини інсектицидами, особливо, ріпаку, саме на цій стадії роста критично важлива для формування врожаю».

Загалом, як підкреслює головний агроном «РОСТОК ХОЛДИНГ» Олександр Симак, тепла погода в квітні, безсумнівно, сприяє ранньому входженню озимих культур в фазу інтенсивного росту, що є позитивним фактором після зимового періоду. Наразі озимі культури починають активно вегетувати та набирати масу.

Олександр Симак

головний агроном

«РОСТОК ХОЛДИНГ»

«Поки що рано говорити про оцінки майбутніх врожаїв, тому що тільки початок сезону. На сьогодні ми можемо тільки констатувати, що в цілому озимі культури перезимували добре, а далі час покаже».

У «АГРОТРЕЙД» посіви озимої пшениці на Сумщині, Чернігівщині та Харківщині перебувають у прийнятному стані, але, за словами директора агропромислового департаменту Групи «АГРОТРЕЙД» Олександра Овсяника, нинішнє тепло без вологи — це згубно. Інтенсивний ріст без достатньої кількості опадів принесе гарантоване зменшення врожайності.


Олександр Овсяник

директор агропромислового департаменту Групи АГРОТРЕЙД

«В умовах такого несподіваного тепла озимі культури зараз інтенсивно зростають. Ріпак незабаром почне цвісти, однак відсутність опадів спричиняє пересихання ґрунту. Тому, на мою думку, це негативно може позначитися на озимих».

Тепла погода в квітні сприяє ранньому входженню озимих культур в фазу інтенсивного росту

В країнах ЄС цвіте ріпак. А в Україні?

В Румунії, Болгарії та Польщі через аномально теплу весну цвітіння ріпаку почалося на 2-3 тижні раніше. Місцеві аграрії кажуть, що на розвиток рослин значно вплинув дефіцит вологи восени. Як занадто раннє цвітіння вплине на майбутню врожайність?

Сергій Уваров, відповідаючи на це питання, зауважив, що все залежить від того, в якій фазі озимий ріпак входив в зиму, фази розвитку нині та якісного стану самих посівів. На сьогодні посіви ріпаку в деяких регіонах також вже почали цвісти. Квітневе несподіване тепло посунуло всі польові роботи на два тижні вперед, відбувається активне наростання вегетативної маси, маємо короткі міжфазні періоди. Основна задача зараз — правильно вибудувати системи живлення і захисту для отримання бажаного результату.

Дмитро Скорняков теж говорить, що на полях HarvEast озимий ріпак вже випустив пагони та готується до бутонізації. Тож зовсім скоро може заквітнути — це може статися і за тиждень, і за 10 днів.


Дмитро Скорняков

генеральний директор

HarvEast

«Наш ріпак в Київській області випереджає ту стадію вегетації, яка йому властива саме в даний період весни. Приблизно на тиждень. Відповідно ріпак почне також раніше квітнути. Враховуючи наявність вологи та добрий температурний режим, це позитивно вплине на формування стручків, а далі все залежить від температури та рівня вологи в період наливу». 

В деяких регіонах України вже цвіте ріпак

 

Як раннє цвітіння ріпаку може вплинути на майбутню врожайність?

В агрохолдингу «ТАС Агро» зазначають, що через несподіване тепло озимі культури фізіологічно проскакують важливі фази і занадто швидко розвиваються. Це може призвести до того, що ріпак не сформує бічні гілки, а пшениця не розкущиться і не доформує продуктивні пагони.


Олег Заплетнюк

генеральний директор

«ТАС Агро»

«В Україні у Львівській та Закарпатській областях уже квітне ріпак. Швидше цвітіння призведе до пришвидшення дозрівання культури. Якщо не доформуються бічні гілки, то досягнути максимального врожаю буде неможливо. Крім того, ще залишається небезпека повернення приморозків, які можуть призвести до абортації цвіту і не отримання бажаного врожаю. В залежності від погодних умов і фази росту на той момент — наслідки можуть бути різні».

У свою чергу Олександр Овсяник зауважує, що цвітіння озимого ріпаку в цей час в Україні — нова історія для нас. Навіть, наприклад, для південної Одещини — це зарано. Якби раннє цвітіння і висока температура супроводжувалися опадами, це однозначно було б плюсом, що прискорив би збирання врожаю.


Олександр Овсяник

директор агропромислового департаменту Групи АГРОТРЕЙД

«Але наразі маємо абсолютну відсутність опадів, високі температури та інтенсивний розвиток рослин. А це може спричинити скидання квіток та стручків, що негативно позначиться на врожайності».

І додає, що на полях холдингу виконали всі заплановані обробки, щоправда, зробили це набагато раніше, ніж розраховували. Але є випадки інтенсивного розвитку шкідників озимого ріпаку, тому вже незабаром доведеться робити наступне внесення засобів захисту рослин.

Цвітіння озимого ріпаку в цей час в Україні — нова історія

 Чи є волога у ґрунті? Що говорять агрохолдинги?

Влоги у грунті достатньо, каже Сергій Уваров. За його словами, посівна компанія соняшника та кукурудзи вже масово розпочалася по всій країні. Швидке квітневе потепління вплинуло на строки посіву, адже температура ґрунту на глибині залягання насіння прогрілася до 12-13 ℃, тобто зараз складаються оптимальні умови для посіву. 

Сергій Уваров

менеджер з розвитку агротехнологій Північно-Східного регіону LNZ Group

 «На сьогодні вологи в ґрунті достатньо, в більшості регіонів нашої країні запаси продуктивної вологи в метровому шарі ґрунту коливаються від 170 до 200 мм, звичайно, є регіони, де ці запаси значно менші».

Чи вистачає фінансів на посівну?

Спитали ми і у банку, чи навела шороху погода серед аграріїв. У ПУМБ нам відповіли, що фіксують навіть менший попит серед аграріїв сегменту малого бізнесу на фінансування посівної кампанії, ніж минулого року. 

Як пояснюють спеціалісти банку, насамперед це пов’язано зі зміною відсоткових ставок за державною програмою підтримки «Доступні кредити 5-7-9%»: навесні минулого року ставку було підвищено з 0% до 9%, а пізніше, у вересні, відсоткова ставка за кредитом на поповнення обігових коштів становила вже 13%. За таких умова частина клієнтів перейшла на власне фондування.

Прогнози зернового ринку 2024: новий маркетмейкер, борг США і куди ж без волатильності
Читати також

Та і в цілому, через ранню весну банк не відчуває особливої терміновості отримання кредитів аграріями. Це також пов’язано і з підходом до фінансування, який використовує ПУМБ . Агро клієнти банку мають можливість оформлення єдиного Генерального кредитного ліміту: банк аналізує, яку максимально можливу суму кредитних коштів може обслуговувати господарство, та, відповідно до цього, встановлює йому грошовий ліміт. 

У разі виникнення виробничої необхідності клієнт швидко обирає будь-який тип  кредиту у рамках ліміту на свої бізнес-потреби, а фінансовий стан його бізнесу не перевіряється повторно. Це може бути і кредит на поповнення обігових коштів, на придбання с/г техніки та транспорту, аваль векселя чи лізинг. Тобто, по суті клієнти ПУМБ мають завчасно погоджені грошові ліміти, на які можуть розраховувати, тож і терміновість невідчутна.

На якій стадії посівна в холдингах? 

В «ТАС Агро» весняну посівну цього року розпочали вчасно. Станом на середину квітня уже посіяли цукровий буряк на площі 651 га у Західному кластері. Починають сіяти кукурудзу та соняшник, незабаром приступлять і до сої. Посівні площі під культури розподіляють згідно із ґрунтово-кліматичними зонами. Встигли провести компекс робіт із закриття вологи.


Олег Заплетнюк

генеральний директор

«ТАС Агро»

«При посіві ярих культур орієнтуємося на температуру ґрунту. Як тільки температура досягла відповідного для культури показника, ми розпочинали посів. Нині активно сіємо соняшник. Плавно заходимо в посів кукурудзи. Під урожай 2024 р. відводимо 16,5 тис. га на кукурудзу, а також майже 18 тис. га для соняшника. План початку посіву сої на 15-20 квітня».

HarvEast в першій декаді квітня завершив сів льону. Днями починають посів соняшника іі кукурудзи. Хоча вікно для посівних робіт реально трохи звузилось, але на компанію це не вплинуло, зауважує Дмитро Скорняков. А ось щодо рівня вологи — хотілося б більше, але починати є з чим. Та й зважаючи, що працюють на Півночі на піщаних землях, теперішні показники, які мають, для такого типу ґрунту є досить непоганими.

У «РОСТОК ХОЛДИНГ» посівну кампанію розпочали на минулому тижні (станом 12 квітня), а до цього на Півночі ще стояла вода на полях, було дуже волого і техніка не могла зайти в поля. Зараз волога в грунті є оптимальною, що є гарною передумовою для посіву. 

Олександр Симак

головний агроном

«РОСТОК ХОЛДИНГ»

«Що стосується посіву соняшника та кукурудзи, то для нашої зони це дуже рано. Наші терміни посіву: соняшник — 20-25 квітня, кукурудза — 1-5 травня. І це тільки старт. Ці терміни є ідеальними для нашого кліматичного регіону, дозволяючи оптимізувати розвиток рослин та забезпечити хорошу врожайність. Тому ще рано про це говорити».

А ось у Групі АГРОТРЕЙД посівна кампанія-2024 йде з випередженням графіку. Як говорить Олександр Овсяник: «Вікно для її проведення у нас не звузилося, а навпаки розширилося». Адже через погодні почали сіяти набагато раніше, ніж планували. Наразі вологи у ґрунті ще достатньо, але вітер плюс занадто високі для цього часу температури — це не добре. А ще дає про себе знати відлуння війни.


Олександр Овсяник

директор агропромислового

департаменту Групи АГРОТРЕЙД

«Загалом техніка зараз може безперешкодно працювати, але дивлячись в якому регіоні. Якщо йдеться про прикордоння Сумщини та наші поля на Харківщині, що межують з місцями ведення бойових дій, то є обмеження щодо часу роботи і значні проблеми з GPS-навігацією через активне використання засобів РЕБ. У таких умовах нам доводиться працювати у старий спосіб — за допомогою маркерів, а не GPS-навігації».

На полях компанії на Чернігівщині, Сумщині та Харківщині вже стартувала сівба соняшнику. Натомість посів кукурудзи поки розпочали лише на Чернігівщині, але незабаром планують перейти до нього і на Сумщині. Загалом у Групі АГРОТРЕЙД під соняшник цьогоріч відвели більш ніж 12,7 тис. га на Чернігівщині, Сумщині та Харківщині, а кукурудзу — майже 7 тис. га на Чернігівщині та Сумщині. 

Софія Ярошенко, Наталія Родак, Latifundist.com

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus