Розблокування портів: Зеленський не поїде до Анкари на переговори Туреччини та рф

Президент України Володимир Зеленський
Президент України Володимир Зеленський
Джерело фото: Офіс Президента

Україна не буде приймати участі в переговорах, щодо відкриття коридорів для вивезення зерна з портів нашої держави 8 червня в Анкарі. 

Про це пише «‎Укрінформ».‎

Президент України Володимир Зеленський сказав, що запрошення він не отримував ані від Туреччини, ані від росії. 

«‎Мене не запрошували, міністра закордонних справ на сьогоднішній день не запрошували», — сказав Зеленський.

Читайте також: «‎Як ООН голодом лякає, або Про реальні причини світової продовольчої кризи»‎ 

Президент наголосив, що для України потрібно, щоб існував безпековий коридор, щоб флот тієї чи іншої держави забезпечив нам вивезення зерна. Він додав, що це питання обговорювалося з Туреччиною, Великою Британією та ООН.

«Т‎уреччина зараз знаходить формат, як їм надати нам гарантії. Думаю, через це вони зустрічаються з росією, щоб росія надала їм гарантії, що з їх кораблями нічого не станеться. Деталі їх зустрічі мені не відомі»‎, — заявив головнокомандувач України. 

Читайте також: «‎Коридор для зерна з українських портів, або Чергова пастка росіян».‎ 

Він додав, що перемовини щодо вивезення зерна ведуться із Польщею, і з країнами Балтії. Інший напрямок, за його словами, пріоритетний — це порти, через які щомісяця може бути вивезено до 10 млн т. Зараз, же як повідомив Зеленський, заблоковано до 25 млн т зерна і ця цифра може зрости до 75 млн тонн восени.

«Тому без портів не зможемо‎»‎, — підкреслив Зеленський.

Президент також наголосив на гарантіях для відкриття коридору для вивезення зерна. При цьому він зауважив, що не вірить у домовленості із росією, тому треба бути готовими до будь-чого.

Нагадаємо, що росія навмисно блокує українські порти та морські шляхи у Чорному морі для вивозу зерна з України, а також перешкоджає вивезенню залізницею, завдаючи ракетних ударів по елеваторах та залізничній інфраструктурі. Кремль прагне спровокувати голод в африканських країнах, який призведе до хвилі міграції в Європу, сподіваючись чинити таким чином тиск на ЄС. Кремлівські високопосадовці вимагали зняти з рф санкції, введені за війну в Україні, в обмін на розблокування українських портів.

 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus