Розповідаємо, який земельний банк втратили НІБУЛОН, Агротон, ПАЕК, LANDFORT, АПК-Інвест та інші компанії внаслідок окупації

Розповідаємо, який земельний банк втратили НІБУЛОН, Агротон, ПАЕК, LANDFORT, АПК-Інвест та інші компанії внаслідок окупації

Джерело фото: dw.com

Продовжуємо розповідати про втрати агрохолдингів у війні з росією. Цього разу у фокусі уваги земельний банк компаній, які мають активи на тимчасово окупованих територіях або там, де ведуться бойові дії.  

НІБУЛОН

Через повномасштабне вторгнення земельний банк «НІБУЛОН» зменшився з 76,5 тис. га до 51 тис. га. Більша частина земель, на яких компанія наразі не може вести господарську діяльність, знаходиться в Луганській області — приблизно 20 тис. га. Близько 5,5 тис. га потребують розмінування у Снігурівському районі Миколаївської області.

Як повідомляв в інтерв’ю українським ЗМІ генеральний директор «НІБУЛОН» Андрій Вадатурський, прямі втрати компанії від війни сягають $416 млн, у тому числі втрати нерухомості оцінюються в $90 млн, а зерна у $40 млн. За допомогою супутників та цифрових технологій компанія фіксує злочинні дії росіян на своїх підприємствах, щоб потім довести їх провину в суді.

«Старобільський елеватор» НІБУЛОН до приходу окупантів

Агротон

До повномасштабного вторгнення земельний банк «Агротон» складав 110 тис. га. Більша частина земель знаходилася на Луганщині. Зараз компанія не контролює там майно і землю. Точні цифри не називає. Акціонерам повідомила, що вся звітність буде подана після закінчення війни.

Втрати агрохолдингів у війні з росією. Спойлер: великі, але всі планують відбудовуватися
Читати також

Відомо, що зембанк та елеватори потужністю 235 тис. т в Луганській області зараз контролює російська компанія «Агрокомплекс» ім. М.І. Ткачова, яка належить ексміністру сільського господарства рф Олександру Ткачову. Ця ж агрофірма вивезла минулого року з елеваторів «Агротону» 20 тис. т врожаю 2021 року, а також 200 тис. т врожаю 2022 року. Про це повідомляла Луганська ОВА.

У Харківській області «Агротон» зараз контролює 5 тис. га. Ведуться розмінувальні роботи.

Agricom Group

До повномасштабного вторгнення Agricom Group обробляла 28 тис. га. Один із кластерів знаходився на півночі Луганської області. У 2017 році компанія повідомляла, що встановила там на 300 га зрошувальну систему. Там же мала свій елеватор потужністю 41 тис. т.

Про втрати саме у Луганській області компанія нічого не повідомляє. В інтерв’ю чеському виданню виконавчий директор Agricom Group Петро Мельник розповів, що з початку війни контроль над активами в регіоні втрачений.

Також зазнали окупації та руйнувань кластер компанії у Чернігівській області. Після звільнення регіону у квітні минулого року, компанія не могла використовувати 1,5-2 тис. га через можливе замінування. У серпні 2022 повідомила, що небезпечні 400 га розміновано. Також були частково знищені та пограбовані склади, адмінбудівлі, машинно-тракторна станція та завод із виготовлення пластівців.

Чернігівський кластер Agricom Group у квітні 2022 р. Фото: Agricom Group

HarvEast Holding

Компанія HarvEast через окупацію Донеччини втратила контроль над 95 тис. землі під Маріуполем та другим насіннєвим заводом, який збудувала у 2018 році. В окупації залишилися 2,5 тис. одиниць сільгосптехніки, працюючих систем зрошення на 1,3 тис. га, 119 га горіхових садів.

Нагадаємо, компанія вдруге потерпає від російської воєнної агресії. Вперше це відбулося в 2014 році, коли у Донецькій області HarvEast втратив 55 тис. га, в тому числі, сільськогосподарську техніку та насіннєвий завод.

Читати також: Дмитро Скорняков: Всі зернові цього року працюють у нуль

Agrotis

До повномасштабного вторгнення земельний банк Agrotis складав 51 тис. га. Згідно з аналітичною системою YouControl, Agrotis має відношення до групи «Донецьксталь», засновником якої є Віктор Нусенкіс.

Згідно інформації, яка є у відкритому доступі, більшість підприємств знаходиться у Донецькій області. Так у Нікольському районі зареєстровано ТОВ «Малинівка» (3,6 тис. га), у Покровському — агрофірма «Дружба» (10,6 тис. га), у Мангушському — «Олімп-Агро» (425 га) та Волноваському «Агротіс» (25,7 тис. га). Наразі всі ці райони, окрім Покровського окуповані.

За даними Latifundist.com підприємства групи на тимчасово окупованих територіях добровільно перереєструвалися за так званим законодавством «ДНР».

Дані: tripoli.land

LANDFORT

До повномасштабного вторгнення загальний земельний банк холдингу LANDFORT складав 41,1 тис. га. Згідно інформації, яка є у відкритому доступі, у Донецькій області зареєстроване підприємство «Відродження» із зембанком 2,4 тис. га. Це Волноваський район, який зараз в окупації. Також компанія має агрофірми зареєстровані у Запорізькій області, зокрема, «Лендфорд Азов» у Бердянському районі (8,9 тис. га), «Алоінс-Агро» (7,4 тис. га) та «Придонецьке» (4,5 тис. га) у Більмацькому районі і «Агрофірма Вишнювате» (3,2 тис. га) у Розівському районах. Ці райони зараз тимчасово окуповані.

Бахмут-Агро

До повномасштабного вторгнення «Бахмут Агро» вирощувала зернові та олійні культури. Територіально знаходилася у с. Яковлівка Бахмутського району. Зараз це село окуповане і знаходиться близько до лінії фронту. Цифри щодо земельного банку компанії різняться. У відео за 2021 рік вказано, що це найбільше агропідприємство у Бахмутському районі із земельним банком 18 тис. га. 

«Бахмут Агро» до приходу окупантів. Джерело: канал «Соледар Сегодня»

Бахмутський аграрний союз

Двічі довелося втрати свої активи і «Бахмутському аграрному союзу». До 2014 року агрохолдинг мав замкнений виробничий цикл — від вирощування сировини та виробництва власних комбікормів, яловичини, свинини, м’яса птиці й до реалізації готової продукції. Після окупації частини Донецької області у 2014 році компанія тримала у прифронтовому селищі Новолуганське Донецької області більш ніж 90 тис. свиней. Навесні 2022 року більшість поголів’я було вивезено, приблизно 17 тис. свиней загинуло через обстріли і неможливість завезти корми та медпрепарати. Земельний банк станом на 2020 рік складав 10 тис. га.

Агро-Співдружність

Компанія мала в обробітку 20 тис. га у Генічеському районі Херсонської області. З 11 квітня 2022 року через окупацію «Агро-Співдружність» немає доступу до всіх своїх активів. Про це повідомляла «Всеукраїнська аграрна рада».

UkrLandFarming

UkrLandFarming втратила доступ до підприємства ім. Енгельса на Луганщині, а це 6,5 тис. га землі. Також в Луганській області, в селі Кам’янка Новопсковського району, окупантами захоплена територія підприємства «Айдар-АН-м'ясо» — ферма, завод і техніка.

З березня минулого року вона не контролювала близько 140 тис. га на Півдні.  

«Із 470 тисяч гектарів землі в нас залишилося 310 тис. га. Інша земля в окупації та сірій зоні, де ведуться воєнні дії: у Херсонській, Миколаївській, Донецькій, Луганській, частині Запорізької та Харківської областей. На Півдні ми втратили величезне управління на 140 тис. га. Там було техніки на $80-100 млн, міндобрив та насіння ще на $90 млн. За нашими даними, усе це розграбоване, уся техніка вивезена», — розповідав у жовтні 2022 року «Українській правді» власник агрохолдингу UkrLandFarming Олег Бахматюк.

Після звільнення правобережжя Херсонської області у листопаді 2022 року повернула свою виробничу базу у Новорайську Бериславського району. 

Читати також: Нас викинули з машини. Стріляли під ноги та над головою. А потім заборонили їздити за кормами. Репортаж з Чорнобаївської птахофабрики

Планета Пластик

Як це — втратити все і починали бізнес з нуля — знає компанія «Планета Пластик». Це єдиний в Україні виробник полімерних рукавів для зберігання зерна. У березні минулого року підприємство, яке знаходиться в Ірпені, опинилося під ворожим вогнем. В результаті згоріла готова продукція, склади, транспорт і 18 сучасних виробничих ліній. Після звільнення Київщини неймовірним зусиллями вдалося запустити 7 виробничих ліній. Підприємство готове збільшити свої потужності у разі, якщо Південь та Схід будуть деокуповані і попит на полімерні рукави збільшиться. 

«Робота підприємства організована таким чином, що на складі завжди є достатній запас готових рукавів. Зараз наші виробничі потужності заводу завантажені на 25-30%, у разі збільшення попиту на полімерні рукави, ми з легкістю збільшимо виробництво в три-чотири рази. Для цього є все необхідне, в тому числі і сировина. Ми, як відповідальна компанія, не тільки підписали прямі контракти зі світовими виробниками полімерів, що дозволяють нам отримати сировину для рукавів в найкоротші терміни, але й зробили великі незнижаючі об’єми на складах в разі виникнення форс-мажорних обставин», — розповідає керівник компанії Костянтин Ващенко.

За його словами, до початку ворожого вторгнення зберігання врожаю в полімерних рукавах широко практикувалося по всій території України. Не були виключенням й тимчасово окуповані території. Сьогодні компанія має запити на рукави навіть з прифронтових територій. А цей факт ще раз говорить про незламність українських аграріїв.

Зернові рукави

Ми також попросили Костянтина Ващенко назвати основні переваги зберігання зерна в рукавах для аграріїв Півдня і Сходу після деокупації (окрім того, що не потрібно буде вкладати великі кошти у будівництво нових складів і елеваторів). Він назвав такі.

  • Мінімальні одноразові затрати. Для того, щоб почати зберігати в рукавах, не потрібні довгострокові та дороговартісні проекти, достатньо мати полімерний рукав та спеціальний завантажувач.
  • Вартість зберігання в полімерних рукавах нашого виробництва становить $2,25/т. Будь-яка інша технологія зберігання буде значно дорожчою.
  • Аграрію не потрібно прив’язуватися до конкретного місця розташування складу, адже зберігати в полімерних рукавах можна відразу на полі. Це додатково заощаджує час та кошти на логістиці.

Фрідом Фарм

У 2021 року в обробці у «Фрідом Фарм» було 53 тис. га. Згідно інформації, яка є у відкритому доступі, на лівобережжі Херсонщини, яка тимчасово окупована, працювало підприємство «Фрідом Фарм Інтернешнл» із зембанком майже 19 тис. га (зараз, згідно YouControl, зареєстроване в Херсоні). В тимчасово окупованих Мелітопольському районі Запорізької області компанія мала підприємства «Фрідом Фарм Терра», а у Велико-Білозерському районі «Імені Гагаріна».

ПАЕК

До повномасштабного вторгнення зембанк «ПАЕК» нараховував більше 50 тис. га на Півдні України. Як повідомляє громадська організація ОПОРА, після окупації Снігурівського району Миколаївської області компанія втратила доступ до 29 тис. га. З грудня вдалося розмінувати 13 тис. га (станом на 12 травня).

Через окупацію компанія понесла значні збитки, розповідав журналістам власник «ПАЕК» Юрій Кормишкін. Виробнича база у Снігурівському районі була розграбована, зерно вивезене росіянами. Ріпак врожаю 2022 простояв у полі. Також у квітні 2022 року було завдано ракетний удар по «Баловнянській виробничій базі», яка належить «ПАЕК». В результаті було пошкоджено матеріально-технічну базу елеваторного комплексу.

3 квітня 2022 р. було завдано ракетний удар по «Баловнянській виробничій базі»

АПК-Інвест

Згідно інформації, яка є у відкритому доступі, група «АПК-ІНВЕСТ», яка належить Борису Колеснікову, має ПРАТ у Покровському районі Донецької області  — 24,2 тис. га. У цьому ж районі має СТОВ «Прогрес». У Олександрівському районі «Олександрівка-Агро» і у Слов’янському районі «КЗТС Машинінг». Усі ці три райони не окуповані, однак поряд проходять бойові дії. Невідомо, чи веде там сільськогосподарську діяльність компанія. На сайті інформація останній раз оновлювалася у 2021 році, а сторінка у Фейсбуці в березні 2022 року.

Дані: tripoli.land

Компанії належить найбільше в країні свинарське господарства «АПК-Інвест» з поголів’ям понад 300 тис. свиней. Як мінімум 5 комплексів знаходяться у Покровському районі (не окупований) та Костянтинівському районі (частково окупований, лінія бойових зіткнень). У грудні минулого року Forbes повідомив із посиланням одного із чиновників Мирноградської міської військової адміністрації, що на Донеччині працює тільки три тваринницькі комплекси компанії.

Бета-Агро-Інвест

У 2019 році компанія «Бета-Агро-Інвест», яка входить у групу B.I.G. Harvest Group, мала в обробітку 26 тис. га, з яких до 20 тис. га у Донецькій області. Згідно інформації з відкритих джерел, це підприємство знаходиться в Ясинуватському районі, який наразі частково окупований і поряд проходить лінія зіткнення.

На офіційному сайті компанії повідомляється, що у Донецькій області 2/3 території компанії окуповано та під обстрілами.

Екопрод

Холдинг «Екопрод» до повномасштабного вторгнення мав земельний банк понад 30 тис. га. Згідно інформації із відкритих джерел, в тому числі у нього були землі та тваринницьке підприємство у Волноваському районі Донецької області, який частково окупований. Зараз підприємство «Валер’янівське» та ПРАТ «Екопрод» зареєстровані в Полтаві.

Продексім

До повномасштабного вторгнення земельний банк «Продексім» налічував 30 тис. га. Компанія працювала на лівобережній частині Херсонської області і належала меру Херсону Ігорю Колихаєву. Центр журналістських розслідувань пише, що про захоплення усього майна «Продексім» окупанти заявили на своєму телеканалі «Таврия» тільки 3 квітня 2023 року, хоча підприємство змінило засновників і бенефіціарів ще минулого літа. 

Ігор Колихаєв

У сюжеті тлеканалу вказано, що Ігор Колихаєв після окупації Херсонщини намагався зберегти свою власність. Він попросив дружину, яка мешкає в Києві, знайти російського підприємця, який зміг би приглядати за його компанією. Ним начебто став Альбєрт Рєзця, власник «Аграриан» з Воронежу. За даними російського державного реєстру юридичних осіб, Альбєрт Рєзця є співзасновником ще чотирьох аграрних підприємств у Каховському і Генічеському районах Херсонщини: «Свитанок», «Торговый дом «Горностаевский райагрохим», «Ланоподовое 1» і «ТД «Продэксим». Всі ці компанії є клонами українських юросіб.

Також у сюжеті телеканалу було вказано, що влітку 2022 року Ігоря Кролихаєва «арештовано» нібито за «антиросійську діяльність і співпрацю з офісом президента України». Все його майно «націоналізоване».

Agrofusion

До повномасштабного вторгнення земельний банк Agrofusion складав 25 тис. га. Активи знаходилися у Миколаївській області та на лівобережжі Херсонської області.

З початком повномасштабного вторгнення більша частина земельного банку Agrofusion була в окупації, тож у 2022 році компанії довелося орендувати 1 тис. га в Одеській області. 

Після деокупації компанія повернула собі заводи у с. Шевченкове та у Снігурівці. Зараз там ведуться ремонтні роботи, щоб вже у серпні цього року запустити виробництво. Через пошкодження та пограбування заводів, виробництво доведеться відновлювати з нуля. Компанія оцінює пошкодження у 3,4 млрд грн.

Зруйнований завод Agrofusion. Фото: Mykolaiv Oblast Info

Чонгар

Компанія «Чонгар» працює у Генічеському районі Херсонській області, який наразі тимчасово окупований. Земельний банк складає 17 тис. га.

Агробізнес

Компанія «Агробізнес» дещо виділяється із загального списку тим, що у прямому сенсі цього слова «продалася» росіянам.

Генеральний директор «Агробізнесу» Едуард Репілевський до повномасштабного вторгнення був відомим аграрієм на Херсонщині. Після окупації його призначили міністром сільського господарства та рибальства Херсонської області. Встановлено, що окрім роботи в окупаційній владі він допомагав росіянам грабувати агропідприємства регіону, вивозити зерно та сільгосптехніку в Крим, а також зареєстрував у росії підприємства «Агробізнес», «Мар’янівське» та спортивний клуб «СК «Таврія», забезпечивши тим самим надходження податків до бюджету країни-агресорки. Наразі Херсонська обласна прокуратура інкримінує йому колабораційну діяльність і державну зраду.

Едуард Репілевський з сином Данилом Репілевським. Фото: medianova.com.ua

За інформацією «Центру журналістських розслідувань», Репілевський разом з сином продовжують займатися агробізнесом на окупованій Херсонщині. Обіцяють місцевим аграріям, що цього року ті будуть зі зрошенням. Хоча самі засіяли поля ярими культурами, які його не потребують.

Це не повний список компаній, які втратили свій земельний банк та активи через війну, але він досить красномовно відображає стан справ у агросекторі Сходу та Півдня України.

Наталія Родак, Latifundist.com

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus