Після короткотривалого зростання цін, ф’ючерси на зернові просіли — аналітики

Після недовгого підвищення прайсів на травневі контракти на зернові, на ринку відзначається просідання цін. Відтак котирування пшениці на Чикаго показали зниження, оскільки ринок сприйняв опади в деяких регіонах вирощування як ймовірне покращення стану посівів.

Про це повідомили аналітики Barva Invest на своєму каналі у Telegram.

Аналітики зазначають, що травневий ф’ючерс на американську пшеницю знизився на $/0,18 за бушель. Ціна на європейську пшеницю знизилась на €0,25 за т, а на чорноморську — на $1 за т.

«USDA відзвітувало про тижневі експортні продажі пшениці на рівні 379 тис. т, що збіглося з очікуваннями ринку. Місцеві аналітики очікують на зниження посівних площ пшениці в Аргентині під урожай наступного сезону через значне зростання собівартості», — йдеться в повідомленні.

Додається, що Єгипет у березні наростив імпорт пшениці з Росії на 24% до 479 тис. т, в той час, як з України прибуло лише 124,5 тис. т, які встигли відвантажити ще у лютому. За словами аналітиків, тиск на внутрішні ціни на українському ринку посилюється після перенасичення переробних підприємств на фоні активної пропозиції.

Ціни на пшеницю з поставками у травні на світових біржах склали:

  • на біржі Чикаго — $10,20 за бушель;
  • на біржі Euronext — €363,75 за т;
  • на базисі Black Sea — $392,25 т;
  • внутрішній ринок (СРТ 11,5%) — 6500-7400 грн за т.

Читайте також: 1 млн т зерна Дунаєм, або Як експортувати українське зерно в умовах війни

Повідомляється, що котирування кукурудзи показали незначне просідання через обережність учасників ринку напередодні виходу нового звіту USDA. Травневий ф’ючерс на американську кукурудзу знизився всього на $0,01 за бушель, а на чорноморську — на $0,5 за т.

За словами аналітиків, темпи імпорту кукурудзи в ЄС з початку сезону склали 12,2 млн т і практично відповідають минулорічній динаміці. Нові експортні продажі кукурудзи з США за тиждень склали 927,6 тис. т. Аташе USDA у Китаї прогнозує імпорт кукурудзи до країни у 2022/23 МР на рівні 20 млн т. За оновленою оцінкою Conab виробництво кукурудзи у Бразилії складе 115,6 млн т, що на 3 млн т вище за попередні прогнози.

«Попит на кукурудзу на українському ринку практично відсутній через обмежені експортні можливості та перевантажену логістику», — повідомляють аналітики Barva Invest.

Ціни на травневі ф’ючерси на кукурудзу на світових біржах:

  • на біржі Чикаго — $7,57 за бушель;
  • на базисі Black Sea — $366 за т;
  • на базисі СПОТ, Ізов (DAT) — $230 за т.

Нагадаємо, напередодні ціни на травневі ф’ючерси на зернові показали зростання

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus