Як агрокомпанії міняли топменеджмент у 2023 році: ТОП кадрових призначень

ТОП кадрових агропризначень у 2023 році

Джерело фото: klike.net

У нашій редакційній ТОП-трійці найбільших кадрових змін в агрокомпаніях за 2023 рік перше місце посідає «НІБУЛОН». Разом з Deloitte компанія розробила нову структуру управління, розподіливши всі свої види діяльності між чотирма ключовими напрямами — трейдингом, логістикою, агровиробництвом та елеваторним напрямком. Відповідно всі ці напрямки упродовж  року очолили нові люди.

Наступні дві позиції віддаємо «УКРПРОМІНВЕСТ-АГРО» та «Астарта-Київ». Щодо першої, то там команду підсили нові директори із агробізнесу та персоналу, а також змінилися гендиректор та директор з цукрового виробництва. У другій призначено нову фіндиректорку, директора департаменту безпеки та гендиректорів агрофірм «Добробут» і «Хмільницьке».

Нові люди на топових позиціях з’явилися у CNH Industrial, «ТАС Агро», «Кернел» та «Контінентал Фармерз Груп». Досить несподіваними стали у грудні кадрові зміни в Agricom Group.

Не обійшлося і без агровтрат. Комерційна директорка пішла з HarvEast, директорка  —  з «Дунайської сої» і гендиректор — з «Яготинського маслозаводу».

Деякі зміни відбулися і в державних структурах. Нових керівників призначено в  «Укрзалізниці» та «Адміністрації морських портів». Але чомусь найбільший резонанс викликало призначення нового голови ДПЗКУ. Деякі українські ЗМІ повідомили, що ним став один із топменеджерів «Кернел». Хоча насправді він вже давно не числиться в команді агрохолдингу.

Розглянемо детально кадрові перипетії на агроринку в 2023 році.

Січень

Брайан Сайкс

Куди: Cargill

Посада: Генеральний директор, голова правління

Брайан Сайкс очолив  Cargill з 1 січня. На цій посаді він змінив 63-річного Девіда Макленнана, який перейшов на роль виконавчого голови ради директорів Cargill.

У компанії повідомляли, що Брайан Сайкс став десятим CEO за 158-річну історію компанії. В Cargill прийшов у 1991 році. На початку 2021 року був призначений на посаду операційного директора, яку обіймав до нового призначення. Ще раніше відповідав за операції з виробництва протеїнової продукції та солі.

Лютий

Ольга Шевченко

Куди: Держпродспоживслужба

Посада: Тимчасово виконуюча обов’язки голови

1 лютого на посаду тимчасово виконуючої обов’язки голови Держпродспоживслужби було призначено Ольгу Шевченко. У 2016-2019 рр. вона обіймала посаду начальника управління міжнародного співробітництва Держпродспоживслужби, а в лютому 2019 року була призначена заступницею голови служби.

Ольга Шевченко закінчила НУБіП за спеціальністю «ветеринарна медицина». Має кваліфікацію лікаря ветеринарної медицини.

Березень

Євген Лященко

Куди: «Укрзалізниця»

Посада: Голова правління

З 23 березня головою правління «Укрзалізниці» призначено Євгена Лященко. Він змінив на посаді Олександра Камишіна.

Раніше Євген Лященко обіймав посаду члена правління залізниці і відповідав за фінансовий блок питань у компанії.

Про Євгена Лященко відомо, що з 2012 року він працював фінансовим директором «Медіа Групи Україна». У 2014-2019 рр. його призначили директором холдингу, який був частиною медіабізнесу групи SCM. Членом правління «Укрзалізниці» він став у жовтні 2021 року.

Квітень

Ян Хендрік Мор

Куди: CLAAS

Посада: Генеральний директор

З 1 квітня німецьку компанію CLAAS очолив 59-річний Ян Хендрік Мор. Він дипломований інженер, працює в CLAAS з 1984 року. З 2008 року він є членом Правління концерну. Перед новим призначення очолював сегмент зернозбирального бізнесу, яким і надалі буде опікуватися.

Ігор Комнатний

Куди: Saatbau Probstdorfer Ukraine

Посада: Виконавчий директор

Також у квітні змінився виконавчий директор у Saatbau Probstdorfer Ukraine. На цю посаду було призначено Ігора Комнатного.

Відомо, що в агросфері він працює з 2001 року — починав із викладання на кафедрі технології переробки та зберігання продукції рослинництва Уманського державного аграрного університету. Пізніше працював на різних посадах у «Агрозахист Донбас», «РВД-Агро», Monsanto, Syngenta. До березня 2023 року працював у Corteva Agriscience на посаді керівника з продажів насіння Pioneer в Україні.

Агровтрати

Віталій Ставнічук

Звідки: «Контінентал Фармерз Груп»

Посада: Операційний директор

У квітні стало відомо, що Віталій Ставнічук був звільнений з посади операційного директора «Контінентал Фармерз Груп», яку він обіймав з 2019 року. Тоді, у квітні, причини звільнення Віталій Ставнічук відмовився коментувати Latifundist.com, зауваживши, що відкритий до нових пропозицій та проєктів.

Зараз на його сторінці в Linkedin вказано, що він є керівником трансформації Агронапряму МХП.

Томас Бек

Звідки: CLAAS

Посада: Генеральний директор

Томас Бек, який до 1 квітня чотири роки обіймав посаду генерального директора CLAAS, пішов у відставку. В компанії працював з 2006 року. Починав в якості керівника по системним технологіям і керуючого інженера по дослідженням і розробкам, виробництву і логістиці.

Травень

Сергій Волков

Куди: «Кернел»

Посада: Фінансовий директор

У травні новим фінансовим директором «Кернел» став Сергій Волков, який з 2014 року займав посаду заступника голови правління банку «Кредит-Дніпро».

«Професійна діяльність Сергія включає керівництво багатогалузевими фінансами в банківській справі, страхуванні, нафтогазовій та важкій промисловості. Він має значний досвід у сфері аудиту, контролінгу, управління ризиками, стратегії та фінансів у Big4», — повідомляли у «Кернел».

Сергій Волков є сертифікованим бухгалтером (СРА). Закінчив Київський національний економічний університет ім. В. Гетьмана за спеціальністю «Банківська справа».

Анастасія Усачова, яка раніше обіймала посаду фінансового директора, продовжила роботу у складі Ради Директорів «Кернел».

Агровтрати

Оксана Просоленко

Звідки: «Дунайська соя»

Посада: Директорка

В кінці травня Оксана Просоленко пішла з посади директорки асоціації «Дунайська соя» в Україні. Цю посаду вона обіймала з 2017 року. Раніше була партнером в «КАЛІПСО», працювала на різних посадах в тому числі керівних в UkrLandFarming, AVANGARDCO IPL.

Червень

Костянтин Шитюк

Звідки: «Кернел»

Куди: «Контінентал Фармерз Груп»

Посада: Операційний директор

У червні у «Контінентал Фармерз Груп» призначили нового операційного директора. Ним став Костянтин Шитюк, який з березня 2019 року обіймав посаду заступника директора агробізнесу з виробництва «Кернел».

В компанії повідомили, що на цій посаді він буде відповідати за забезпечення ефективного функціонування операційних процесів компанії, зокрема — планування, координацію та контроль виробничої діяльності «Контінентал»». А також працювати над постійним вдосконаленням операційних процесів, впровадженням ефективних технології та методів роботи, спрямованих на підвищення продуктивності та зниження витрат.

Анатолій Таранушич

Куди: Агрофірма «Добробут» («Астарта-Київ»)

Посада: Генеральний директор

Анатолій Таранушич призначений генеральним директором агрофірми «Добробут» («Астарта-Київ») з 28 червня 2023 року.

В компанії він працює вже понад 6 років. До призначення на цю посаду був заступником генерального директора з земельних та соціальних питань.

Агровтрати

Сергій Косяченко

Звідки: «Яготинський маслозавод»

Посада: Генеральний директор

У червні Сергій Косяченко залишив посаду генерального директора «Яготинського маслозаводу».

На маслозавод він прийшов після інституту та пройшов шлях від економіста до заступника директора. У 2011 році очолив будівництво заводу «Яготинське для дітей» (смт. Згурівка, Київська область). У вересні 2020 року був призначений генеральним директором «Яготинського маслозаводу». До цього був заступником голови Ради директорів/директором з виробництва та якості компанії «Молочний альянс».

Ігор Літвінов

Звідки: Агрофірма «Добробут» («Астарта-Київ»)

Посада: Генеральний директор

Генерального директора агрофірми «Добробут» агропромхолдингу «Астарта-Київ» Ігоря Літвінова було звільнено з посади у червні. На керівних посадах в компанії він пропрацював більше 3 років.

Агровтрати

Липень

Васілій Зайдер

Звідки: «КЛААС Україна»

Посада: Директор

З 31 липня 2023 року Васілій Зайдер залишив посаду директора «КЛААС Україна». Свою професійну карʼєру він продовжить за межами CLAAS.

У компанії Васілій Зайдер працював з 2012 року. Спочатку на посаді міжнародного менеджера з запчастин. З 2014 по 2020 відповідав за продажі у Азербайджані та Туркменістані. У 2020 році став директором компанії в Україні.

Серпень

Юрій Єгоров

Куди: «КЛААС Україна»

Посада: Віцепрезидент, директор

 Віцепрезидентом та директором  «КЛААС Україна» з 1 серпня призначено Юрія Єгорова.

В агросекторі він працює з 2015 року. Починав з посади бізнес-менеджера компанії Case IH. В зоні відповідальності була Україна та Молдова. З лютого 2020 року виконував обовʼязки бізнес-директора, відповідаючи за весь бізнес Case IH в Україні та Молдові.

Ірина Левківська

Куди: «НІБУЛОН»

Посада: Фінансова директорка

У серпні новою фінансовою директоркою «НІБУЛОНу» призначено Ірину Левківську. На цій посаді вона відповідатиме за контроль над операційною діяльністю та фінансовими операціями в компанії, взаємодію з банками, аудиторами й консалтинговими компаніями, залучення інвестицій, побудову та автоматизацію процесів на базі оновленої системи ERP.  

«Ірина протягом 14 років займалась трансформацією та автоматизацією фінансової функції, побудовою Shared Service Center, реорганізацією операційних моделей бізнесу. Працювала в таких національних та міжнародних компаніях як Eavex Capital, Zeppelin Ukraine, диверсифікований енергетичний холдинг «ДТЕК» та лідер будівельної галузі «Ковальська», — повідомляли в «НІБУЛОНі».

Анатолій Рябчук

Куди: «Хмільницьке» агрохолдингу «Астарта»

Посада: Генеральний директор

З 1 серпня генеральним директором ТОВ «Хмільницьке» агрохолдингу «Астарта-Київ» призначено Анатолія Рябчука. В «Астарті» він почав працювати з 2009 року. Починав з ТОВ «Хмільницьке», де обіймав посаду начальника фінансового відділу. Згодом працював на посадах фінансового директора у ТОВ «Житниця Поділля» та «Волочиськ-Агро» «Астарти».

Агровтрати

Віктор Гладкий

Звідки: «Астарта-Київ»

Посада: Фінансовий директор

31 серпня Віктор Гладкий склав з себе повноваження фінансового директора «Астарта-Київ». У компанію він прийшов у 2012 році. До цього працював на керівних посадах у складі правління державних та комерційних банків, серед яких «Державний експортно-імпортний банк України», АКБ «Сітібанк», «ТАС-Комерцбанк», «Правекс-Банк». У 1994 році навіть очолював секретаріат голови правління Національного банку України.

Вересень

Олег Заплетенюк

Куди: «ТАС Агро»

Посада: Генеральний директор

У жовтні новим генеральним директором «ТАС Агро» призначено Олега Заплетнюка

У компанії зазначили, що Олег Заплетнюк має багаторічний досвід роботи в агросфері. На посаді генерального директора «ТАС Агро» продовжить реалізацію довгострокових планів в компанії, здійснюватиме поточне управління агрохолдингом та відповідатиме за виконання ряду стратегічних цілей.

Раніше Олег Заплетнюк працював на посаді директора департаменту агровиробництва «УКРПРОМІНВЕСТ-АГРО».

Андрій Селепей

Куди: Spike Brokers

Посада: CEO

У вересні акціонери Spike Brokers призначили Андрія Селепея новим CEO та затвердили нову стратегію розвитку компанії.

«Наша головна соціальна місія — побудувати українську глобальну компанію Spike Brokers, яка буде відкривати світові ринки та сервіси для наших агровиробників. Стратегічні цілі й продукти, над якими ми працюємо змінять уявлення про брокеридж агропродукції в Україні», — зазначив Андрій Селепей.

Олександр Соловей

Куди: Spike Brokers

Посада: Комерційний директор

Олександр Соловей — раніше діючий CEO Spike Brokers, перейшов на роль комерційного директора. В компанії зазначили, що нові функціональні ролі акціонерів Spike Brokers дозволять утримувати фокус на реалізації головних стратегічних цілей компанії.

Агровтрати

Тетяна Алавердова

Звідки: HarvEast

Посада: Комерційна директорка

1 вересня 2023 року Тетяна Алавердова залишила посаду комерційної директорки агрохолдингу HarvEast. Як зазначили в компанії, за 8,5 років керування продажами у HarvEast, а під час повномасштабної війни — ще і закупівлями, Тетяна Алавердова забезпечила компанії вихід на нові ринки збуту агропродукції, побудувала найбільш вигідні логістичні ланцюжки поставок та ефективну систему контроля якості.

Жовтень

Микола Мазаний

З 1 жовтня новим генеральним директором CNH Industrial в Україні призначено Миколу Мазаного.

На цій посаді він очолюватиме два бренди: Case IH та New Holland Agriculture, а також всі напрямки діяльності компанії в Україні. В CNH Industrial Микола Мазаний працює з 2011 року. З того часу займав комерційні посади в бізнес та маркетингових підрозділах компанії в Україні, країнах Балтії, Східної Європи та Швейцарії.

Має три вищі освіти з напрямків правознавства, міжнародної економіки та фінансів в КНУ ім. Тараса Шевченка, КНЕУ ім. Вадима Гетьмана та Університету Лунду (Швеція). Проходив навчання по бізнес-програмі для управлінців Києво-Могилянської бізнес-школи.

Сезарі Урбан

Куди: BASF

Посада: Директор департаменту Agricultural Solutions в Україні

З 1 жовтня Сезарі Урбан очолив у BASF департамент Agricultural Solutions в Україні. До цього він 3 роки працював на посаді директора департаменту Agricultural Solutions та Proxy в Nunhems у Польщі.

У BASF Сезарі Урбан працює з 2006 року. Починав у якості менеджера по роботі з ключовими клієнтами. Він також є головою Правління Польської асоціації  захисту рослин.

Крістіан Телл, який до цього очолював департамент Agricultural Solutions в Україні, тепер буде керувати департаментом Agricultural Solutions в Італії.

Читайте також: BASF готова адаптувати своє українське портфоліо до стандартів Європейського Союзу — Сезарі Урбан

Юрій Хорунжий

Куди: «НІБУЛОН»

Посада: Технічний директор

У жовтні на посаду технічного директора «НІБУЛОНу» призначено Юрія Хорунжого. В компанії працює з квітня цього року. Починав у якості консультанта з раціоналізації виробництва департаменту з агровиробництва. У червні його перевели на посаду головного інженера департаменту.

«У цей період Юрій з командою агродепартаменту успішно займався впровадженням новітніх технологій та модернізацією процесів. Саме тому йому було доручено підвищити ефективність здійснюваної адміністративно-господарської діяльності та удосконалити технічні процеси для забезпечення стабільного розвитку компанії в довгостроковій перспективі», — повідомили в компанії.

Юрій закінчив Харківську державну академію міського господарства за спеціальністю «Економіка підприємства». Здобув кваліфікацію інженера-економіста. Має великий досвід роботи за фахом і на керівних посадах на підприємствах промислового та аграрного виробництва.

Листопад

Роман Огородов

Куди: «УКРПРОМІНВЕСТ-АГРО»

Посада: Генеральний директор

Генеральним директором «УКРПРОМІНВЕСТ-АГРО» призначено Романа Огородова. В «УКРПРОМІНВЕСТ-АГРО» він працює з 2013 року. Займав посади першого заступника генерального директора компанії та фінансового директора. У 2020 році перейшов на посаду операційного директора, а з 2022 був керівником бізнесу рослинництва, виробництва цукру та тваринництва. 

Олександр Максименко

Куди: «УКРПРОМІНВЕСТ-АГРО»

Посада: Директор з агробізнесу

З 6 листопада директором з агробізнесу «УКРПРОМІНВЕСТ-АГРО» призначено Олександра Максименка, який до цього був головним експертом з агротехнології «Agrohub».

На новій посаді його пріоритетними завданнями будуть управління ефективністю, запровадження нових підходів до технології у рослинництві, управління інженерним блоком, елеваторною та польовою логістикою та земельним банком.

Грудень

Лілія Лиманська

Куди: «Астарта-Київ»

Посада: Фінансовий директор

З 1 грудня Лілія Лиманська призначена на посаду фінансової директорки фірма «Астарта-Київ».

До команди «Астарти» Лілія приєдналася у травні 2023 року. З 1 вересня виконувала обов’язки фінансового директора.

На новій посаді до сфери її функціональної відповідальності входять питання фінансової та податкової політики холдингу, застосування заходів  для забезпечення фінансової стійкості та ліквідності, аналіз, оцінка та мінімізація фінансових ризиків, планування бюджетів, облік,  фінансова звітність тощо.

Ігор Кулініч

Куди: MAS Seeds Україна

Посада: Комерційний директор

З 11 грудня на посаду комерційного директора MAS Seeds Україна призначено Ігоря Кулініча.

Відомо, що до команди MAS Seeds Україна він приєднався у серпні 2015 року в якості директора по роботі з дистрибуцією та ключовими клієнтами.

До цього працював у AGCO Corporation (2012-2015 рр. — менеджером по роботі з ключовими клієнтами у Східній Європі) та CNH Industrial (2012-2015 рр. — бізнес-менеджером в Україні та Молдові).

Микола Гапеєв

Звідки: «Аскет Шиппінг»

Куди: «Грейн Карго Шиппінг»

Посада: CEO

У грудні стало відомо, що Миколу Гапеєва, який упродовж останніх двох років обіймав посаду виконавчого директора «Аскет Шиппінг», призначено виконавчим директором GRAIN CARGO SHIPPING («Грейн Карго Шиппінг»).

Ще раніше Микола Гапеев очолював напрям маркетингу суднобудівного заводу «Океан» і працював виконавчим директором «Метал Стівідорінг Компані» (Україна, Миколаїв). Також розробляв і реалізовував інвестиційні проекти для компаній «Бунге» і COFCO.

Антон Яковенко

Звідки: Agrii Ukraine

Куди:  Agricom Group 

Посада: Генеральний директор

У грудні Антона Яковенка призначено новим генеральним директором Agricom Group.

Як зазначили в Agricom Group, зміни в керівному складі повʼязані з новим етапом розвитку агрохолдингу та новими викликами. Антон Яковенко має значний досвід управління успішними бізнесами в аграрній та харчовій промисловості. До переходу в агрохолдинг займав позицію генерального директора Agrii Ukraine. Раніше працював на керівних посадах у таких компаніях як Рошен, Терра Фуд, Райз, був аудитором KPMG.

Нагадаємо, що Agrii Ukraine закрила свій бізнес в Україні у вересні 2023 року.

Агровтрати

Петро Мельник

Звідки: Agricom Group 

Посада: Генеральний директор

У грудні з посади генерального директора Agricom Group пішов Петро Мельник.

«Так, я йду з операційної діяльності, принаймні  на якийсь термін, потрібно все ж таки визначитися з багатьма питаннями для себе, є бажання більше допомагати країні своїм досвідом, і сподіваюсь to be continued…», — написав він на своїй сторінці у Facebook.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus