Один з найбільших переробників ріпаку в Німеччині Getreide AG відкрив «дочку» в Україні. Що купують? У кого? Премія на тонні буде?

На початку жовтня в Україні офіційно відкрилася «дочка» одного із найбільших переробників ріпаку в Німеччині — Getreide AG Ukraine. Вона закуповує в агровиробників ріпак, який експортує на свій ОЕЗ в місті Росток, та соняшникову олію для болгарського переробника. 

Що спонукало зайти на український ринок? Неврожай в Європі? В Україні з року в рік можна стабільно закуповувати великі об’єми ріпаку? Німецький топменеджмент переконує, що наміри були зовсім інші. З ким із українських агровиробників працюють? Чи є претензії до якості цьогорічного врожаю? Чому український ріпак в ціні дорожчий за європейський? Які ще культури планують закуповувати? Про все це — далі.

Чим Getreide AG відома у світі

Трохи про самого переробника. Getreide AG працює на ринку Німеччини вже більше ста років. Спеціалізується на виробництві ріпакової олії, солоду та товарів для харчової промисловості. Вироблена продукція продається у 62 країнах світу.

Компанії належить один із найбільших ОЕЗів в Німеччині — Power Oil Rostock потужністю переробки 1 млн т ріпаку щороку. На заводі виготовляють олію для харчової промисловості та  біодизеля, ріпаковий шрот тощо.

У Гамбурзі та Ерфурті зосереджене виробництво пивоварного ячменю. Щороку тут виготовляють до 200 тис. т солоду, який експортують у 45 країні світу. У Німеччині компанія відома ще й завдяки бренду Wurzener, під яким продає снеки, мюслі тощо.

Що спонукало відкрити представництво в Україні

У агровиробників Getreide AG закуповує ріпак, пшеницю та ячмінь для пивоваріння. Пшеницю та ячмінь імпортує з країн Балтійського регіону через своє представництво в Данії. А ось ріпак компанія закуповує в Німеччині у фермерів свого регіону, а також з країн Балтії, України, Австралії та іноді з Південної Африки.

Торстен Тідеманн

операційний директор

Getreide AG

«Раніше з України ми возили з портів Чорного моря. А потім війна, порти заблоковані. І ми почали думати з Бьорном (Штенделем — прим. ред.), як нам надалі працювати з Україною. Так виникла ідея створити тут підрозділ і через нього купувати у аграріїв. Перед війною ми також планували долучитися до переробки в Україні. Було навіть декілька планів, але все поставили на паузу… В Україні ми розвиваємо ще бізнес-моделі. Наприклад, почали возити українську соняшникову олію, що для нас є новим напрямом. І шукаємо ще бізнес-кейси», — розповів під час презентації філії в Україні операційний директор Getreide AG Торстен Тідеманн.

Українську філію очолив Бьорн Штендель, який раніше працював у Allseeds Group, Viterra Ukraine LLC та ін. Українська команда наразі налічує 5 чоловік.

Бьорн Штендель

керівник

Getreide AG Ukraine

«Україні потрібна допомога не тільки зброєю та коштами, а й допомога на шляху до європейської інтеграції. Потрібно змінювати людей, їх світогляд. В Європі контракт є контрактом. Ти не можеш сказати: «Вибачте, це було помилкою». Ні, в Європі зовсім по-іншому треба вести справи і агровиробники повинні бути готовими до цього. Тому це також було однією з причин, чому наша компанія вирішила відкривати тут свій офіс».

А ось щодо нового напряму, про який сказав Торстен Тідеманн, то Getreide AG Ukraine є ексклюзивним представником болгарської компанії Astra Bioplant, яка спеціалізується на виробництві рослинних олій, біодизелю, гліцерину, шроту тощо. В рамках цієї співпраці Getreide AG Ukraine закуповує в Україні соняшникову олію з доставкою в Чорноморськ, там перевантажує її і відправляє в Болгарію на завод

У списку клієнтів — топкомпанії

Як аграрію продати свій ріпак німецькому переробнику? Бьорн Штендель посміхається, каже, що достатньо йому зателефонувати. Наразі фокус закупівлі — великі гравці, такі як МХП, «Ерідон», «Астарта», «Вілія», «Агросем», «НІБУЛОН». Але Бьорн запевняє, що купують товар і у значно менших компаній.

«Будь-який клієнт для мене  — це великий клієнт. Є агровиробники, які продають мені тільки одну партію в рік — і я з ними працюю», — зауважує Бьорн Штендель.

Головний трейдер Getreide AG Ukraine Костянтин Таранов уточнює, що працюють з компаніями, в яких стовідсотково впевнені. Саме тому починали з топкомпаній. До речі, з деякими з них у березні-квітні цього року заключили форварди. Це, зокрема, дозволило в новому маркетинговому сезоні вже відвантажити з України 130 тис. т ріпаку. 

За його словами, перед відправкою кожна партія перевіряється незалежним сюрвеєром на якісні показники. З Getreide AG Ukraine ексклюзивно працює міжнародна сюрвейерська компанія Cotecna. Агровиробник за цю послугу не платить. Якої якості повинен бути ріпак — попередньо прописують в контракті. Цього року претензій до якості поки не мали.

Премія за олійність

За олійність ріпаку 40% і більше Getreide AG Ukraine доплачує премію.

«Треба допомагати агровиробникам, Україні», — говорить Бьорн.

Премія за олійність — такий підхід в Україні майже не практикується.

«Кажуть, що в Україні за олійність ніхто не доплачує. Насправді були кейси, коли за олійність доплачували, але вони одиничні. Найчастіше в ціну ріпаку в Україні вже включена олійність. Коли я формую закупівлю ріпаку, наприклад, по західних областях, а я знаю, що там олійність гарна, то я в калькуляцію вже закладаю олійність 44-45% і транслюю цю ціну фермеру. Тобто ціна йде з урахуванням олійності», — пояснює один з українських трейдерів, присутній на презентації. 

На які об’єми планують вийти по року

Останні два роки Getreide AG купувала ріпак в українських агровиробників за валюту. В  2023/2024 МР році закупила біля 250 тис. т. З відкриттям української «дочки» додалась закупівля в гривні.

Близько 80% всіх поставок з України відбуваються залізницею. Працюють з «Агросем» (перевалюють через їх мультимодальний термінал MOST Logistic Terminal на станції «Мостиська-2») та терміналом «Вілії».

Костянтин Таранов зауважує, що поки за великими об’ємами не женуться.

Костянтин Таранов

головний трейдер

Getreide AG Ukraine

«Хочемо плавно входити на ринок, збільшувати свою частку, але з холодною головою. Ми більше женемося за системною та правильною роботою. Хочеться систематизувати всі процеси і знайти своїх клієнтів, в яких будемо впевнені. А якщо кон’юнктура буде дозволяти багато закупляти, ми це зробимо, чому ні?».

За словами Бьорна Штенделя, якщо минулого року кожен місяць відправляли по два поїзди, то цьогоріч через менший врожай динаміка поставок знизилася. Хоча сподіваються вийти на такі самі об’єми, як і минулого року.

Бьорн Штендель

керівник

Getreide AG Ukraine

«Річних планів немає. Все залежить від ціни та якості. Якщо ціна рахується, то можна і 400 тис. т закупити».

Чому компанії зараз не вигідно купувати ріпак в Україні?

Зараз компанія зменшила об'єми закупівель ріпаку в Україні. Математика не рахується, адже ціни на олійну вищі, ніж в Європі. Тож сконцентрувалася на поставках соняшникової олії для болгарського переробника.

З чим пов'язане таке зростання цін на ріпак? Один з наших знайомих трейдерів каже, що це пов’язано з трьома головними гравцями на цьому ринку — ADM, Cargill та Viterra. На початку сезону вони розуміли, що загальна врожайність в ЄС та Великобританії очікується суттєво нижчою, а їх заводи з переробки ріпаку треба в будь-якому разі забезпечити. Та й всі розраховували, що Україна, яка переробила 1 млн т ріпаку минулого року, в цьому сезоні збільшить цей показник. А вийшло так, що ріпак з України вигідніше було експортувати, ніж переробляти.

Костянтин Таранов

головний трейдер

Getreide AG Ukraine

«Тому видається, що керівництво цих трьох компаній, щоб забезпечити собі потрібні об’єми з України, вирішило поділитися краш-маржою з агровиробником. Традиційно ціни на ріпак прив’язані до біржі MATIF. Коли MATIF росте, то і ціна теж росте. Коли MATIF падає — ціна в портах суттєво зменшується. Але цього сезону ринок в наших портах працював окремо від MATIF».

І про плани

У майбутньому українська «дочка» Getreide AG хоче налагодити логістику з глибоководних портів не тільки для соняшникової олії, а й для ріпаку.

Бьорн Штендель

керівник

Getreide AG Ukraine

«Наступного року весь врожай піде в Європу. Аграрій буде експортувати. Найкращий врожай буде у центральних регіонах, можливо, ще у Вінницькій області. В Європі може не бути. Тому нам треба відкривати експорт через порти, на умовах CPT».

Окрім ріпаку планують закуповувати пшеницю, кукурудзу та ячмінь, але невеликими пробними партіями. 

Костянтин ТкаченкоНаталія РодакLatifundist.com

Виконано за допомогоюDisqus