Вихід з росії світових зернотрейдерів посилить її геополітичний вплив — Bloomberg

Вихід світових зернотрейдерів з ринку росії посилить її геополітичний вплив та збільшить прибуток.

Про це пише Bloomberg.

«Відхід Cargill і Viterra означає, що росія, яка є найбільшим експортером пшениці, отримає більше контролю над своїми поставками продовольства та збільшить прибуток», — пише видання.

Цілком ймовірно, що транснаціональні корпорації спонукали прийняти рішення напередодні нового сезону експорту пшениці, оскільки експортери почнуть продавати новий урожай у травні. Тим часом росія все більше ускладнює іноземним трейдерам отримання документів, необхідних для експорту свого зерна, стверджують люди, знайомі з цим питанням.

Репутація чи прибуток: позиція світових агрокомпаній щодо війни рф проти України

Читати також

За оцінками агентства, відхід міжнародних трейдерів залишає експорт російського зерна здебільшого в руках вітчизняних компаній, що фінансуються державою. Це означає, що росії буде простіше використовувати експорт зерна як інструмент геополітичного впливу.

Фінансовані росією трейдери вже захопили більший шматок ринку, коли путін зробив продовольчий суверенітет пріоритетом, а експорт зерна став символом геополітичної влади. Державний банк ВТБ за останні роки поглинув частку ринку у Viterra та Cargill. 

Нагадаємо, що один із найбільших світових зернотрейдерів — компанія Viterra (агропідрозділ компанії Glencore), планує припинити експорт зерна з росії. Це дасть місцевим компаніям більше контролю над відправленнями.

Раніше російська дочірня компанія американської корпорації Cargill заявила, що припиняє експорт зерна з росії з наступного сезону.

31 березня стало відомо, що зернотрейдер Archer Daniels Midland (ADM)  розглядає вихід з російського ринку. 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus