Переробка 50% експортованої агросировини принесе Україні дадатково 30 млрд валютної виручки — Олександр Бататін

За розрахунками «Асоціації промислових біотехнологій», в Україні можна створити більше 30 заводів біопереробки у різних регіонах. Вже декілька українських компаній, навіть в умовах війни, почали проектування сучасних підприємств з біопереробки агросировини.

Про це повідомив під час міжнародної онлайн конференції «Розвиток в Україні галузі переробки агрокультур на основі сучасних промислових біотехнологій» президент Громадської Спілки «Українська Асоціація промислових біотехнологій» Олександр Бататін, передає кореспондент Latifundist.com.

Олександр Бататін зауважив, якщо Україна почне переробляти 50% експортованої агросировини, в першу чергу пшеницю і кукурудзу, то отримає додатково $30 млрд експортної виручки щороку. А це збільшення на 55 млрд грн податкових надходжень у бюджет, створення 27 тис. робочих місць та збільшення внеску АПК у ВВП України на 19%.

Наразі український агропромисловий комплекс є сировинним придатком розвинених країн світу, бо 80% нашого експорту становить сировина, і тільки 20% продукти переробки.

«У той же час країни, які купують нашу сировину, переробляють її у себе, отримують додану вартість. А потім завозять до нас продукцію переробки із нашої ж сировини… Дослідження нашої команди у 2021 році показало, що надмірна концентрація сировини в українському експорті призводить до того, що Україна втрачає 5% щорічного зростання ВВП, $30 млрд експортної виручки щороку і 30 тис. потенційних робочих місць. А головне — втрачає людей, які вимушені їхати на заробітки. Якщо ми не почнемо розвивати у країні біопереробку, то, на моє глибоке переконання, Україна у післявоєнний період залишиться на узбіччі європейської цивілізації», — відмічає Олександр Бататін.

Разом з тим він додав, що восени минулого року в Україні було створено «Українську Асоціацію промислових біотехнологій», мета якої до 2030 року забезпечити, щоб 50% агросировини перероблялося в Україні. За розрахунками асоціації, в Україні можна створити більше 30 заводів біопереробки у різних регіонах.

Про ситуацію у цій галузі також розповів віце-президент Громадської Спілки «Українська Асоціація промислових біотехнологій» Олександр Малицький.

За його словами, в Україні працює тільки один із біопереробки — Верхньодніпровський крохмало-паточний комбінат, який випускає крохмальний цукор. Наразі будує завод по виробництву лізину із зерна кукурудзи компанія «Ерідон». Також він зауважив, що свого часу про плани будувати заводи із біопереробки заявляли МХП, «ОККО» та ROSHEN.

Також один з спікерів онлайн-конференції народна депутатка України, секретар національної інвестиційної ради при Президенті України Галина Янченко зазначила, що вже сьогодні на рівні профільних міністерств та профільних комітетів Верховноі Ради пропрацьовуються програми державної підтримки для глибокої переробки (біопереробки) агросировини. Питання біопереробки агросировини сьогодні в фокусі влади.

Водночас, Європа переходить до парадигми сталого розвитку і готова фінансувати проєкти з декарбонізації та енергоефективності в Україні.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus