Призупинення відшкодування ПДВ експортерам може знищити зерновий бізнес — Гороян

Попри спроби держави стимулювати банки видавати кредити аграріям під 0% на пів року навіть за умов воєнних дій, товар не відвантажується, ціни значно впали й провести посівну у фермера не виходить, він працює собі у збиток. Держава має розуміти, що без відшкодування ПДВ, без трейдера фермер існувати не може.

Таку думку висловив Голова Наглядової ради групи компаній «Прометей» Рафаель Гороян, пише «‎Фокус».‎ 

За його словами, для того, щоб держава ще раз не дотувала фермера, купуючи його за «живі гроші‎»‎, щоб він не був у збитках, сьогодні потрібно підтримати трейдерів, відшкодовуючи експортний ПДВ.

«‎Важливо врахувати, що, наприклад, кукурудза коштувала 9000 грн/т, зараз вона коштує 5000 грн/т, насіння соняшника коштувало 22 000 грн/т, зараз — 10-12 тисяч грн/т. Якщо ПДВ не відшкодовуватиметься фермеру, всі борги трейдер надалі, під час закупівлі, покладе на нього», — зазначив керівник ГК «‎Прометей».‎ ‎ 

Він додає, що як важливо воювати, так важливо і сіяти, і дуже важливо експортувати врожай та продавати за комфортною ціною, щоб фермер наступного року знову засівав поля.

«‎Буквально з червня місяця фермер прийматиме рішення, чи сіяти йому наступного року. Він прийме рішення не сіяти, бо йому це буде невигідно. За таких умов зерновий бізнес у країні буде знищено», — підсумував ‎Рафаель Гороян.

Нагадаємо, раніше Рафаель Гороян висловив думку, що при затяжній війні аграрії відмовляться сіяти врожай на 2023 рік.

 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus