При затяжній війні аграрії відмовляться сіяти врожай на 2023 рік — Гороян

Рафаель Гороян, власник та голова Наглядової ради групи компаній «Прометей»
Рафаель Гороян, власник та голова Наглядової ради групи компаній «Прометей»
Джерело фото: Latifundist.com

Через блокаду морських портів великі компанії стали вразливі. Адже експорт невеликих партій до ЄС не дозволить таким підприємствам існувати та розвиватися.

Таку думку висловив власник ГК «Прометей» Рафаель Гороян в матеріалі «Рафаель Гороян: На ринки ЄС Україна може відправити 6-7 млн т зерна на рік, при необхідності 110-120 млн т» на Latifundist.com.

 
За його словами, вітчизняним сільгоспвиробникам залишається чекати, коли море відкриють.

«У нас багато товару в портах і на елеваторах, але Європейський Союз — це не ті ринки і об’єми. Для порівняння: на ринок ЄС ми можемо відправити 6-7 млн т на рік, при необхідності 110-120 млн т. Це лише 5% від того, що ми можемо експортувати!», — каже Рафаель Гороян.

Він додає, якщо війна буде продовжуватися до нового врожаю, то в сезоні 2023 аграрій відмовиться сіяти.

«Я в цю жахливу перспективу не вірю. Я вірю в те, що впродовж цього місяця все закінчиться. Ще місяць на відновлення — і до нового сезону ми будемо продавати ячмінь і пшеницю морем до арабських і азійських країн, де знаходяться наші основні покупці», — каже власник ГК «Прометей».

Читайте також: 1 млн т зерна Дунаєм, або Як експортувати українське зерно в умовах війни

Рафаель Гороян зазначає, що є варіанти відправки експортних вантажів баржами через Рені та Ізмаїл. Проте перестановки вагонів на європейські колії коштують великих фінансових затрат і в мирний час працювати будуть не часто.

За його словами, попри війну, вітчизняні трейдери зможуть відкрити європейські ринки та познайомитися з багатьма виробниками.

Нагадаємо, з усіх елеваторів ГК «Прометей» на території, де зараз небезпечно працювати бізнесу, знаходяться 8 елеваторів. Попри це керівництво компанії радше покине свої потужності, ніж працюватиме з окупантами.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus