Ранні зернові 2023: Що з врожайністю та якістю ріпаку?

Врожайність та якість ріпаку в сезоні 2022/2023
Збирання врожаю ріпаку в господарстві «Соломія»
Джерело фото: Latifundist.com

Збиральна кампанія ранніх зернових вже майже на фініші. Станом на другу половину серпня намолочено більше 28 млн т, з яких пшениці — 21,9 млн т, і ріпаку — майже 4 млн т. Далі розглянемо, з якою врожайністю зібрали ріпак виробники і що з олійністю культури.

Чи поб’ємо історичний рекорд врожаю ріпаку?

Аналітики «АПК-Інформ» говорять, що в України є всі шанси в сезоні 2023 встановити новий історичний рекорд врожаю ріпаку, намолотивши 4,2 млн т — а це +17% до показників 2022 року. Цьому, на їх думку, сприяло збільшення площ під цією культурою і гарні погодні умови в період вегетації та дозрівання.

За даними Мінагрополітики, станом на 25 серпня завершили збирання ріпаку 15 областей.

 Що з врожайністю ріпаку?

Щодо врожайності, то в агрохолдингах вона цього року теж б’є рекорди. У групі «АГРОТРЕЙД» відвели під цю культуру 15 тис. га.

Олександр Овсяник

директор агропромислового департаменту «АГРОТРЕЙД»

«На одному полі на Сумщині маємо рекорд врожайності для компанії за всю історію — 4,86 т/га. Ми з року в рік інвестували у землю, робили якісне удобрення, вносили захист високого рівня. Це і дало свій ефект. Звісно, чимало також залежить від прихильності природи. Там, де було все нормально з погодними умовами, врожайність вища. Де було менше опадів — нижча. Загалом результатами задоволені».

Залікова врожайність ріпаку перевищує минулорічні показники і в «Епіцентр Агро». В господарствах агрохолдингу збиральна кампанія стартувала 8 липня і закінчилася 15 серпня. Погодні умови були відносно сприятливими.


Світлана Нікітюк

керівниця департаменту з аграрних питань компанії «Епіцентр К»

«Цьогоріч ми дещо змінили власну структуру посівів: вже другий рік поспіль зменшили площі під кукурудзу, наростивши обсяги посівів ріпаку та пшениці. Ріпак був посіяний на площі майже 12 на тис. га, а пшениця — на площі майже 22,5 тис. га. У нинішньому маркетинговому році ми зібрали вже 45,5 тис. т ріпаку та понад 155 тис. т пшениці. Залікова врожайність ріпаку склала 3,82 т/га, а пшениці — 7,04 т/га. Тож залікова врожайність обох культур цьогоріч перевищує показники минулих років».

Високу врожайність — 4 т/га — показали господарства агрохолдингів МХП, «ТАС Агро» та «Астарта-Київ». Зокрема, в «Астарті» намолочено 56 тис. т ріпаку, з рекордною за останні п’ять років середньою урожайністю 4,1т/га.

Зберігання кормів у зернових рукавах: Досвід найбільшого в Європі кормового центру для ВРХ
Читати також

При цьому, максимальний показник, понад 5 т/га на площі 1,3 тис. га, був отриманий на полях агрофірми «Полтавазернопродукт».

Є чим похвалитися і «Агрейн». Тут збирати озимий ріпак завершили ще 1 серпня. Загалом під цю культуру було виділено понад 5,6 тис. га. Найвищу врожайність отримали на Черкащині — 4,1 т/га.

Збирання врожаю ріпаку в господарстві «Соломія»

Але таку врожайність демонструють агрохолдинги, які обробляють землю в Центрі та на Півночі. Щодо південних областей, то там врожайність менша, подекуди удвічі. В Одеській області намолотили 440 тис. т ріпаку при середній врожайності 2,0 т/га.

До прикладу, в Миколаївському кластері A.G.R. Group на полях підприємства «АТФ «Агро-Діло», які вдалося розмінувати, посіяли 720 га ярого ріпаку. Як повідомив Голова Правління A.G.R. Group Ігор Шестопалов, врожайність склала 1,3 т/га.

Ігор Шестопалов

Голова Правління A.G.R. Group

«На більше ми і не розраховували, бо під час виробничого сезону була мала кількість опадів. На початку липня ми відновили водопостачання для системи зрошення, яка в наступному сезоні допоможе підприємству «АТФ «Агро-Діло» компенсувати недостатню кількість опадів у регіоні».

Через відсутність опадів довелося передисковувати 300 га ріпаку агропідприємству «Агро Партнер 777», яке знаходиться в Бессарабії.

Михайлина Капаруліна

співзасновниця агропідприємства «Агро Партнер 777»

«Осінь взагалі була без опадів. Перехрестилися, посіяли і чекали. Весною пішов дощик, очі загорілися. Аж ні — все пішло в бадилля. Ячмінь без натури, а горох — це не горох, а горошиночка. Бессарабія без поливу — це лише кактуси вирощувати».

Читати також: Без води на Бессарабії можна буде хіба кактуси вирощувати — Михайлина Капаруліна

Поле ріпаку, Київська обл.

Якість ріпаку

Ріпак цього року високоякісний. В компанії «Волинь-Зерно-Продукт» на запит Elevatorist.com зазначили, що якщо минулого року олійність ріпаку на суху речовину в середньому була 44-43%, то зараз практично не завозили партій з показниками менше 45%. Інші експерти також підтвердили, шо олійність на суху речовину в діапазоні 48-52%.

Наталія Родак, Latifundist.com

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus