В сегменті глибокої переробки для України критично важливим критерієм є внутрішнє споживання — експерт

В сегменті глибокої переробки, як і у випадку з біоетанолом, для України критично важливим критерієм є внутрішнє споживання, яке зі зрозумілих причин є мізерним у зіставленні з обсягами кукурудзи, які можуть бути перероблені. 

Про це розповів аналітик компанії Argus Media Олексій Єрьомін, під час форуму «Зерно і Переробка: розвиток попри війну», пише Latifundist.com.

«Взагалі, це глобальна тенденція ― розташування переробних заводів якомога ближче до кінцевого споживача. І що не менш важливо, проти України сьогодні грає фактор часу. Щоб розпочати випуск продукції, потрібно спочатку побудувати завод», — зазначає Єрьомін.

Як приклад він приводить будівництво заводу з випуску біоетанолу. Запустити його можна через рік-два, тобто у 2025-2026 рр. Тільки чи буде потрібен комусь цей біоетанол на той момент — невідомо. Тому що сьогоднішній тренд ― перехід на електромобілі, у біоенергетиці ― на біобутанол. Це зовсім інший технологічний процес, інше обладнання і інший ринок, який у Європі вже тіснить ринок біоетанолу. 

Читайте також: Переробка кукурудзи на біоетанол для внутрішнього українського ринку не перевищуватиме 2,5% від врожаю — експерт

«Крім того, на ринку продуктів переробки конкуренція традиційно набагато вища, ніж на сировинних ринках. Провідні виробники біопалива, такі як Cargill, BASF, ADM інвестують у подальший розвиток шалені гроші. А ще не забуваємо, що блокування західного кордону України Польщею та іншими країнами боляче вдарило не тільки по експорту зерна, а й по експорту продуктів переробки, зокрема, по експорту рослинної олії», — додав Єрьомін.

Нагадаємо, компанія VITAGRO планує запустити виробництво біоетанолу на базі спиртового заводу, потужність — 35 тис. м3 на рік.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus