В стилі халяль. Як інвестиція SALIC в акції МХП відкриває двері холдингу на Близький Схід

Юрій Косюк, засновник, голова Правління МХП
Юрій Косюк, засновник, голова Правління МХП

Саудівський фонд SALIC купив 12,6% акцій МХП. Холдинг заявив, що угода «зробить внесок у продовольчу безпеку Саудівської Аравії», але загалом не вплине на операційну роботу. SALIC, що володіє в Україні холдингом «Контінентал Фармерз Груп», інвестицію в найбільшого в Україні виробника курятини поки не коментував.

Latifundist.com розбирався в мотивах SALIC та МХП та які можливості відкриває ця інвестиція для обох сторін.

Що відомо про угоду

SALIC купив 12,6% від загальної кількості акцій МХП, які перебувають в обігу.

Це не вплине на операційну діяльність МХП ні в Україні, ні за кордоном, а також на долю акцій Юрія Косюка. Він і надалі залишається тримачем найбільшої кількості акцій компанії, прокоментували в МХП одразу по слідах релізу.

Офіційне повідомлення компанії на Лондонській біржі

Що говорять на ринку 

Дмитро Чурін

Директор департаменту аналізу та досліджень Eavex Capital

«Чудова угода! Вартість акцій МХП на біржі виглядають нижче їх справедливої вартості. Відповідно для інвесторів з Саудівської Аравії, які безпосередньо співпрацюють з МХП і гарно розуміють бізнес компанії, купівля її акцій може стати вкладенням грошей з потенційно великою дохідністю»

МХП ця угода дозволить посилити свої позиції на ринку Саудівської Аравії, каже Олександр Паращій, керівник аналітичного відділу ІК Concorde Capital.

Олександр Паращій

Керівник аналітичного відділу ІК Concorde Capital

«Ми бачимо, що з часом українські агрокомпанії отримують великих якірних інвесторів, наприклад, «Астарта» давно з Fairfax працює. Fairfax також увійшов в «Овостар». Це нормально, бо рано чи пізно акції українських компаній, які обертаються на біржі і, давайте будемо чесними, в більшості не ліквідні, находять потужних портфельних інвесторів»

А ось для SALIC — це невелика портфельна інвестиція, яка відповідає їх інвестиційному профілю, компанія до цього вже купувала акції виробників курятини (про це мова далі). Навряд чи це якась заявка на те, щоб викупити весь МХП, враховуючи, що вони мають схожу портфельну інвестицію у великого бразильського виробника м'яса птиці BRF, зауважує Олександр Паращій.

«SALIC присутній в Україні, то, напевне, бачить потенціал для зростання своєї інвестиції. Подобається компанія, розуміють цей бізнес, тому знайшли пакет чи декілька пакетів і придбали», — говорить керівник аналітичного відділу ІК Concorde Capital.

Враховуючи рівень капіталізації МХП та ціну акцій, учасники ринку припускають, що угода обійшлася SALIC у $50 млн.

Чому це треба МХП? А SALIC?

«Для мене немає нічого дивного», — каже наш інсайдер з МХП про купівлю акцій SALIC.

Для саудитів це історія про забезпечення продовольчої безпеки країни, яка є найбільшим споживачем курятини на Близькому Сході. Нагадаємо, що SALIC повністю належить Фонду державних інвестицій (PIF) Королівства Саудівська Аравія.

«Доктрина передбачає, що вся інвестиційна діяльність повинна здійснюватися як всередині, так і за межами Королівства Саудівська Аравія, щоб досягти стратегії продовольчої безпеки шляхом постачання продуктів харчування та стабілізації цін на них. Це робиться шляхом створення дочірніх компаній або через національні, регіональні та міжнародні партнерства», — говориться на сайті SALIC.

Власне, в релізі по слідах новини компанія вказала, що «придбання ... може зробити вагомий внесок у забезпечення продовольчої безпеки Саудівської Аравії».

Зерносховище SALIC у порту Янбу Аль-Бар на заході Саудівської Аравії

МХП ж з місцевим капіталом простіше буде позиціонуватися на ринку Саудівської Аравії і загалом Близького Сходу.

«Якщо ви хочете розширятися на Близькому Сході, наявність в акціонерах саудівської компанії відкриває вам багато дверей. Для Юрія Анатолійовича ще в 2015 році Саудівська Аравія була стратегічним напрямом, він хотів там зайняти важливу роль. Тому зараз ця угода дає тільки плюси. Це і про позиціонування компанії на рівні дистриб’юторів, і керівників торгових мереж, і митниці, і навіть санепідслужби. Це значно спростить роботу», — коментує джерело в МХП.

Продуктові можливості

На відміну від ЄС, на цих ринках потрібна інша продуктова лінійка по курятині, каже наш співрозмовник з компанії. Це відкриває ширші можливості, ніж в ЄС. В Європі потрібні курячі філе і філемісткі продукти, в Саудівський Аравії — «дрібна курка» (0,9-1,2 кг). Плюс там залюбки споживають інші частини — крила, гомілку, стегно тощо.

Про споживчі нюанси нам в інтерв’ю ще в 2019 році розповідав радник голови правління МХП Сергій Іванов.

Сергій Іванов

Радник голови правління МХП

«Цей напрямок доволі специфічний. Бо там інша культура та менталітет, які в свою чергу впливають на культуру споживання. Наприклад, ми виготовляємо тушку птиці середньою вагою 0,9-1,1 кг. Споживач із Близького Сходу звик купувати таку тушку як одиницю, яку сам і з'їдає. Така ж форма подачі в ресторанах та кафе. Цей ринок цікавий ще тим, що він дуже ємний і м'ясо птиці є основним джерелом білка»

Співрозмовник з холдингу каже, що окрім стабільної продуктової лінійки, перевагою роботи з саудитами є прогнозованість цін, стала дистрибуція та робота по передоплаті. У Європі через високу конкуренцію постійно відчувається тиск на ціни.

«Якщо немає санітарних або інших перепонів — це гарантовані продажі. Останні платежі заходять на рахунок компанії по факту відвантаження товару, при тому, що йому ще місяць туди пливти», — розповідає джерело в МХП.

Радить він не забувати і про велику кількість мусульман у світі та країни глобального Півдня. МХП виробляє халяльну продукцію, тож ці напрямки для нього не нові. «Цікавіше мати серед акціонерів компанію з Королівства Саудівська Аравія, ніж будь-яку європейську. Чи не так?», — задається він питанням.

Інше джерело з компанії припускає, що історія з SALIC — це вимога регуляторного законодавства Саудівської Аравії, викликана тим, що МХП вже має спільне підприємство в країні (про це мова піде далі).

Не можна не згадати і європейський вектор. Частина опитаних нами учасників ринку припускають, що до цього кроку могла підштовхнути не досить успішна інвестиційна історія в Європі, зокрема, в Словенії.

Виробничі потужності МХП на Балканах — Perutnina Ptuj Group

Читати по темі: Чим так налякали Європу українські цукор, курятина і яйця? Розібрали з експертами, скільки експортуємо та які є альтернативні ринки

До того ж не варто забувати, що Європа недавно встановила ліміти на імпорт української курятини, Польща і Франція свого часу протидіяли купівлі МХП птахофабрик, а французький президент Еммануель Макрон взагалі адресно пройшовся по компанії.

Еммануель Макрон

Президент Франції

«Ми не зацікавлені в тому, щоб заробляти гроші для цієї людини (Косюка), це не допомагає Україні», — заявляв він на початку року.

Як МХП нарощувала присутність в Саудівській Аравії?

Юрій Косюк

Засновник, голова Правління МХП

«Я зустрічався з представниками великого холдингу з Саудівської Аравії. Ми провели їх по наших підприємствам і показали, яким було виробництво ще в 90-х роках, і до якого рівня ми доросли зараз. Вони все оглянули та зробили висновок, що з нами можна робити бізнес», — розповідав він у 2015 році на Київському економічному форумі.

Про те, що цей візит був успішним говорить той факт, що у цьому ж році Саудівська Аравія дозволила імпортувати курятину українського виробництва. Відповідно першим українським виробником, який вийшов на цей ринок, стала МХП. Компанія на той час вже мала досвід експорту курятини в ОАЕ, та мала потужності, які б дозволяли стабільно поставляти потрібні об’єми. Тільки за два роки на ринок Саудівської Аравії зайдуть інші українські виробники м’яса птиці.

До речі, купувати активи в Саудівській Аравії МХП планувала ще у 2019 році. Як розповідав Сергій Іванов, через певні проблеми в країні, в тому числі і на законодавчому рівні, вирішили відмовилися від цієї ідеї.

Продажами на Близькому Сході керувала команда з дубайського офісу. Там у 2016 році було офіційно створено дистрибуційний центр MHP Food Trading. Продукцію в Саудівської Аравії та ОАЕ продавали під брендом Qualiko, а на ринках Іраку та Єгипту — під брендами Ukrainian Chiken, Sultanah та Assilah, Al Hassanat.

Продукцію в Саудівської Аравії та ОАЕ продавали під брендом Qualiko

За словами джерела в МХП, у 2022 році цей офіс закрився. Український менеджмент перевели в новий офіс у Джедді, Саудівська Аравія.

Через рік МХП оголосила, що створює у Саудівській Аравії спільне підприємство з Desert Hills Veterinary Services Company Limited (DHV). Ця компанія є «дочкою» провідного постачальника м'яса птиці та іншої м'ясної продукції на Близькому Сході — Tanmiah Food Company.

Як зазначали в МХП, у спільному підприємстві їй належатиме 45% акцій. Понад 200 млн саудівських ріалів партнери інвестують у фермерські господарства з потужністю понад 1 млн батьківських стад, які вироблятимуть приблизно 175 млн інкубаційних яєць за рік. Частина інвестицій піде у будівництво сучасного інкубатора та комбікормового заводу для птиці.

Метою нового партнерства МХП називала «подальший розвиток диверсифікації та зростання на міжнародному рівні». У цьому році АМКУ дав дозвіл DHV і МХП на відкриття спільного підприємства.

SALIC в Україні

SALIC створена 14 квітня 2009 року королівським указом як акціонерна компанія, що належить Державному інвестиційному фонду королівства Саудівська Аравія. З 2012 року інвестує у низку компаній, які займаються сільським господарством, торгівлею зерном, рисом та м’ясом у різних країнах, таких як Україна, Канада, Індія, Австралія, Бразилія, Сінгапур.

  • У 2013 році SALIC разом із двома іншими саудівськими компаніями придбала Continental Farmers Group, яка займається агробізнесом в Україні та Польщі.
  • У 2018 році SALIC з його «дочкою» Continental Farmers придбали акції українського агрохолдинга «Мрія», який на той час обробляв 195 тис. га землі на заході Україні. У листопаді 2018 року було завершено угоду купівлі-продажу більшості сільськогосподарських активів групи, включаючи всі об'єкти інфраструктури, технічний парк, а також компанії, які мають право оренди земельного банку.

Підписання угоди про купівлю активів «Мрії» інвесткомпанією SALIC 12 вересня 2018 р.

Халед Аль-Абуди

Управляючий директор SALIC

«Ми налаштовані на те, щоби підвищити ефективність виробництва цієї компанії. І це не остання інвестиція у вашу країну»

  • У 2019 році під час ІІ Саудівсько-Українського аграрного бізнес-інвестиційного форуму керуючий директор SALIC Халед Аль-Абуд заявив, що інвестори Королівства Саудівська Аравія зацікавлені у придбанні агропідприємств в Україні і хочуть бути рівноправними гравцями на ринку землі.
  • У вересні 2020 року Continental Farmers Group разом зі своїм акціонером SALIC виграла тендер на постачання до Саудівської Аравії 60 тис. т пшениці. Таким чином Україна вперше за 12 років відправила пшеницю до Королівства.

Георг фон Нолкен

Генеральний директор

Continental Farmers Group

«Я впевнений, що це безперечно хороший показник і явний сигнал про серйозні інвестиційні наміри Саудівської Аравії щодо України. Також для нас важливо, що перший прямий експорт зерна, яке вирощується на наших полях і зберігається на наших елеваторах, буде здійснено саме в Королівство Саудівська Аравія — на батьківщину нашого стратегічного інвестора SALIC»

SALIC є регулярним постачальником продовольства до Королівства. Зокрема у 2023 році компанія виграла тендер на поставку 355 тис. т пшениці. У 2022 році SALIC безпосередньо поставив 720 тис. т пшениці, що становить 20% річних закупівель Саудівської Аравії, а також опосередковано поставив понад 300 тис. т пшениці, 120 тис. т ячменю, 70 тис. т сої, 12 тис. т червоного м'яса та 11 тис. т рису, сказано на офіційному сайті компанії.

Співрозмовник з «Контінентал Фармерз Груп» каже, що попри ці факти, всередині компанії нема відчуття, що вони сировинна база для Саудівської Аравії.

«SALIC — це передусім інвестор, він мислить бізнесово. Ми маємо приносити гроші, а не просто вирощувати ячмінь», — каже він.

SALIC у світі

  • У 2015 році SALIC взяла під контроль мажоритарний пакет акцій (75%) канадської компанії G3 Canada Limited, яка займається обробкою та експортом зерна. Компанію перейменували на G3 Holding. У 2020 році нею було збудовано сучасний експортний термінал зерна на західному узбережжі Канади.
  • У 2016 році SALIC придбала акції бразильської компанії Minerva Foods, яка є однією з найбільших компаній з виробництва м’яса в Південній Америці та третім за величиною експортером м’яса в Бразилії. SALIC володіє 30,55% акціонерного капіталу Minerva Foods, яка керує більш ніж 27 бійнями по всьому світу та експортує червоне м’ясо в понад 100 країн світу, включаючи ринок Саудівської Аравії.

Презентація продукції Minerva Foods Australia у столиці Саудівської Аравії Ріяд у березні 2024

  • У 2018 році SALIC розпочала свою діяльність в Австралії, придбавши 100% акцій австралійської сільськогосподарської компанії Merredin Farms (MFPL), яка займається вирощуванням зернових (земельний банк 211 тис. га). У 2023 році SALIC оголосила про продаж компанії за 200 мільйонів доларів.
  • У березні 2019 року SALIC купила компанію Baladjie Pty Ltd із земельним банком 200 тис. га і 40 тис. поголів'я овець у пшеничному поясі Західної Австралії. Як зазначено на сайті компанії м’ясо овець становить 49% споживання червоного м’яса в Королівстві Саудівська Аравія. 
  • У 2020 році SALIC придбала 29,91% акцій Daawat Foods Ltd. («DFL») у India Agri Business Fund. «Інвестиції відповідають стратегії SALIC щодо інвестування в рис, який є ключовим товаром для SALIC, з метою зміцнити та зробити ланцюжок постачання рису ефективнішим та надійнішим», — сказано на сайті компанії.
  • У 2022 році SALIC разом із бразильською компанією Minerva Foods заснували у Австралії компанію з переробки м’яса Australian Lamb Company (ALC). ALC управляє двома переробними підприємствами в штаті Вікторія, які мають потужність переробляти до 3,78 мільйонів голів на рік, що еквівалентно приблизно 100 тисячам тонн баранини та овець, обслуговуючи внутрішній ринок м’ясної продукції та експортуючи у більш ніж 70 країн світу. За словами генерального директора SALIC Абдулрахмана Аль-Румейха, Королівство імпортує понад 70% свого споживання червоного м’яса, що еквівалентно 550 тис. т на рік.
  • Того ж року SALIC заявила, що погодилася придбати 35,43% акцій азіатської агропромислової компанії Olam Agri Holdings, однієї з провідних компаній у світі з торгівлі та переробки товарів, що спеціалізується на зернових, олійних культурах, рисі та кормах для тварин.
  • У 2023 році SALIC придбала 10,7% акцій бразильської компанії BRF, яка є третім у світі виробником м’яса птиці, другою за величиною компанією з виробництва халяльної продукції в світі та провідним брендом продуктів м’яса птиці в Бразилії. Її річна виробнича потужність становить понад п’ять мільйонів тонн різноманітної продукції та налічує 90 000 співробітників у 130 країнах.

Бразильська компанія BRF

«За даними SALIC, м’ясо птиці є ключовим товаром у Королівстві, особливо з огляду на швидке зростання населення та відносно високе споживання, яке в середньому становить 43 кг на душу населення на рік, і метою країни є продовження збільшення рівня самозабезпечення птицею. Крім того, SALIC зазначила, що інвестиції в сектор птахівництва сприяють подальшому розширенню співпраці з глобальними гравцями для отримання доступу до джерела тваринного білка та допомагають виконувати свій мандат щодо продовольчої безпеки», пише інформагенція Саудівської Аравії.

  • Також у червні 2023 року SALIC придбала 42,4% акцій NAQUA, найбільшої фірми Саудівської Аравії з виробництва риби і морепродуктів, яка експортує 600 тис. т морепродуктів щорічно до більш ніж 30 країн світу.

Всі наші співрозмовники з МХП дізнались про купівлю акцій саудитами з новин. Один з них припускає, що угода з SALIC могла тривати кілька років. Попри спокусу поставити або-або між європейським та ближньосхідним ринком, застерігає не протиставляти їх. Але вже готується, що роботи на Близькому Сході стане більше.

Костянтин Ткаченко, Наталія Родак, Віолетта Громова, Latifundist.com

Виконано за допомогоюDisqus