Як збільшити оборотність зерна на елеваторах, а морські термінали зробити більш продуктивними? Авторські рішення від S-Engineering

Як команда S-Engineering допомагає автоматизувати роботу морських терміналів, елеваторів та переробних підприємств
Морський термінал перевалки зернових культур у м. Миколаїв, де S-Engineering реалізувала один зі своїх проєктів
Джерело фото: S-Engineering

S-Engineering — українська компанія, яка реалізує комплексні проєкти із розробки та впровадження систем автоматизації та електропостачання. У тому числі працює з агросектором. SENUMAC — її авторська технологія інтелектуального управління транспортуванням зернових на терміналах, дозволяє збільшити на 16% продуктивність при перевалці зерна, і зекономити 17% електроенергії.

Потрібно інтегрувати проєкт із кібербезпеки терміналу? Без проблем. Збільшити обсяги зберігання на підприємстві? Є у портфоліо і такі проєкти. Компанія має що запропонувати не тільки тим, хто займається зберіганням і перевалкою зернових та олійних, а й їх переробкою, кондитерським виробництвом.

Працює S-Engineering і за кордоном. За 16 років роботи реалізувала понад 700 проєктів у 19 країнах. Як вдається це все? Свій власний центр досліджень та розробок, який вже має 4 патенти, команда професіоналів та завод із виробництва обладнання систем автоматизації та електротехнічного обладнання. Але про все по порядку.

Війна показала згуртованість колективу

«У перший день повномасштабного вторгнення ракета впала у 100 м від нашого підприємства. Дивом ніхто з працівників не постраждав. Незначні пошкодження отримала тільки будівля заводу», — загадує засновник S-Engineering Батир Аннаєв.

Обладнання, яке зберігалося на відвантаження, і виробничі лінії теж вціліли. Тож компанія відразу повідомила своїх українських та закордонних клієнтів, що продовжує працювати і відвантажувати продукцію.

Безумовно подбали про безпеку працівників. Тим, хто був за кордоном, — рекомендували не повертатися. Тим, хто був в Україні, — допомагали евакуйовували сім’ї у більш безпечні регіони. Всім допомогли фінансово. Батир Аннаєв згадує, що у цей період всі співробітники показали надзвичайну згуртованість і єднання з компанією.

Паралельно з цим почали виготовляти буржуйки для військових з металу, який ще залишався на складах.

Батир Аннаєв

засновник S-Engineering

«Дуже багато було дзвінків з-за кордону від наших партнерів. Тільки у перший день повномасштабного вторгнення свою допомогу запропонували партнери з Німеччини, Польщі, Австрії. Оскільки у нас було достатньо свого ресурсу, то ми не користувалися допомогою».

У такому режимі працювали до середини квітня. А тоді почали потроху повертатися до відновлення роботи по контрактам. І вже у середині літа вийшли на більш-менш стабільну роботу.

Штат S-Engineering з березня 2023 р. збільшився на 20%

Відновили виробництво сільгосптехніки за 4 місяці на другому кінці країни. Репортаж з нового заводу Egritech
Читати також

Минулий рік компанія закінчила, вийшовши по низці показників на довоєнний рівень. Вже у  березні 2023 року збільшила штат на 20%, оскільки отримала нові замовлення. При чому нові проекти компанія отримала як від постійних українських партнерів, так і від зовсім нових іноземних замовників.

Як розповідає Батир Аннаєв, з початком повномасштабного вторгнення головною метою було зберегти співробітників  S-Engineering та R&D центру. І це вдалося зробити. Але компанія все ще потребує інженерів-проєктувальників, програмістів, конструкторів, зварювальників та монтажників. Доводиться таких спеціалістів шукати навіть за кордоном, бо в Україні через війну наразі є проблеми з кваліфікованою робочою силою.

Аграрії від проєктів не відмовилися

Традиційно компанія є EPC-контрактором (укладання контракту для втілення великих будівельних проєктів приватним бізнесом, коли підрядник виконує функції в тому числі замовника — прим. ред) у сфері автоматизації та електропостачання для промислових підприємств.

Отож, хто з агросектору працює з S-Engineering? Це агрохолдинги та трейдери, які мають елеватори, власники морських терміналів, ОЕЗів та заводів з глибокої переробки сої та кукурудзи, заводів харчової промисловості, зокрема, кондитерських виробів.

Після повномасштабного вторгнення великі клієнти з агросектору не заморозили проєкти. Навіть більше, деякі їх розширили.


Батир Аннаєв

засновник S-Engineering

«Зараз на етапі реалізації проєкти з великими компаніями. Але тішить тенденція, що на етапі інжинірингу ми працюємо також із середніми та невеликими компаніями. Приємно, що вони самі приходять до нас. Звісно, що в такі часи всі шукають надійного постачальника. Бо сьогодні в силу тієї реальності, в якій ми з вами живемо, багато компаній не можуть виконати ті контракти, які були підписані ще до війни. І ми теж з такими компаніями стикалися, на жаль».

Серед клієнтів S-Engineering — ОЕЗи

Рішення для зернових терміналів

Якщо компанія хоче бути лідером ринку, то працювати тільки з продуктом, який виробляється по франшизі — не вийде. Саме тому S-Engineering зробила акцент на виробництво власних технологій. Зараз має у портфоліо чотири патенти та власні розробки продуктів низької і середньої напруги.

Що пропонує агросектору? У першу чергу авторські технології для морських та лінійних терміналів. До речі, зараз ці технології допомагають в роботі тимчасово коридору. Як?

Компанія має патент на технологію з оптимізації перевалки зерна — SENUMAC. Фактично мова йде про штучний інтелект в управлінні технологічним процесом. В Україні цю технологію успішно вже реалізували на 4 терміналах загальною проєктною потужністю 12 млн т на рік у портах Чорноморського регіону. Наразі ведуться роботи на ще декількох терміналах проектною потужністю понад 8 млн т на рік.

Дана технологія дозволяє автоматизувати прийом зерна з автотранспорту та залізничного транспорту і з подальшим перевантаженням його на судно. Практикою доведено, що використання SENUMAC підвищує продуктивність роботи терміналу на 16%, а витрати на електроенергію зменшує на 17%.


Батир Аннаєв

засновник S-Engineering

«Завдяки SENUMAC оператор портового терміналу може отримувати в реальному часі інформацію, що відбувається у дану хвилину на ділянках прийому, перевантаження та зберігання зерна. І навіть дозволяє автоматизувати змішування класів зерна з високим ступенем точності».

S-Engineering втілила багато проєктів із розробки та впровадження систем автоматизації та електропостачання на зернових терміналах

Рішення для агрохолдингів: як збільшити обсяги зберігання

Ще одна авторська технологія, яка буде корисна агросектору — SENUVOL. Це технологія вимірювання об’єму, профілю та маси зерна у силосах. Підходить для роботи з будь-якими культурами. Знову ж таки, дозволяє оператору отримувати дані в режимі реального часу. Можна моніторити:

  • поточне завантаження елеваторів;
  • рух зерна по агрохолдингу або терміналу;
  • завантаження і вивантаження по силосу, елеватору чи в цілому компанії;
  • автоматично розраховувати вільне місце для зберігання зерна чи олійних.

Основна ж її функція — збільшити ефективність використання силосів і відповідно збільшити оборотність елеваторів. Технологію тестували ще до повномасштабного вторгнення на одному із агропідприємств. Зараз воно успішно нею користується. Мають також позитивні відгуки від служб безпеки агрохолдингів.

А от патент отримали минулого року… у перший тиждень березня. Як відмічає Батир Аннаєв, тоді це для компанії був добрий знак.

Цікавою технологія може бути і для трейдерів. Маючи інформацію в реальному часі по кількості зерна у кожному силосі, можна спланувати логістику з мінімальними витратами.


Батир Аннаєв

засновник S-Engineering

«SENUMAC вже користується попитом. А от щодо SENUVOL, то поки на її широке впровадження вплинула війна, адже все більше компаній зараз економлять і відкладають інвестиції у власний розвиток. Хоча ми зараз проводимо практичні зустрічі з агрокомпаніями і бачимо, що вони мають бажання втілити такий проєкт в життя. Впевнений, що технологія з часом отримає своє розповсюдження не тільки в Україні».

А що ж зі строками окупності? А вони, як говорить Батир Аннаєв, залежать від стану обладнання на підприємстві. Хоча з досвіду компанії, строки окупності не перевищували 2 років.

Інноваційні рішення S-Engineering можуть бути корисні агрохолдингам та трейдерам

Робота центру досліджень та розробок

Як вдається самостійно розробляти такі високотехнологічні рішення? Компанія ще з самого початку свого заснування була орієнтована на глобальний ринок, тому має системний підхід до усіх процесів розробки та виготовлення обладнання, що відповідає міжнародним нормам. До речі, вже 6 співробітників S-Engineering мають вчений ступінь кандидатів технічних та економічних наук.

Крім того, у 2019 році компанія створила в Одеському національному технологічному університеті інноваційну лабораторію цифрових технологій автоматизації та електроприводу: провела ремонт у приміщенні та закупила і встановила сучасне обладнання. 


Батир Аннаєв

засновник S-Engineering

«Україна не перший раз переживає кризовий період. І знаєте, що завжди рятує S-Engineering? Те, що ми ринкова компанія. Наша екосистема формується на трьох стовпах: висококваліфікований персонал, локалізація доданої вартості і власні технології, якими ми пишаємося».

Сьогодні лабораторія S-Engineering в ОНТУ — це одна із найпотужніших лабораторії з автоматизації в Україні. На її базі компанія не тільки працює над розробкою і вдосконаленням нових технологій, а й проводить тренінги та навчання для співробітників.

Лише частина випускників прийдуть працювати в S-Engineering. Але усі студенти, які навчалися у цій лабораторії, матимуть ґрунтовні знання, як потрібно організовувати інжиніринг та процес автоматизації на виробництвах. Як говорить Батир Аннаєв, ця лабораторія —  це  внесок S-Engineering  у розвиток інженерної науки України та галузі автоматизації підприємств.

Про завод, розширення виробництва та фінансування

Крім центру досліджень у S-Engineering є власний виробничий комплекс в Одесі. Там виробляється обладнання систем автоматизації та електротехнічне обладнання.

Ось вам і відповідь, чому компанія себе комфортно почуває навіть під час війни. «Ми створюємо додану вартість тут, в Україні», — говорить Батир Аннаєв.

На виробництві створюють продукти низької та середньої напруги. Один із них — OBERON — пройшов сертифікацію і вже експортується на ринки країн Європи. Це пристрій, призначений для прийому та розподілу електроенергії змінного струму частотою 50/60 Гц. Його декілька років тому розробили у R&D центрі S-Engineering. І зараз OBERON успішно впроваджений на портових та лінійних терміналах, підприємствах і газопроводах.

За словами Батира Аннаєва, потрібно збільшувати виробництво технологічного обладнання всередині країни і мотивувати інвесторів його купувати. Бо це додана вартість і робочі місця для українців, адже зараз дуже важливо, щоб вони залишалися в країні, а ті хто виїхав, поверталися. І наводить приклад, що в Україні за останні роки було побудовано багато зернових терміналів і, на жаль, тільки невеликий відсоток технологічного обладнання та ліній встановлено від українських виробників. Хоча по автоматиці та електриці українські компанії цінуються на ринку.

«Чи задумувалися про релокацію, — запитуємо, — з урахуванням частих атак на Одесу?» Жодного разу про це не думали. У кінці 2021 року компанія прийняла нову стратегію розвитку на наступні 7 років. Війна внесла в ці плани корективи, але не відмінила їх. Тож зараз S-Engineering має багато нових проєктів та планує розширювати виробництво. 


Батир Аннаєв

засновник S-Engineering

«Наша задача — сформувати конкурентні переваги, в тому числі, за рахунок локалізації доданої  вартості в Україні».

Завдяки участі у програмі «Доступні кредити 5-7-9%» придбали найсучасніше обладнання з обробки матеріалів. Також коштами цієї  програми наразі профінансовано кілька поточних великих проєктів з розробки та впровадження систем автоматизації і електропостачання на заводах із виробництва олії, кондитерських виробів, а також на родовищах з видобутку нафти.

Крім того, S-Engineering стала першим клієнтом середнього бізнесу «Укрексімбанку», який почав використовувати сучасні інструменти планування фінансових потоків та уклав угоду валютного СВОПу. В результаті це дозволило мінімізувати наслідки курсових змін для бізнесу.

Робота на закордонних ринках

Щодо роботи на закордонних ринках, то за 16 років S-Engineering реалізувала понад 700 комплексних проєктів у 19 країнах. Зокрема, у країнах Центральної та Східної Європи, MENA (регіон Близького Сходу та Північної Африки), Південно-Східної Азії. І у попередні роки, і зараз експорт сягає до 60%  від усіх проєктів компанії.

Серед клієнтів є багато відомих компаній — Cargill, Bunge, Cofco International, Posco, Danone, PepsiCo та інші. Ще з самого початку роботи керівництво компанії поставило собі мету вийти на світовий ринок. Саме тому завжди інвестували у повний цикл виробництва усіх комплектуючих для виготовлення обладнання на заводі S-Engineering.

S-Engineering  багато інвестує у повний цикл виробництва усіх комплектуючих для свого обладнання

Хоча зараз, під час великої війни, компанія зіштовхнулася з проблемою, коли деяким країнам центральні банки забороняють працювати з Україною (виконувати напряму транзакції). Тож щоб працювати із закордонними замовниками, контракти доводиться укладати через бренч-офіси.

Готуватися до Перемоги вже зараз

У S-Engineering вірять в Перемогу і позитивне майбутнє України. Впевнені, що досить скоро в країну прийдуть інвестиції. Тож вже зараз до цього готуються.


Батир Аннаєв

засновник S-Engineering

«В Україну прийдуть потужні компанії із великим досвідом та якісною продукцією. Для того, щоб скласти їм гідну конкуренцію, нам вже потрібно готуватися, вдосконалюватися».

Як бачимо, не дивлячись на війну і проблеми у країні, S-Engineering продовжує працювати над розширенням виробництва і виготовленням продуктів з доданою вартістю, розробкою нових технологій та продовжує інвестувати у власних співробітників.

Наталія Родак, Latifundist.com

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus