Світова торгівля кукурудзою знизиться у зв'язку з падінням попиту з боку Китаю — FAO

Останній прогноз The Food and Agriculture Organization (FAO) за обсягом торгівлі зерновими у світі в сезоні 2021/2022 був збільшений порівняно з його грудневим значенням на 1 млн т і склав рекордні 481 млн т, що на 0,4% вище, ніж у сезоні 2020/2021.

Про це повідомляється у звіті FAO.

Очікується, що обсяг торгівлі пшеницею у сезоні 2021/2022 (липень–червень) зросте на 2% порівняно з сезоном 2020/2021 до 193 млн т за рахунок зростання імпортного попиту з боку країн Близького Сходу у зв'язку з низьким урожаєм у ряді країн.

«Щодо експорту, то рекордно високі врожаї дозволяють прогнозувати рекордний рівень експорту з Аргентини, Австралії та України в сезоні 2021–2022 років, що разом із зростанням поставок з країн Європейського союзу із запасом компенсує зниження продажів Канадою, Росією та США у зв'язку із зменшенням експортних можливостей», — прокоментували в FAO.

Експерти зазначили, що серед чинників, які обмежують обсяги продажу зерна наприкінці сільгоспсезону, є запровадження із середини лютого експортних квот Росією. Прогноз щодо обсягів світової торгівлі фуражними зерновими у сезоні 2021/2022 (липень–червень) цього місяця практично не змінився і, як і раніше, передбачає зниження на 1,5% порівняно з рівнем сезону 2020/2021 до 235 млн т.

В FAO акцентували, що основна частка зниження у сезоні 2021/2022 передбачається у світовій торгівлі кукурудзою у зв'язку з падінням попиту з боку Китаю внаслідок рекордно високого врожаю та розширення імпорту інших фуражних зернових. Щодо експорту, то скорочення постачання з Бразилії у зв'язку з падінням виробництва та із США внаслідок дефіциту внутрішньої пропозиції та зростання конкуренції з боку інших експортерів лише частково компенсується зростанням експорту з Аргентини та України.

Нагадаємо, що на європейських біржах відмічається зростання цін на основну зернову. До того ж увага ринку змістилась на обговорення прогнозів від USDA, який очікують на цьому тижні.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus